11.3.07

El respecte lingüístic com a matèria d'RSE

Les empreses que integren l'Ibex 35 ofereixen una informació escassa o fins i tot merament anecdòtica en matèria social i ambiental. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi elaborat per l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa sobre la qualitat de les memòrias anuals que aquestes companyies presenten.

El que no planteja aquest estudi, com molts altres, és l'absència d'una política de respecte lingüístic, una de les matèries que conformen la responsabilitat de les empreses davant la societat. Una aspecte de materialitat rellevant, a més, si tenim en compte que forma part d'una demanda explícita per part de comunitats i per part d'organitzacions públiques i socials que esdevenen stakeholders que articulen les demandes. I més evident si tenim en compte que existeixen uns marcs legals, que l'RSE hauria de superar, i que en molts casos són fins i tot vulnerats.

Cap de les 35 empreses de l'Ibex tenen les pàgines web en català, per exemple. Cap? Ara ja n'hi ha una! Des de fa poc Repsol, ha incorporat les llengües oficials a l'estat i no ho ha fet discretament sinó que s'ha permès de divulgar-ho fent-ne anuncis de premsa i televisió.

"Una nova imatge, més moderna, amb colors més propers i una estètica més funcional. A l'abast de tots, amb els continguts que vols, un accés més fàcil i intuïtiu i una navegació més senzilla. Amb l'última tecnologia, amb nous sistemes de seguretat i amb renovats equips informàtics. En el teu idioma. Volem entendre't, per això, ara tindràs el contingut que t'interessa en el teu idioma. La teva energia ha fet possible un nou repsolypf.com"

Aquest pot ser un primer pas per tal que altres empreses entenguin que no estem només davant d'un tema normatiu sinó que el respecte a les llengües forma part de la responsabilitat més bàsica envers la comunitat.