22.5.07

Lleis de primera i lleis de segona en l’etiquetatge de productes


L’Associació d’Indústries d’Alimentació i de Begudes de Catalunya (AIABECA) ha decidit ignorar els drets que estableixen les lleis catalanes pel que fa a la llengua en l’etiquetatge de productes. Concretament, aquesta entitat no té en compte en cap moment l’Estatut del Consumidor (llei 3/1993), que reconeix el dret dels consumidors de rebre les informacions bàsiques dels productes -les pertinents al consum i l’ús dels béns, els productes i els serveis- en català.

Així queda palès, tal com denuncia la Plataforma per la Llengua, en una resolució de l’AIABECA titulada “La llengua en l’etiquetatge de productes alimentaris” i que marca la postura oficial de les indústries del sector sobre el tema lingüístic. En aquesta resolució es fa referència a normatives estatals i s’ignora la que ha aprovat el Parlament de Catalunya. A més, una de les normatives estatals, el Reial Decret 1334/99 (Norma General del Etiquetado) imposa el castellà en les dades obligatòries de tots els productes.

La Plataforma per la Llengua ja va trametre el passat mes de febrer una sèrie d’indicacions sobre etiquetatge i llengua a aquesta associació, així com una carta recent en què l’insta a “reconsiderar el seu plantejament oficial respecte l’etiquetatge en català per tal d’incloure els drets del consumidor recollits a l’Estatut del Consumidor i no només les obligacions que imposen el castellà a Catalunya”. Al mateix temps, però, la Plataforma denuncia que l’administració permeti aquest tipus de comportaments.
Extret de Tribuna Catalana (22/05/2007)