18.10.07

...i?

El premi Nobel nord-americà James Watson, de 79 anys, un dels descobridors de l'ADN, i doctor honoris causa a la Universitat Autònoma de Barcelona (2005) ha afirmat que els negres són menys intel·ligents que els blancs.

Bé, ja tenim un nou conflicte, declaracions, ús periodístic, tensions entre científics, i un deix enverinador que queda. Sí, sí, que queda, perquè hi ha una part de la població que té tendència a retenir dades d'aquesta mena i fer-ne un ús entre jocós i xenòfob.

Pensem que aquesta afirmació és allò que en Pla en deia una collonada. Mai no hem tingut la sensació, parlant amb persones de pell més fosca o més clara, o més groga o més vermella, que hi pugui haver una correlació entre els dos fets.

Però Watson, que va ser el primer director del Projecte Genoma Humà, que es va completar el 2003, ha assegurat que els gens responsables de les diferències d'intel·ligència entre els humans podran ser trobats en el termini d'una dècada. I si es demostrés alguna diferència? La resposta és clara: ...i?

La dignitat de les persones passa absolutament per damunt de qualsevol diferència. Segur que certs africans són més ràpids, que els indis són molt bons en matemàtiques, i que cada grup destaca per unes o altres habilitats. No ens ha de fer cap por assumir-ho. Com que s'observen diferències en certes habilitats entre homes i dones i el tipus de coneixement en què cada sexe té major capacitat. També hi ha persones que tenen un coeficient intel·lectual més gran que la mitjana!

Un poblat de pigmeus estava convençut de la seva inferioritat, i els poblats del voltant tradicionalment fins i tot havien dubtat de la seva condició d'humans! Precisament una missionera catalana hi ha estat durant molts anys ajudant a desenvolupar les seves capacitats i la seva autoestima.

No ens ha de fer cap por la diferència, ni tan sols si es vincula a certs trets racials. El problema són les conseqüències ideològiques!

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

3 comentaris:

F. Xavier Agulló ha dit...

És curiós que a voltes es doni tanta importància a determinades opinions 'científiques' que sovint només cerquen una notorietat artificial.

La credibilitat d'aquest segon esdevé nul·la: sabem que en l'espècie 'homo sapiens' no existeixen les 'races', les diferències de pigmentació o trets facials només s'expliquen per ubicació geogràfica (recoi, si tota la humanitat prové d'una única 'mare homo sapiens' de l'Àfrica i, per tant, negra!!).

Si realment hi ha alguna diferència en intel·ligència és única i exclusivament degut a la constant defenestració que l'homo sapiens blanc ha condemnat al negre.

Per tant, qualsevol diferència només es pot explicar per una qüestió de desigualtat d'oportunitats (Àfrica) i costums culturals (Índia amb les castes, que explica el tema de les matemàtiques).

James Watson per tant, no pot ser considerat més que una persona que manipula sota un maquillatge de 'ciència' el que són diferències en igualtat d'oportunitats i cultures.

Josep Maria Canyelles ha dit...

Comparteixo plenament la teva opinió. Però em preocupa l'ús que en qualsevol moment es pot fer de les dades que la ciència aporti.

Vull dir que no passaria res si la ciència digués que observa diferències entre grups humans. Ni en la dignitat humana ni els drets humans... Uns podem tenir més desenvolupat un hemisferi i uns altres l'altre, com passa entre sexes, i això és ben poc rellevant, perquè com que fem un ús percentualment tan minso del nostre potencial intel·lectual, aquestes diferències que puguin existir passen a ser merament una tendència o facilitat. Com els indús amb les matemàtiques. És preferible acceptar d'entrada que pugui haver-hi diferències, que forma part de la diversitat, i que en absolut se'n poden treure conclusions que afectin a com es contempla la condició humana!

Josep Maria Canyelles ha dit...

En una entrevista del Periódico a EDWARD OSBORNE WILSON, ENTOMÒLEG I PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA, li pregunten sobre aquest tema:

--No deu estar d'acord amb James Watson, el descobridor de l'estructura de l'ADN, que fa unes quantes setmanes va declarar que els problemes dels negres eren deguts a una inferioritat genètica.

--No, l'opressió colonial i l'esclavitud en són causes molt més raonables. Però ningú s'escandalitza si dic que els negres són "genèticament millors" per a la pràctica de l'atletisme. Des del meu punt de vista, hem de tractar cada persona pels seus mèrits personals. Fins i tot si hi hagués diferències genètiques, no servirien per deduir les capacitats de cada persona. Es pot dir exactament el mateix pel que fa a les diferències de gènere.