7.5.08

Cal dur la bossa preparada!

• La Generalitat estudia prohibir la distribució gratuïta de bosses de plàstic als comerços
• Són gairebé el 2% dels residus municipals de Catalunya, segons la conselleria de Medi Ambient

El govern català estudia fixar un impost que gravi el consum de bosses de plàstic i fins i tot prohibir completament la seva distribució als comerços per tal de reduir-ne la utilització. Una altra possibilitat seria tornar al consumidor/a el cost de la bossa de plàstic no utilitzada, prohibir la seva distribució gratuïta i fer pagar a la clientela el cost de cada bossa que agafi.

Què podem fer nosaltres

La responsabilitat social dels establiments comercials és clau en aquestes polítiques, tot i que també es pot abordar per la via normativa. En tot cas, l'RSE ha d'anar acompanyada del compromís dels consumidors i consumidores. L'experiència personal ens indica que, excepte en el cas que hom surti de casa amb la finalitat d'anar a comprar, les compres fetes anant de la feina a casa requereixen que agafem bosses de l'establiment.

En aquest sentit, si portéssim sempre una bossa al damunt podríem reutilitzar-la i evitaríem d'haver-ne d'anar agafant de noves. Fa unes setmanes, amb motiu del debat que s'ha generat un servidor va prendre la decisió de fer aquesta acció. Després d'haver-ne comprovat l'efectivitat em permeto d'aportar-ho com a bona pràctica per a fer possible la no utilització de bosses en les compres no planificades o de retorn a casa!

Acords voluntaris

Des del març de 2006, L'Agència de Residus de Catalunya està treballant per aconseguir un acord voluntari amb les distribuïdores alimentàries per a implantar les mesures necessàries que permetin reduir-ne l'ús. L'únic conveni que ha firmat l'ARC ha estat amb el grup de supermercats català Bon Preu, que torna en efectiu a la seva clientela dos cèntims d'euro per cada bossa de plàstic que no utilitzin, partint del fet que s'usa una bossa per cada 10 euros de compra, aproximadament.

Fins ara, el govern havia apostat per negociar acords amb les empreses de distribució d'alimentació, o bé aplicar una taxa. Ara, el govern ha apujat un grau més el nivell amb una proposta que, si prospera, obligarà a canviar de cop els hàbits dels consumidors i l'enfrontarà amb els sectors de la distribució i el plàstic. Aquest canvi es deu probablement a la pressió que exerceix una directiva europea sobre reducció dels residus aprovada el 2006, que obliga a reduir el consum de bosses un 30% l'any 2009 i un 50% l'any 2012.

L'enduriment del govern, a més, podria ser l'avantsala per acordar una possible taxa amb el sector. En tot cas, el calendari pressiona i per complir els objectius europeus, que el govern ha fet seus al programa de residus municipals de Catalunya 2007-2012 es necessitarà segurament alguna decisió contundent.

Però la Generalitat faria bé de no precipitar-se i de valorar les opcions més eficients per resoldre el problema. A Irlanda, una taxa que grava cada bossa amb 22 cèntims d'euro ha aconseguit reduir el consum de bosses de 1.200 milions anuals el 2001 a 70 milions el 2007. També s'han de valorar opcions com ara les bosses biodegradables que ja serveixen algunes cadenes de supermercats. Sigui com sigui, el govern ha de prendre una decisió que sigui no només ràpida, sinó sobretot eficient, que redueixi al mínim el problema. I no ha d'oblidar altres assignatures pendents de les quals és del tot responsable. Per exemple, la recollida orgànica als municipis de més de 10.000 habitants. És obligatòria per una llei que el govern encara no ha estat capaç de fer complir.

Avui: Estudien prohibir les bosses de plàstic al comerç

El Periódico [es] http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=505962&idseccio_PK=&h=080503

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS