12.10.07

Crisi de confiança sobre els biocombustibles


· La demanda de cereals per a produir biocarburantes apuja el preu dels aliments

· La reforestació pot ser més eficaç que els biocombustibles per a frenar el canvi climàtic


Es coneix com a biocombustibles el conjunt de combustibles líquids, provinents de diferents transformacions de la matèria vegetal o animal. Poden ser utilitzats en motors de vehicles, en substitució dels derivats de combustibles fòssils convencionals. Sota aquesta denominació es recullen dues línies de productes totalment diferents, la del bioetanol i la del biodièsel.


Fa un temps, es va arribar a creure que la indústria dels biocombustibles podia ser una de les gran línies de progrés per a fer front als reptes ambientals. I no només a l'escalfament del planeta sinó també a l'esgotament del petroli! I de retruc, una manera de disposar d'una font energètica no tan sotmesa als possibles capricis de les grans potències petrolíferes.


Però comencen a sortir veus crítiques i senyals d'alerta: unes van començar a qüestionar el risc alimetari per als pobles del tercer món. Altres ara demostren l'impacte negatiu per al medi.


Crisi de la 'tortilla'


L'apujada del preu del gra a Mèxic després de l'augment de la demanda de blat de moro als EUA per a fabricar bioetanol, va començar a embrutar la imatge dels combustibles verds. I va aparèixer la sospita que substituir els cultius de consum humà o animal per extensions dedicades a les plantes de bioetanol o biodièsel comportaria un augment del cost dels productes de primera necessitat. En darrer terme, es plantejava una disjuntiva perillosa: produir per a les persones o per als cotxes.


Crisi d'impacte ambiental

aul Crutzen, premi Nobel de Química (1995), ha afirmat que el cultiu de plantes per a fabricar biocombustibles produeix una quantitat d'òxid nitrós (gas del riure) que anul·la qualsevol benefici produït a l'evitar l'ús dels combustibles fòssils, ja que aquest és un dels principals gasos d'efecte hivernacle, junt amb el diòxid de carboni i el metà. De manera taxativa, ha afirmat que "augmentar l'ús de biocombustibles no produeix cap benefici i, de fet, propicia un agreujament de l'escalfament global".


Així mateix, segons una investigació de World Land Trust, una superfície determinada de bosc absorbeix fins a nou vegades més CO2 que la mateixa extensió dedicada a la producció de biocombustibles.

En el nostre país, el sector estava integraven a la fi de 2005 per dues plantes de biodiésel: Stocks del Vallès i Bionet Europa (a Tarragona). A la resta dels Països Catalans, hi havia el Grup Ecològic Natural (Balears).
Resulta absurd veure com fa unes setmanes Europa es rendia als cotxes ecològics (Cinco Días) al Saló Internacional de l'Automòbil de Frankfurt mentre que científics posaven damunt la taula que amb els biocombustibles no s'estalvien emissions de CO2 (El País).
Reportatge recomanat: El negro futuro de la energía verde (Público)

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS