4.3.07

Els pobles també són responsables

En un article al Periódico, Juan-José López Burniol reflexiona sobre les responsabilitats col·lectives, les que corresponen als pobles, en referència al fets que originaren la guerra a l'exiugoslàvia.

És un fet indubtable que la matança de Srebrenica va ser perpetrada per l'Exèrcit serbobosnià i per forces paramilitars també serbobosnianes, tots ells organitzats, armats i finançats per l'Estat serbi. És a dir, per l'Estat que constitueix l'estructura jurídica en què s'articula i organitza el poble serbi. Un poble que, al llarg del 1988, protagonitzava --un dia sí i un altre també-- la primera pàgina del diari Política, afí a Milosevic, amb titulars com aquests: El poble no aguantarà més; El poble és el millor jutge; Escolteu el poble: està parlant; El poble no es pot fer callar; Camarades, poseu-vos d'acord, el poble s'està despertant.

I va arribar un dia en què el poble es va despertar. El que va venir després ja se sap: un genocidi en nom de la pàtria. Per això, els que van despertar el poble tenen una responsabilitat individual, però el poble també té la seva. ¿O és que els pobles només tenen drets col- lectius i no tenen responsabilitats també col·lectives? ¿Que potser tenen butlla les nacions? article sencer