30.10.07

Davant la crisi de mobilitat a Barcelona cal unitat d'acció

TV3 - La Nit al Dia

Avui ha tingut lloc una concentració a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona amb convocatòria informal per a protestar per la situació que viuen els transports públics d'accés a la capital catalana com a conseqüència de les obres del TGV.

Mostrant la preocupació de la ciutadania davant aquesta immensa crisi de mobilitat, tota la distància que separa les seus de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona ha quedat ben ple de persones. El que succeeix aquests dies, i de fet durant tot l'any, no és cap broma i està provocant pèrdues empresarials, problemes laborals, dificultats de conciliació, i un quadre que algú va definir com "el català emprenyat".

Malauradament, aquesta emprenyamenta, com totes, s'ha de saber articular en respostes, propostes, accions. I sobretot, les organitzacions que volen assumir-hi un lideratge han de saber trobar el seu rol, la seva distribució de protagonismes, i el seu grau de corresponsabilitat, per tal de servir als interessos del país més que no als interessos particulars.

Avui hem tingut la sensació d'un esperpèntic speakers corner, una escenografia amb diferents focus d'interès en funció de la capacitat de les diferents organitzacions de captar l'interès dels concurrents i dels mitjans de comunicació.

La dificultat per la qual aquest territori està travessant demana de les organitzacions que es creuen legitimades per a tenir un paper en la seva defensa que actuïn amb un gran sentit de la seva responsabilitat social.

Quan una part afectada -en aquest cas milers i milers de ciutadans, i també empreses i institucions- es vol fer valer ha de tenir capacitat per actuar conjuntament i per demanar les actuacions reparatòries i compensatòries adequades. Les associacions empresarials del Baix Llobregat, per exemple, no descarten que les companyies afectades procedeixin a valorar las pèrdues causades en aquestes circumstàncies i efectuin les reclamacions pertinents a les empreses o institucions que puguin demostrar-se responsables de la situació. És el que toca.

Però la sensació que en general, i sobretot en aquesta concentració, partits polítics, plataformes reivindicatives, representacions veïnals, i altres, anaven excessivament -i en ocasions de manera excloent- a defensar els seus punts de vista parcials no és un bon punt de partida.

Notícia a la Vanguardia: Caótica manifestación contra el caos de Renfe

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS