11.7.07

Es presenta el tercer volum de les Micropublicacions adreçades a les empreses de VNG


Es presenta el tercer volum de les Micropublicacions adreçades a les empreses de VNG


Foto: Tomàs Àlvaro, tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i Josep Maria Canyelles, autor de la micropublicació, en l'acte d'inauguració de la Jornada que ha tingut lloc al Museu Víctor Balaguer.

Informació al web municipal



Bones pràctiques en pimes a la Jornada RSE de Vilanova i la Geltrú

Joan Martorell, president de Gutmar, ha presentat les pràctiques responsables de la seva empresa, una pime de 60 persones situada a la Zona Franca.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

També des de la taula, han intervingut,
Carlota Roset, de Casa Roset, Valentí Mongay president de Slowfood-Garraf , i el Programa Incorpora de la Caixa i Creu Roja Castelldefels








Algunes pimes responsables de Vilanova i la Geltrú

Alguns empresaris de pimes locals ocupaven la fila zero i han pogut intervenir per a aportar el seu punt de vista i la seva experiència.

Amadeu Pujol, de Gestingral

.

.

.
Xavier Balfegó, de l'Escola de Música Freqüències


Núria Planas, d'Intermón-Oxfam, representava a l'acte la veu de les organitzacions no governamentals



.



Dídac Santos, de Finques Voramar.









10.7.07

Newsletter juliol 2007


Podeu entrar al newsletter del mes de juliol que conté un article de reflexió sobre "Renfe i Responsabilitat Social" i altres informacions d'interès.

També es fa referència a la Jornada d'RSE que es farà al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú aquest dimecres 11 de juliol de les 8'30 a les 11h.

Entreu al newsletter (en català)
Entrar en el newsletter (en castellano)


9.7.07

Es convoca la tercera edició del Premi Josep Parera


Caixa Penedès convoca el premi Josep Parera en la seva tercera edició per tal de fer un reconeixement públic a la trajectòria de persones i organitzacions socials que hagin excel·lit en la seva vocació i dedicació al servei del desenvolupament comunitari en les dimensions social, comunitària i/o solidària.

Amb una dotació econòmica de 50.000 euros per a la categoria de persones i 50.000 més per a la d'entitats, enguany dobla la dotació del premi, el qual, a més, és l’únic que està destinat a reconèixer la trajectòria en el camp social. En la primera edició, fou mereixedora del premi l’Associació Catalana per a la Infància Maltractada i en la segona el pare Manel Pouza.

Termini de presentació de candidatures: 7 de setembre de 2006

Més informació i bases > Obra Social Caixa Penedès, tel. 93 891 65 00, http://www.premijosepparera.org/

L'Agenda de l'RSE: el debat de les qüestions laborals

Dilluns, 16 de Juliol
Auditori del Palau de la Generalitat, Barcelona
10,30 a 14h.

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya organitza aquesta jornada amb l'objectiu de fer visible els àmbits laborals en el marc de l'RSE com una eina de gestió que fa compatible un model de creixement sostenible i responsable.
La integració dels immigrants en l'empresa, la flexibilitat, la conciliació de la vida familiar i laboral o la igualtat d'oportunitats són exemples de reptes en els quals l'RSE pot aportar elements de reflexió per a l'acció. El paper dels agents socials i la concertació seran cada vegada més rellevants.
Quan parlem d'RSE i de competitivitat responsable i sostenible ens referim a la necessitat de tenir empreses més competitives, però també que contribueixin, a través de la seva activitat, a fer un pas més, amb més qualitat ambiental i socialment més just. No hi ha empreses de qualitat, sense treball de qualitat.
Programa
10,30h. Conferència inaugural
Sr. Josep Maria Lozano, professor i investigador de l'Institut de Innovació Social d'ESADE
11,15h. “La visió dels agents socials
Sr. Juan Manuel Tàpia, responsable de negociació col·lectiva i RSE de CCOO
Sr. Josep Montoya, secretari de coordinació sectorial d'UGT
Sr. Joaquin Blat, director executiu de Foment del Treball Nacional
Sra. Pilar Almagro, membre de la Junta Directiva de PIMEC
Moderadora: Sra. Mireia Franch, directora general de Economia Cooperativa, Social i de Autoocupació
12,15h. Pausa
12,45h. Presentació de les conclusions de la Subcomisió del Congrés per a potenciar l'RSE
Sr. Carles Campuzano, diputat del Congrés dels Diputats
Sr. Ramon Jáuregui, diputat del Congrés dels Diputats
13.30h. Clausura
A càrrec de la Hble. Sra. Mar serna, consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya
Inscripcions:
902 152 028
Accés al document PDF

7.7.07

L'exemplaritat com a primera mesura


Hem defensat en diferents moments que la primera actitud i capteniment de l'administració pública ha de ser l'exemplaritat. No s'hi va a regular i a sobreregular si el propi sector públic no està disposat a complir o si senzillament no pot mesurar en la seva pròpia pell la complexitat d'allò que ha normativitzat.


Per això, valorem com a positiva la notícia segons la qual la temperatura de les dependències de l'administració pública no podran baixar de 24° a l'estiu. El Govern central vol "donar exemple" en la batalla contra el malbaratament energètic, en una mesura que permetrà estalviar un 10% d'electricitat.


La mesura del Govern segueix la mateixa línia marcada fa poc per la Generalitat, que va fixar al principi de l'estiu aquest límit en els 25 graus per a les seves instal.lacions.


Solament l'impacte energètic, donades les dimensions que té el sector públic, ja tindrà un efecte rellevant. Però a més, l'impacte sobre les actituds de les persones i de la resta d'organitzacions també s'haurà de fer notar. Aquestes mesures acaben generant una lògica que a la llarga és més efectiva que la normativització, ja que malgrat la major lentitud inicial acaben desvetllant actituds sensibles de les persones que tenen un efecte més sostenible.


Benvingudes siguin les exemplaritats en aquelles mesures en què puguem imaginar que el seu efecte sigui més potent que la regulació. Ep... i si cal regulació en algun camp, encara major dosi d'exemplaritat, amb major motiu!

6.7.07

Newsletter Acte RSE Vilanova i la Geltrú


Podeu entrar al newsletter especial d'informació de l'acte de Responsabilitat Social que es farà a Vilanova i la Geltrú dimecres 11 de juliol.

Nota: aquest butlletí no s'ha distribuït entre totes les persones i organitzacions subscriptores donat el seu caràcter territorial.

Entrar al newsletter

3.7.07

El president executiu de Gutmar presentarà la seva RSE


Joan Martorell, president executiu de Gutmar estarà present en la Jornada d'RSE que tindrà lloc el proper dimecres 11 de juliol organitzada per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Gutmar · Mecànica de Precisió, una pime ubicada a l'Hospitalet de Llobregat (Zona Franca) tenen una interessant experiència d'RSE que s’inicia fa 15 anys, tot i que l’empresa sempre ha intentat tenir en el comportament ètic un element central del seu estil directiu i model d’empresa.

El seu objectiu ha estat disposar d’una plantilla molt compromesa, motivada i fidelitzada amb el projecte, facilitant la formació tècnica i humana dels joves de programes de transició al treball i desenvolupant totes les seves capacitats. No solament els calen treballadors i treballadores amb una formació tècnica. També volen persones formades en uns valors que facilitin el treball de l’empresa

I els resultats han estat unes persones més implicades. Al llarg dels anys, Gutmar ha contractat 36 joves (9 noies i 27 nois) que havien estat prèviament acollits en pràctiques. De la plantilla actual, 11 (4 noies i 7 nois) han estat joves del PTT formats a l’empresa, els quals s’han promocionat dins l’organització i han anat millorant la seva formació (2 estan cursant enginyeria tècnica; 3 un cicle formatiu de grau superior i 5 de grau mig, i una noia fa cursos de reciclatge professional.
L'acte, en el trancurs del qual es presentarà una micropublicació per a l'empresarial local, es realitzarà al Museu Víctor Balaguer de la capital del Garraf, i cal confirmar assistència al Departament de Promoció Econòmica (93 814 1818).


2.7.07

Acte a Vilanova i la Geltrú


Nota de premsa

La Regidoria de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la ciutat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú edita una col·lecció anomenada Micropublicacions amb la intenció d'oferir un material bibliogràfic de temes claus que esdevinguin d'utilitat per als empresaris.

El darrer número, La responsabilitat social de la pime: un repte que avui ha esdevingut estratègic en les noves formes de fer negoci de les empreses de futur, l'ha elaborat l'expert en el tema de la Responsabilitat Social, Josep Maria Canyelles (consultor i promotor de projectes com el Think tank Responsabilitat Global i la iniciativa collaboratio).

El dimecres 11 de juliol de 8,30 a 11 h. presentem el contingut d'aquesta micropublicació i aprofitem per fer un acte informatiu sobre l'RSE i crear un espai de debat sobre la seva implementació real en el si de la gestió empresarial.

És per això, que us convidem especialment a participar amb nosaltres d'aquesta jornada en la qual ens agradaria molt crear un espai de trobada i debat i, per tant, us animem a que aporteu la vostra visió i experiència.

Informació: 93 814 1818

La Fiscalia es querellarà contra l'ONG Intervida

Fa unes setmanes publicàvem un escrit en què aportàvem el nostre punt de vista sobre l'escàndol que s'havia obert contra l'ONG Intervida. Des de Responsabilitat Global estem interessats a promoure la reflexió i l'anàlisi sobre la Responsabilitat Social de totes les parts, ja sigui de les Empreses (RSE), de les Administracions (RSA) com de les Organitzacions no lucratives (RSO). És per això que en general parlem de Responsabilitat Social (RS).

El cas Intervida ens mereix un especial interès per diferents motius, entre els quals el fet de haver estat certificada recentment amb un sistema de gestió ètic i el fet de tradicionalment haver esquivat els sistemes ètics (Codi Ètic) promogut per la federació corresponent, la Federació Catalana d'ONGs.

Tot plegat, ens porta cap a una curiosa i explosiva reflexió que fa temps que plantegem i que compartim amb altres experts de la mateixa sensibilitat: té més validesa i genera més credibilitat una verificació per part de les mateixes parts interessades que no pas la verificació asèptica que pugui fer una empresa d'auditories. Sense anar a carregar contra res ni contra ningú, i sense voler categoritzar més del compte a partir d'un cas concret, sí que creiem que es va imposant una reflexió sobre com posar garanties a les declaracions, informes i normes de Responsabilitat.

La notícia que ha motivat aquest escrit és la següent:

La Fiscalia General de l'Estat ha donat llum verda a la presentació d'una querella contra els gestors de l'ONG Intervida, als quals s'acusa d'apropiació indeguda, associació il·lícita, delicte societari, delicte d'administració deslleial i també d'estafa. La Fiscalia Especial de Delictes Econòmics de Barcelona presentarà la querella d'aquí a pocs dies, un cop la Fiscalia General de l'Estat aprovi l'esborrany de la denúncia que li va enviar fa deu dies, segons va informar ahir la Cadena SER. La querella és fruit de quatre anys d'investigació que han detectat presumptes desviacions de diners que estaven destinats a apadrinar nens i es dedicaven a crear empreses i societats que no tenien cap finalitat social ni humanitària. La Fiscalia sospita que s'han desviat uns 60 milions d'euros al Perú i Guatemala. Font de la notícia: AVUI, dijous 28 de Juny


Escrit anterior sobre Intervida

Escrits sobre RSO (RS de les Organitzacions no lucratives)



Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS