27.5.08

Canvi cultural a llatinoamèrica per la via de la immigració

Si en l'escrit anterior hem fet referència a com la immigració fa augmentar la taxa d'activitat femenina de les dones d'aquí, ara volem mostrar com la immigració suposa un canvi important en les mateixes dones immigrants i en els seus propis països.

Un estudi mostra com les colombianes experimenten importants avanços en autonomia, igualtat, independència, poder i prestigi pel fet de venir a un lloc on treballa fora de la família. Però, a més, la nova situació obliga els homes que es queden a llatinoamèrica a fer-se càrrec de les tasques domèstiques, fet que pot estar aportant una via d'entrada d'una renovació cultural en origen més acord a la igualtat de gènere.

El procés migratori mostra un quadre típic: famílies llatinoamericanes que busquen un futur millor, però saben que no se'n pot anar tota la família de cop. Com que serà més fàcil que trobi feina la dona que l'home (netejar cases, tenir cura de gent gran...), la decisió és que marxi ella i es quedi ell.

Aquest detall suposa tota una revolució ja que ella conquereix la llibertat a costa d'un treball molt dur però que l'allibera del passat i que li permet mantenir la família. A l'altra banda de l'Atlàntic l'home assumeix el paper tradicional de la dona: es fa càrrec de les tasques domèstiques.

Veure notícia al Periódico:
[ca] Independència, poder i prestigi
[es] Independencia, poder y prestigio

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS