16.8.07

Conflictes en la mineria (1): moure un glaciar per a extreure or!

El sector miner a Xile és un dels més rellevants. De fet, el superàvit de què Xile disposa en aquests moments ve donat per l'augment del preu del coure en els mercats internacionals.

Amb motiu de la importància, volem aportar la informació d'un dels conflictes ambientals més grans que la zona està a punt de patir com a conseqüència de les explotacions, el cas Pascua-Lama, un projecte que requereix moure un glaciar (sic!) i que pot afectar l'economia i la supervivència de tota la vall.

Pascua–Lama és el primer projecte miner binacional del món i consisteix a desenvolupar una mina d'or a cel obert, situada sobre els 4.000 metres en la frontera de Xile amb Argentina. Pel costat xilè se situa a la Regió de Atacama, específicament en la Província de Huasco, mentre que pel costat argentí se situa en la Província de San Juan.

Aquest projecte correspon a Barrick Gold Corporation, l'empresa minera aurífera capdavantera a nivell internacional, amb mines en estat operatiu i projectes en desenvolupament en cinc continents: Amèrica del Nord, Sudamérica, Àfrica, Austràlia-Pacífic i Rússia-Àsia Central, així com activitats d'exploració en tot el món. La seva casa matriu es troba en la ciutat de Toronto, Canadà. Té més de 17.000 empleats i 7.000 contractistes, amb operacions i oficines en 12 països. El nombre de mines en operació va augmentar de 14 en l'any 2005 a 26 en el 2006. El producte principal de Barrick és l'or; no obstant això, ara el coure representa una part important de la producció.

Barrick afirma ser una empresa responsable, fa informes de sostenibilitat des del 2002. Respecte a les relacions amb la comunitat, a la memòria 2006 afirmen que:

"Cada vegada que Barrick avalua les oportunitats per a desenvolupar un projecte, considera tots els factors socials, culturals, ambientals, governamentals i econòmics. Treballem i interactuem amb habitants de les comunitats, governs, ONG, agències internacionals i altres grups interessats per a facilitar el desenvolupament de recursos amb beneficis en el llarg termini. Prioritzem la creació d'aliances que contribueixin a l'enfortiment de la capacitat local i ens comprometem a donar ajuda financera a través de donacions, pressupostos i polítiques. La contractació de membres de comunitats indígenes i de localitats properes als projectes també és una prioritat per a Barrick. Respectem els interessos de tots els membres de les comunitats i fomentem el diàleg i la interacció amb ells en forma oberta i constructiva. Assumim la responsabilitat d'escoltar atentament, respondre en forma oportuna i proporcionar informació exacta.

Algunes persones ens han mostrat una certa incredulitat per les pràctiques de Responsabilitat Social ja que en aquest cas l'empresa havia estat invertint en bones relacions amb la comunitat de la vall, per tal de desactivar part de l'oposició que tal projecte els podia suposar. El fet que alguna empresa pogués fer un ús de l'RSE més propi del món de les relacios públiques o el màrqueting hauria de ser un descrèdit per a la política d'RSE de la pròpia empresa, però també podria suposar un descrèdit per a l'RSE del conjunt del sector.

Minera canadiense va con todo por glaciar

Gobierno condiciona Pascua Lama a cumplir exigencias ambientales
Campaña contra Pascua Lama
The environmental cost of Chile's gold mines - 08 Jul 07 (You Tube)
Política d'RSE de Barrick



Traducir CASTELLANO

Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS