16.10.07

La indústria de les microfinances a l'Amèrica Llatina manté la tendència a l'expansió

Les institucions microfinancedes han incrementat la seva cartera un terme mitjà del 38% en l'últim any. És una dada que es desprèn de l'II Informe Anual ‘La indústria de les Microfinances a l'Amèrica Llatina’, presentat avui, 16 d'octubre, per Fundació Codespa a través del seu Centre d'Estudis de Suport a la Microempresa (Ceami), i MicroRate, agència de qualificació d'entitats microfinanceres pionera en aquest àmbit. L'informe ha contat a més amb el patrocini de BBVA.

En la presentació han participat Antoni Ballabriga, director de Responsabilitat i Reputació Corporatives del BBVA; Lara Marín Fernández, directora d'Innovació i Estructuració de Productes BBVA Asset Management; Laura Castán, membre del Comitè Executiu de Fundació Codespa; María Jesús Pérez Fernández, autora de l'informe i directora del Ceami i del departament d'Estudis de Fundació Codespa; Damian von Stauffenberg, també autor de l'informe i director de MicroRate; i María Mercedes Gómez de Bahamón, Gerent General de la Corporació Mundial de la Dona a Bogotà(Colòmbia).

‘La indústria de les microfinances a l'Amèrica Llatina’ dóna així continuïtat a un primer informe presentat el 2006 i mostra l'estat i l'evolució del sector microfinancer en l'últim any. Per això, s'ha portat a terme una exhaustiva anàlisi de trenta de les entitats microfinanceres més reeixides de Llatinoamèrica.

En una primera part, l'informe mostra d'una manera didàctica el funcionament de les microfinances i els principis que han guiat la seva gestió. Segons María Jesús Pérez, autora de l'informe, “és important considerar la particularitat del client al qual s'atén, és a dir, persones que treballen en el sector informal, tradicionalment no ateses per la banca tradicional i marcades per una situació de pobresa”.

“Tenint això en compte, podem establir tres principis que han marcat l'evolució de les entitats microfinanceres d'èxit: la recerca de la sostenibilitat, l'amplitud i profunditat d'abast, i la qualitat i diversitat en el servei prestat”, concreta la coautora. “Només així, serà possible maximitzar la missió financera i social de les institucions a les quals ens referim”.

Respecte als principals indicadors de gestió i acompliment de les entitats microfinanceres analitzades, destaca com a dada reveladora el creixement en un 39% d'aquestes institucions, que segons Damian von Stauffenberg, “significa que les institucions microfinanceres dupliquen la seva grandària cada dos anys, demostrant la tendència a l'expansió de la indústria microfinancera a l'Amèrica Llatina”.

També la qualitat de cartera mostra una notòria millora segons l'autor, ja que mentre al 2004 la taxa de cartera en risc va anar de gairebé un 9%, en 2005 ha disminuït fins a un 4,3%, més de la meitat, confirmant el principi que les persones d'escassos recursos són excel·lents pagadors.

Una altra nota important ressaltada pel director de MicroRate és el “creixent accés de les microfinances al mercat de capital, tant nacional com internacional”. La innovació i professionalització de la indústria de les microfinances fa que les entitats estiguin cada vegada més preparades per a accedir a aquests mercats a través d'emissions de bons, fins i tot en entitats no regulades amb figura d'ONG.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS