28.1.08

Responsabilitat Social Corporativa en el comerç


Tal com us avançàvem al setembre passat ("Parlem de comerç!" abordarà la Responsabilitat Social) aquest febrer tindrà lloc un debat sobre RSE i comerç, amb la participació de Responsabilitat Global.


L'Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona va començar fa dos anys una tasca formativa, de recerca i de divulgació en relació amb tot allò que fa referència al comerç urbà de les ciutats, desenvolupant en aquesta matèria un nou vessant de col·laboració amb els municipis i els ens locals de la demarcació de Barcelona.

El Cicle de debats al voltant del comerç urbà 'Parlem de comerç!' vol difondre i posar en comú aquest coneixement i investigació en un diàleg interactiu sobre temes monogràfics i estratègicament escollits, per part de persones estudioses i professionals del món del comerç urbà.

Responsabilitat Social Corporativa en el comerç

En aquests darrers anys s'està debatent molt el concepte de la Responsabilitat Social Corporativa, un pas lent però que ara ja no té marxa enrera. Avui en dia cal que les Administracions participin d'aquesta responsabilitat si aquesta s'entén com un compromís entre el compte d'explotació, la relació social i laboral, la sostenibilitat del medi, i el territori.

Com ens afecta la nova llei orgànica d'igualtat entre homes i dones?. Quines són les estratègies per a la gestió del temps en la vida professional i laboral?.

El sector comercial haurà d'incorporar estratègicament, en els seus processos de creació de valors, els interessos dels agents que en prenen part, tal com poden ser les persones treballadores, consumidores, empresàries, comerciantes i la ciutadania en general, interactuant per tal d'assolir aquell compromís.

Hi intervindran
Ponent: Joan Elías Monclús
Càrrec: Llicenciat en ciències de la comunicació, i professor de EADA i de la Universitat Pompeu Fabra.
Presentació: Autor de "En busca del Lovework".
Web: http://www.upf.edu/

Ponent: Josep Maria Canyelles Pastó
Càrrec: Promotor del Think tank Responsabilitat Global i de collaboratio, iniciativa per als Territoris Socialment Responsables. Dirigeix els projectes de RSC de l'Associació per a les Nacions Unides.
Web: http://www.responsabilitatglobal.com/

Ponent: Esther Batalla Edo
Càrrec: Llicenciada en Dret, Cap de l'Oficina de Comerç Urbà de la Diputació de Barcelona i consultora de l'UOC en "El comerç des de la perspectiva de gènere".
Web: www.diba.cat/comerc


Data: 7 de febrer de 2008
Hora: De 10.00 a 13.00 h
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison
Sala La Cuina
Sant Pere més Baix, 7
08003 Barcelona
Telèfon: 934 049 116
Fax: 934 022 523
a/e: ocu.formacio@diba.cat
Període d'inscripció: 06/02/2008
Places: 138
Organitza: Oficina de Comerç Urbà


Més info i inscripcions: www.diba.es/cjs/jornada.asp?id=78

També podeu accedir a article de Josep Maria Canyelles: Comerços responsables socialment


Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

Cristòbal Colón, president de la Fageda, participarà en el curs online sobre RSE

La UOC i Responsabilitat Global llancen un nou curs online d’RSE, amb la participació d'experts i empresaris
5a i 6a edició del curs online per a PIMES de la UOC i Responsabilitat Global

Hi intervindran Carles Campuzano, Cristóbal Colón i Josep Maria Canyelles.

Després de quatre edicions, aquest mes de febrer tindran lloc la 5a i 6a edicions del curs "Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per la creació de valor en les pimes", un en català i l’altre en castellà.

La Universitat Oberta de Catalunya, per mitjà del programa de Cursos d'Hivern, oferix un curs virtual, pensat per a facilitar que la direcció de les Pimes pugui accedir a un marc formatiu, de reflexió i d'accés a informació assequible als seus interessos i inquietuds.

El curs virtual, del que és autor i professor el promotor de Responsabilitat Global Josep Maria Canyelles, equival a 30 hores (2 crèdits) i inclou dos debats amb persones significatives en la RSE.

Cristóbal Colón, president de la cooperativa la Fageda, hi intenvindrá des de la pràctica empresarial. La Fageda és una cooperativa catalana d'iniciativa social sense ànim de lucre. Elaboren uns coneguts iogurts artesanals però la seva finalitat és la integració sociolaboral de les persones de la comarca de la Garrotxa amb capacitats diferents.

Desde la perspectiva de les polítiques públiques hi participarà el diputat al Congrés Carles Campuzano, que fou el promotor de la Subcomissió d’RSE, una de les potes dels diàlegs mantinguts durant aquesta legislatura i que han de donar origen almenys al Consell Estatal d’RSE.

Aquest curs acull en cada edició la participació de dirigents de Pimes significades pel seu compromís amb l’RSE. Anteriorment hi han participat Xavier Martínez, director general de TECNOL, o Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda.

El curs va dirigit especialment a les pimes ja que estan comprenent l'avantatge competitiu de gestionar de manera integrada i estratègica la seva pròpia Responsabilitat davant la societat. Les parts interessades que més tenen en compte són el personal, la clientela i la cadena de proveïment, sense desatendre el marc de relació amb l'exterior a partir del qual és possible treballar per un creixement de la confiança i un desenvolupament mutu. Segons Canyelles, “la Responsabilitat Social és un repte assumible per a la petita i mitjana empresa, la qual sovint ja desenvolupa pràctiques d'excel·lència social en la seva dimensió interna”.

Català: www.collaboratio.net/newsletter/?id=2008/01/12/01
Castellà: www.collaboratio.net/newsletter/?id=2008/01/12/02

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

Sisenes Jornades de Comerç Just i Consum Responsable

El moviment per a un comerç just està evolucionant arreu del món de forma ràpida, plantejant-se una sèrie de debats i reptes de futur. En aquesta ocasió han convidat activistes i experts en la matèria de països com Brasil, Estats Units, França i Itàlia per conèixer les alternatives que des d'aquests indrets es plantegen, intercanviar informacions i aprendre d'elles. Les jornades es centraran en qüestions com la legislació sobre el comerç just; l'experiència de segells i certificacions participatives; els efectes del comerç just en el Sud; i la necessitat d'avançar cap a un moviment plural en defensa de la sobirania alimentària.

En el marc de les jornades organitzarem el 1r Saló dels Aliments de Confiança. Un espai que ha de permetre, des d'organitzacions de consum, de comerç just, de pagesia, de solidaritat internacional... posar en comú el coneixement de determinats productes amb l'objectiu de construir un marc de confiança que permeti reforçar els petits productors tant al Sud com al Nord.

Programa:

Divendres, 8 de febrer, de 19 h a 21 h: Una Llei per al comerç just? Els casos de França, Itàlia i Brasil. Michel Besson, Minga (França), Diego Negro, Liberomondo (Itàlia), Rosemary Gomes, FACES (Brasil). Modera: Esther Vivas, Xarxa de Consum Solidari.

Dissabte, 9 de febrer, de 10 h a 14 h: 1r Saló dels Aliments de Confiança. 10 h a 11.30 h: Presentació de productes i iniciatives diverses. 12 h a 13 h: Els segells participatius avui. Rosemary Gomes, FACES (Brasil). Julia Wright, Nature et Progrès (França), Michel Besson, Minga (França). Modera: Alberto F. Buznego, Espacio por un Comercio Justo. 13 h a 14 h: Presentació de productes i iniciatives diverses. 17 h a 19 h: Cap a un moviment per la sobirania alimentària. Un/a representant d'Amayuelas/Plataforma Rural. Un/a representant d'Ecoconsum. Andoni García, COAG. Un/a representant de la Campanya Grans Cadenes de Distribució, No Gràcies. Xavier Montagut, Xarxa de Consum Solidari. Modera: Alex Guillamón, Entrepobles. 19.30 h a 21 h: Altres perspectives del comerç just. Rosemary Gomes, FACES (Brasil). Eric Holt-Giménez, Food First (Estats Units). Modera: Glòria Casaldàliga, Xarxa de Consum Solidari.
Lloc: Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Plaça Acadèmia, s/n Barcelona.

Xarxa de Consum Solidari
Altres informacions

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

22.1.08

Crítiques a la nova Corporació Catalana de Mitjans

La periodista Mònica Terribas afirma en un article publicat avui que la nova Corporació Catalana de Mitjans "s'ha construït sobre un pacte entre partits que s'han adjudicat els 12 seients executius del consell de govern" i així, per tant, n'ha vulnerat completament l'esperit original.

Mentre que l'esperit inicial a què la punyent periodista fa referència preveia que els membres fossin persones escollides per la seva vàlua professional i no en virtut d'unes quotes polítiques, el resultat final és que "la majoria d'aquestes persones són reconegudes per la seva trajectòria vinculada a càrrecs de confiança en etapes diferents de la nostra vida política, i no pas per una trajectòria vinculada a la professió i a la gestió dels mitjans audiovisuals."

El motiu per a referenciar-ho a Responsabilitat Global és pel valor que té l'exemple en el marc de la gestió de l'RSA, és a dir, la responsabilitat social de l'Administració Pública. Si en una proposta anterior per a l'RSA consideràvem que tota normativa pública ha d'anar acompanyada d'una exemplaritat per part del propi sector públic, avui hem de sostenir que la mateixa administració i l'entorn polític hauria de creure's les pròpies lleis i especialment la filosofia i principis amb què van esser fetes, ja que altrament es vulneren les normes de la confiança entre les parts i finalment per part de la pròpia ciutadania.

Així ho afirma també Terribes quan diu que "és imprescindible per construir la confiança en els partits polítics" i que la manca d'aquesta confiança "pot contribuir a deixar les urnes mig buides". Sembla, però, segons Terribas, que "la preocupació dels partits per a la participació a les eleccions acaba quan els toca cedir espais de poder i d'influència... Això sí, la nit del 9 de març buscaran interpretacions de l'abstenció en la meteorologia".

Veure article:
Aplicar les lleis i anar a votar www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idnoticia_PK=476222&idseccio_PK=1006&idioma=CAT (català)
Aplicar las leyes e ir a votar www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idnoticia_PK=476222&idseccio_PK=1006&idioma=CAS (castellano)

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

20.1.08

Renfe i la mobilitat... de les persones amb discapacitats

Després de parlar dels problemes de Renfe i Adif durant tot el 2007, i atesa la gravetat que van tenir sembla que ens passen desapercebuts i no donem prou importància als problemes que fa molts anys que afecten a totes les persones amb discapacitats o amb dificultats de mobilitat.

La notícia que hem vist a www.e-noticies.com diu: Avariat l’accés pels discapacitats de la Renfe

15-01-2008. L’estació de Rodalies Renfe de Bellvitge, a L’Hospitalet de Llobregat, té avariats els aparells que haurien de permetre l’accés a les andanes als discapacitats, tal i com es pot comprovar en les imatges. L’estació és utilitzada cada dia per centenars de veïns dels barris de Bellvitge i el Gornal, i per arribar a les andanes s’ha de passar per dues escales amb un pendent considerable. Aquest abaixador va patir fa dos mesos i mig l’enfonsament d’un andana a causa de les obres del tren d’alta velocitat, fet que ocasiona que només estigui en funcionament una de les dos andanes amb que compta aquesta instal·lació.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

19.1.08

El 90% dels ajuts del Banc Mundial van al frau o a la corrupció

L'RSE suposa una gran oportunitat per a millorar no solament la societat i el planeta sinó també reconduir certes ineficiències de la mateixa economia. El gran potencial per a alinear millor els actius intangibles i també per a 'fer net' han de suposar un mainstream de les societats.

Però aquesta transversalitat solament es podrà aconseguir amb el compromís ple per part de tota mena d'organitzacions. Aquesta és una de les idees clau per a gestionar un Territori Socialment Responsable.

Per tant, el paper del sector públic i la seva RSA són imprescindibles en aquest procés. I en un món globalitzat i amb institucions -encara que febles- per a la governabilitat mundial el paper que puguin tenir aquestes també és summament important i exemplar.

Fa mig any vam estar en un poblat enmig del desert xilè d'Atacama on els havien instal·lat un panells solars. Molt bé. Just a l'endemà llegíem a la premsa que els indígenes aimares havien denunciat que el cost de les instal·lacions equivalien a una part dels diners que el PNUD hi havia donat. Es preguntaven on havien anat a parar els altres diners. Si no recordo malament, al cap d'unes setmanes començava a haver-hi dimissions a la delegació xilena del PNUD...

Ahir apareixia una notícia a http://www.eldebat.cat/ que us volem reproduir:

El Banc Mundial, organisme de les Nacions Unides que té com a propòsit reduir la pobresa mitjançant la concessió de préstecs de baix interès, crèdits sense interessos i recolzament econòmic a nacions en desenvolupament, s'ha vist darrerament immers en casos de corrupció, que van precipitar l'adéu de Paul Wolfowitz. Ara, sota el mandat de Robert Zoellick (a la foto), les coses no sembla que vagin molt millor.

Un informe del Departament d'Integritat Institucional del Banc Mundial, segons es fa ressò el Wall Street Journal, denuncia que 9 de cada 10 dòlars que el Banc Mundial dona per lluitar contra la pobresa no acaba al lloc adequat. El frau i la corrupció s'enduen gran part dels 30.000 milions de dòlars anual de pressupost de l'entitat.

L'estudi fa un llistat amb casos concrets. Per exemple, diu que el Banc Mundial va aportar 194 milions de dòlars per un pla de control sobre la Sida. S'ha descobert que molts dels equips per diagnosticar la malaltia no funcionaven i donaven resultats erronis. Al projecte pel control de la malària es van destinar 114 milions de dòlars per comprar mosquiteres que en la majoria dels casos estaven trencades o tenien forats massa grans.

Recentment un equip del Departament d'Integritat Institucional va visitar alguns dels 55 hospitals que el Banc Mundial va finançar a la regió d'Orissa, a la Índia. L'inversió de 82 milions de dòlars va resultar "insuficient". Els observadors van veure sostres enfonsats, quiròfans sense subministrament elèctric, incubadores que no funcionaven, etc. Hi ha la sospita de què ministres de molts països del tercer món i alguns directius del Banc Mundial s'han embutxacat gran part dels ajuts destinats a la lluita per la pobresa.

Corrupció

Així doncs, el mandat de Robert Zoellick no comença massa bé, i això que ha volgut fer de la lluita contra la corrupció una de les seves lluites. Cal recordar que el seu antecessor, Paul Wolfowitz, es va veure afectat per un escàndol de corrupció al descobrir-se que la seva parella, també empleada del Banc Mundial, havia rebut increments salarials per sobre del que dicten les normes de l'entitat.

El primer augment de sou va ser de 47.300 dòlars. El segon, de 13.590 dòlars. Així, els seu salari al 2007 va arribar als 193.590 dòlars lliures d'impostos. A més, la parella de Wolfowitz treballava per una empresa privada que oferia assessoria al Pentàgon abans de la guerra de l'Iraq, sense informar d'això al Banc Mundial, tal com exigeixen les regles de l'entitat.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

El nou Consell de Responsabilitat Social dependrà del Ministeri de Treball i tindrà 46 consellers

Segons ha transcendit avui, el Consell Estatal d'RSE, que està pendent de crear-se, dependrà del Ministeri de Treball i Afers Socials, segons es recull en l'esborrany de reial decret que el regularà. La voluntat del govern espanyol d'ubicar l'RSE dins aquest ministeri, reforça el plantejament que ja s'ha vingut produint en els darrers anys, i lleva oportunitats de marcar una agenda de l'RSE més situada en clau estratègica. La lògica departamental del MTAS allunya l'RSE d'una posició central i li dóna un marcat caràcter laboral i assistencial, lluny de la visió prevalent en altres països com els nòrdics o britànics, o fins i tot del model més ambientalista alemany.

D'altra banda, també s'han sabut detalls de caràcter organitzatiu, com que el consell estarà presidit pel secretari general d'Ocupació i tindrà 46 vocals. S'apunta també que funcionarà com a observatori i que esdevindrà el marc de referència per al desenvolupament de l'RSE a l'Estat espanyol.

En concret, els 46 vocals tindran aquest origen: 12 de les organitzacions empresarials, 12 dels sindicats, 12 en representació i/o experts d'altres organitzacions de reconeguda representativitat en aquest camp i 10 en representació de les administracions públiques, que tindran un mandat de quatre anys. Pel que fa a l'estructura, disposarà d'un Ple que es reunirà trimestralment, una Comissió Permanent i grups de treball.

Entre les funcions del Consell hi ha promoure mesures de foment, especialment per a les pimes; emetre informes sobre iniciatives i regulacions públiques, o informar sobre el desenvolupament d'aquestes activitats a nivell estatal. En qualsevol cas, els informes, estudis, consultes i propostes no seran vinculants, i seran emesos pel Ple (excepte si hi ha una delegació). També està previst que promocioni els estàndars de les memòries d'RSE i les eines més adequades per a la seva elaboració i seguiment.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

RSE de les petites empreses

Les empreses més modestes també tenen espai en l'RSE i cada cop més també han entrat a gestionar la seva Responsabilitat Social d'una manera activa, sabent que és un important actiu que els posiciona millor a la comunitat i que els permet aportar uns valors a la societat.

Entre les empreses petites que Responsabilitat Global ha estudiat i n'ha fet una fitxa de Bona Pràctica (en aquest cas per al projecte Ressort) hi ha l'Escola de Música Freqüències, que ara estrenen pàgina web, on han volgut destacar aquesta voluntat d'orientació a l'RSE:

Fundada l’any 1994, és una institució d’iniciativa privada, i és escola i empresa amb una marcada responsabilitat social. Participa activament amb la ciutadania de Vilanova i la Geltrú i la comarca del Garraf impulsant la reflexió, el debat i l’acció: és pionera en la celebració a la comarca de la Festa de la Música, conjuntament amb la Biblioteca Joan Oliva, en la sortida al carrer dels seus conjunts d’alumnes per tocar integrats en diverses dinàmiques ciutadanes, en crear estat d’opinió sobre la música en general i sobre l’educació musical en particular, i té convenis de col·laboració amb diverses entitats d’àmbit local, comarcal, nacional, estatal i internacional.


A més, volem destacar que aquesta empresa és és membre de la Xarxa d’Escoles Associades a Unesco de Catalunya.

Vegeu fitxa de Bona Pràctica: Freqüencies: incorporar els valors UNESCO com a filosofia de l'escola de música

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

L'oficina mundial del voluntariat jove té la seu a Catalunya

La Fundació Catalunya Voluntària acull, amb el suport del govern català, la gestió de l'oficina mundial juvenil de l'Associació Internacional del Voluntariat (IAVE en les seves sigles en anglès).

La missió de la Oficina Mundial de IAVE Joventut és construir, amb la col·aboració de IAVE i els seus membres i juntament amb destacades organitzacions i representants comunitaris un nou concepte de voluntariat juvenil, entès com a instrument de millora i de transformació de la realitat, com a instrument de participació i ciutadania activa i com instrument d’aprenentatge i de creixement personal.

Conscients de que els joves no tan sols representen el futur sinó també el present i que la seva participació activa en tot tipus d’accions voluntàries és un element que beneficia el conjunt de la societat i de manera molt especial els propis joves, la Oficina neix per ajudar a assolir els objectius de IAVE en relació amb el voluntariat juvenil, assumint el seu lideratge en el reconeixement i en la promoció d’accions, programes, projectes i polítiques de voluntariat juvenil a arreu del món, facilitant la realització de noves iniciatives juvenils de voluntariat, adaptades a les seves expectatives i a les necessitats de les seves comunitats.

Per reforçar la seva missió, la Oficina edita mensualment el butlletí Y-IAVE i, amb la col·laboració del Centre de Recursos Internacionals d’IAVE a Taiwan, construeix la secció de Joventut del lloc web de IAVE.

L'Oficina, situada al carrer Pelai de Barcelona des del setembre del 2007, col·labora actualment en la preparació de la Conferència Mundial de Voluntariat Juvenil, juntament amb els 2 representants de IAVE Joventut i la Oficina de la Primera Dama de la República de Panamà, país on la Oficina serà presentada de manera oficial a la gran família de IAVE i als il·lustres participants de la Conferència al proper abril.

Crida per a la Conferència Mundial de Voluntariat Juvenil de IAVE a Panamà

Del dilluns 31 de març al dimecres 2 d’abril del 2008, 2 dies abans de la XX Conferència Mundial del Voluntariat de IAVE Voluntariat pel Desenvolupament Humà: Més Solidaritat Menys Pobresa, tindrà lloc a la ciutat de Panamà a l'Hotel Avalon Resort,a Las Cumbres la Conferència Mundial del Voluntariat Juvenil de IAVE Voluntariat Juvenil per la Solidaritat i l'Equitat, on 200 joves de tot el món, podran gaudir durant 3 dies de la oportunitat de compartir les seves experiències, d’intercanviar informació i coneixements amb els seus companys d’IAVE i amb representants d’entitats de voluntariat juvenil de tot el món.

La conferència permetrà conèixer els èxits del voluntariat juvenil com a instrument de solidaritat i d’equitat, les diferents accions voluntàries que joves de tot el món realitzen per a la construcció de societats més justes i solidàries.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS