19.12.06

El Llibre Blanc de l'RSE es va presentar oficialment

Després d'un any i mig de treballs de la Subcomissió, el Congrés de Diputats i Diputades va acollir la presentació oficial d'un document que de fet ja era públic. En contra del previsible, el document ens va ser lliurat només en format word dins un pen-drive. De fet, estem davant un interessant document però llarg, amb més de 300 fulls, i que presenta com a part més operativa unes conclusions que ja havien estat presentades formament al juny passat.

El document es divideix en tres parts: 'constatacions' (conclusions de caràcter general que poden extreure's de les compareixences dels 59 experts), 'directrius generals' i 'recomanacions' finals a la vista de les experiències i de les anàlisis produïdes

Més enllà de les qüestions formals, ara caldrà observar si el Llibre Blanc serveix al seu objectiu, potenciar l'RS de les empreses i servir de base al govern per a elaborar un marc de polítiques públiques en la matèria.

Respecte al primer punt, la mera existència del Llibre -i la finalització del procés- ja serà bona perquè l'ambigüetat dels legisladors i l'administració pública sobre la matèria no afavoria la proactivitat de les empreses. Pel que fa pròpiament a l'acció pública, també es deixarà enrere una visió simplista tendent a dominar la realitat per la via de la llei, per avançar cap a una comprensió més rica en matisos, en reptes compartits, en recomanacions per a totes les parts.

Des de Responsabilitat Global volem mostrar la nostra satisfacció pel procés, en el qual vam poder prendre-hi part, i pel resultat on es manifesten consensos importants, i també la nostra esperança en l'impacte positiu.

18.12.06

Les Trobades Empresarials Vic 2006 analitzen la responsabilitat social de les empreses

Notícia a vilaweb:

Dimarts passat les Trobades Empresarials Vic 2006 van acollir una nova Xerrada 90’. La sessió, que tractava sobre La Responsabilitat Social de l’Empresa, va anar a càrrec de Josep M. Canyelles i va ser seguida per una trentena de persones. Canyelles va apuntar que amb una bona responsabilitat social d’una empresa s’aconsegueixen diversos beneficis; interns, externs i globals.

A tall d’exemple com a benefici intern una millora del clima laboral, amb l’oportunitat de millora de productivitat de qualitat; com a benefici extern una millora de la relació amb l’entorn; i, com a benefici global la diferenciació respecte la competència o la mateixa sostenibilitat del negoci. Durant la xerrada el ponent va remarcar la importància de la responsabilitat que ha d’adquirir individualment cada persona i en conjunt tota l’empresa i en definitiva també a nivell de tota la societat. La responsabilitat d’una organització implica que sigui conseqüent davant de tots els seus actes. A la vegada, va destacar el concepte de territoris responsables, derivats d’una responsabilitat social de l’empresa, de l’administració i a la vegada de les organitzacions.

Cal destacar que el cicle de Trobades Empresarials d’aquest any té una nova cita el proper 17 de novembre a partir de 3/4 de 9 del matí a l’edifici el Sucre de Vic. Sol Muñoz serà l’encarregada de conduir el taller pràctic que parlarà d’un tema emergent dins la nostra societat: Gestió positiva de l’estrès personal i laboral.

Font: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2112647

Reflexions de les Trobades Empresarials de Vic

"Per a les empreses, les regles del mercat ja no són l'únic factor a tenir en compte. La societat ha començat a jugar un paper important"

"Les empreses, les administracions públiques i les organitzacions socials han de col·laborar per crear territoris socialment responsables"

"Per als professionals d'avui, el sou ja no és lúnic factor per valorar el que els ofereix l'empresa... les pimes tenen l'oportunitat de captar talent"

"Un ha de ser empresari de si mateix"

Josep Maria Canyelles, promotor de www.responsabilitatglobal.com. Xerrada 90', 24 d'octubre de 2006. Trobades Empresarials Vic.

Més informació Reflexions de totes les Trobades Empresarials Vic

Comentaris sobre l'estat de la Responsabilitat Social'06.

En les respostes al qüestionari per a l'Anuari Empresa Responsable, Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, reparteix les causes de les dificultats en l'avanç de l'RSE en aquesta part del món a empreses, públics i sector públic. Alhora, qüestiona la validesa d'algunes memòries per manca de materialitat suficient encara que valora els progressos i l'avanç en la visió global com a empresa.

Finalment, després de alguns comentaris classificats segons agents, proclama la necessitat de disminuir els costos de comprensió de l'RSE, cercar la màxima integració als sistemes de gestió i indicadors de l'empresa, garantir la màxima comparabilitat alhora que adequació al sector empresarial.

1) Quin és, en la seva opinió, la situació actual de l'RSE al nostre país en comparació als nostres homòlegs europeus i les seves actuals barreres/frens?

Hi ha diferents vectors que juguen a la contra, entre els quals en focalitzarem tres, essent el primer el més rellevant:

a) encara es dóna un excés de relaxació estratègica entre les empreses del nostre entorn, donant massa pàbul als preus i a la qualitat, i no afrontant amb suficient determinació la gestió del canvi, la modelització dels actius intangibles, i la definició d'estratègies reals que permetin generar avantatges competitius;

b) els diferents públics i de manera rellevant els consumidors no han incorporat significativament criteris ètics o sostenibles en els seus processos de compra o selecció, aspecte que ens diferencia d'altres països i, específicament a Europa, dels nòrdics i centrals, i que suposa un factor de no acceleració en el compromís de les empreses;

c) una falta de definició o ambigüitat sobre el paper del sector públic, que ha contribuït a generar debats confusos focalitzats en aspectes poc motivadors o encoratjadors en l'eix voluntarietat-regulació i defugint altres vessants més estratègics com la seva vinculació a la competitivitat de l'empresa, al compromís de les parts, o a les conseqüències de l'impacte real en la societat i l'entorn. [...]

Llegir text sencer: cat esp
Publicat a Canal Solidari: cat

17.12.06

Bon Nadal!

Bon Nadal! ¡Felices Navidades! Merry Christmas!

Us desitgem unes bones festes i us convidem a accedir al butlletí de desembre.

Per felicitar el Nadal, ens hem valgut de la imatge d'un tió, en tant que expressió de la nostra cultura i les nostres tradicions, alhora que mostra més sostenible i entranyable que els arbres que cada cop més han poblat la nostra iconografia nadalenca. Encara que l'origen sigui el mateix o similar, l'ús d'arbres continua generant un cost ambiental -encara que s'hagi minimitzat- que els tions no tenen, i a més sovint són conservats durant tot l'any.

El tió de Nadal: cat esp eng

11.12.06

Esteu cercant el diamant perfecte?

Les guerres alimentades per l'extracció de diamants han mort més de 4 milions de persones, destruït països i provocat desplaçaments d'alguns milions més. Països com ara Angola, la República Democràtica del Congo, Libèria o Sierra Leone han estat dels més afectats per conflictes bèl·lics i conculcació sistemàtica dels drets humans, per raó dels interessos econòmics motivats per l'extracció dels diamants.

Amb motiu de la pel·lícula Blood Diamonts, Diamants de Sang, aquests fets prendran una dimensió pública, per al gran públic, per als mitjans de comunicació, per a una certa sensibilitat social que necessita periòdicament identificar causes perdudes... Tan de bo la presa de consciència que ens ve sobre aquesta matèria pugui tenir un impacte real començant pels compradors de joies fins a les empreses de joieria.

Si esteu cercant el diamant perfecte podeu entrar a aquesta pàgina (en anglès) amb una síntesi informativa sobre la gravetat problema.

El dia dels Drets Humans

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Drets Humans, promogut per Nacions Unides, l'economista de Bangladesh Muhammad Yunus ha rebut el Premi Nobel de la Pau amb l'esperança que aquest reconeixement inspiri idees audaces en la lluita contra la pobresa, segons paraules del propi guardonat.

Es dóna la circumstància que aquest dia ha coincidit amb la mort de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, aquell sota la tirania del qual van desaparèixer centenars d'opositors. Tot un dia carregat de simbolisme per a la Història.

Atenguem però la part de la notícia que ens genera més esperança i expressem el desig que la humanitat trobi camins de pau i desenvolupament amb iniciatives que de vegades poden semblar tant minúscules com la idea dels microcrédits i que avui estan demostrant la capacitat de transformar el món, ja que s'han estès per tot el món i han ajudat prop de 17 milions de persones a sortir de la pobresa.

Us recomanem els enllaços de notícies del canal solidari sobre microcrèdits.

9.12.06

S'inicia el postgrau en Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics

El divendres passat, 24 de novembre, es va iniciar la 2a edició del Diploma de postgrau en Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics. Aquesta edició s'estructura sobre la bases del programa de continguts de la 1a edició i incorpora nous professors convidats, augmenta el nombre d'hores fins a 204, incorpora nous temes d'abast transversal, aporta nous espais de docència a partir del suport d'entitats col·laboradores i la implicació de les actuals i de noves institucions i organitzacions.

Més informació

23.11.06

RSE i Qualitat

La Responsabilitat Social podria entendre's com una evolució de la Qualitat. De fet, són moltes les similituds que hi observem, entre les quals:

· La qualitat és escoltar, l'RSE també.
· La qualitat és anticipar-se, l'RSE també.
· La qualitat és millora contínua, l'RSE també.
· La qualitat ha de liderar-se, l'RSE també.
· La qualitat és certificable, l'RSE també.

Però hem de dir que són moltes més les diferències que hi ha entre aquestes dues polítiques que les empreses integren. Per posar un parell d'exemples:

· La Qualitat escolta el client mentre que l'RSE escolta les parts interessades;

· La Qualitat dels serveis es constitueix com un deure moral envers els clients, mentre que l'RSE és un deure moral envers els partprenents i la societat en general;

Alhora també hi ha falses similituds. Els èxits de Qualitat han de comunicar-se, i diuen que els èxits d'RSE també s'han de comunicar.

Però el més correcte seria dir que cal comunicar el Triple Compte de Resultats, per tant una bateria completa dels aspectos rellevants, i amb informació dels impactes tant positius com negatius.

Avui qui no tingui Qualitat difícilment pot estar en el mercat. De la mateixa manera, qui no exerceixi la seva Responsabilitat Social no forma part de la societat.

El mercat té les seves regles i les imposa amb fermesa. Ara cal veure fins a quin punt la societat té capacitat per establir per ella mateixa unes regles, uns requeriments, i els pot fer valer per damunt del mercat.

Veure newsletter novembre'06 sencer

Alguns mitjans d'altres països s'han fet ressò d'aquest article. Destaquem especialment la institució argentina ComunicaRSE accedir article

22.11.06

Campanya de sensibilització sobre el canvi climàtic

ZeroCO2 i el Ministeri de Medi Ambient conviden les universitats a participar en una campanya de sensibilització sobre el canvi climàtic

El canvi climàtic està en marxa i és el problema més important al qual s'enfronta el Planeta. La península Ibèrica per la seva situació geogràfica, és molt vulnerable i patirà importants impactes i perjudicis en els pròxims 50 anys. Amb aquest marc com a punt de sortida, es realitzarà una CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ i ACCIÓ VOLUNTÀRIA sobre la Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic a les universitats espanyoles i internet, dirigida a estudiants.

Aquesta campanya, realitzada per ZeroCO2 (www.ceroco2.org), una iniciativa per tenir cura del clima promoguda per Fundació Natura i Fundación Ecología y Desarrollo, compta amb la subvenció del Ministeri de Medi Ambient. La campanya és oberta a qualsevol universitat que ho desitgi i el cost és gratuït.

Més informació

El Promotor de 'ResponsabilidadGlobal.com' destaca l'"eclosió" de l'RSC en la Xarxa en els últims anys

Gutierrez-Rubí creu que "és el millor vehicle per al diàleg social dels grups d'interès d'una forma natural, directa i ràpida" (traduït d'EUROPAPRESS)

El promotor de 'ResponsabilidadGlobal.com', Antoni Gutierrez-Rubi, va destacar avui l'"eclosió" de la presència de la responsabilitat social corporativa en internet en els últims cinc anys, en paral·lel a la creixent extensió d'aquesta filosofia en les empreses.

En un article remès a EuropaPress, aquest expert assenyala que la novetat d'aquest enfocament de gestió i el seu gran desconeixement per part de les empreses "ha provocat que els temes d'RSE estiguin ocupant, cada vegada amb més força, espais a la xarxa, donant cobertura a un ampli i heterogeni conjunt d'enfocaments, conceptes, iniciatives i pràctiques".

El llançament per part d'IESE i la Fundació Entorn del 'Foro Empresa y Desarrollo Sostenible' o el desenvolupament del butlletí electrònic 'Ecores' per part de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), --el primer a Espanya a tractar assumptes relacionats amb la RSE--, van ser algunes de les iniciatives pioneres.

Altres portals, promoguts pel sector privat, com el Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, el Foro de Reputación Corporativa, Forética, la Fundación Empresa y Sociedad o espais impulsats per organitzacions socials com l'Observatori de l'RSC (OBRSC), van continuar després utilitzant internet per a oferir informació i documentació de referència.

PORTALS DE REFERÈNCIA

Aquest increment en la demanda de coneixement i informació i la proliferació d'actors i demandants es va traduir a la fi de 2003 --continua l'expert-- en la creació d'un servei específic de notícies sobre RSE, impulsat per l'agència EuropaPress, que s'ha convertit en una de les principals fonts d'informació del sector.

En la mateixa direcció han anat apareixent en els últims anys diversos portals, webs i butlletins electrònics que realitzen una difusió periòdica de notícies i articles, com el Butlletí de la Fundación Entorno, el Butlletí RSE de COMFIA-CCOO, el setmanari digital 'Responsables.biz' o el portal de l'editorial MediaReponsable, entre altres.

Per la seva banda les Administracions públiques han impulsat també projectes i iniciatives que disposen d'internet com un important instrument per a aconseguir la sensibilització i la implantació de les pràctiques responsables, especialment en les pimes.

Exemples d'això són la iniciativa 'Xertatu', de la Diputació Foral de Bizkaia i el Projecte 'Ressort', impulsat per la Diputació de Barcelona, que utilitzen la xarxa com eina per a la difusió de coneixements, l'acompanyament i l'extensió de bones pràctiques i per a facilitar la interacció entre els diversos agents implicats.

Però, més enllà del seu ús com a font d'informació, coneixement i divulgació, la xarxa "s'està convertint en un autèntica eina de comunicació de l'RSE", agrega, sobretot en un moment que internet està modificant "radicalment" la manera com les empreses es comuniquen i interactuen amb els seus públics, ja siguin els seus clients, proveïdors o accionistes.

"Si vam considerar que un dels objectius de l'RSE és fomentar el diàleg social entre els diversos grups d'interès, sembla difícil trobar avui un millor vehicle per al diàleg d'una forma més natural, directa i ràpida que internet, els seus fòrums d'opinió i els blogs", explica. Segons el seu punt de vista, la simplicitat de publicació d'aquests formats "revolucionarà el marc de les comunicacions corporatives internes i externes de les companyies en els pròxims anys".

Com a conclusió, Gutierrez-Rubí creu que els mercats "són converses, i cada vegada més", perquè els consumidors "disposen ja de mitjans de comunicació a la seva mesura". En aquest context, "les empreses han de saber escoltar i participar amb honestedat i transparència".

"L'RSE té més possibilitats en l'Empresa-XARXA i en una internet cada vegada més social i participativa", diu. Així, "la naturalesa oberta, horitzontal i cooperativa de la xarxa afavorirà, i obrirà nous escenari per als instruments de l'RSE i també per a noves estratègies de comunicació responsable", sentencia.

17.11.06

Jornada la Qualitat i l'RSC: dos camins cap a l'Excel·lència

Josep Cararach i Ramoneda, President de l'Agrupació Catalana d'Establiments Sanitaris ACES, es complau a convidar-vos a la JORNADA LA QUALITAT I LA RSC: DOS CAMINS CAP A L'EXCEL·LÈNCIA

Presentació

La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) és la contribució activa i voluntària de les empreses a la sostenibilitat, o altres compromisos socials, econòmics i ambientals. En aquest concepte d'administració s'emmarquen un conjunt de pràctiques i sistemes de gestió empresarials voluntaris que, baix l'objectiu últim de la sostenibilitat, persegueixen l'atenció a les demandes dels col·lectius amb els que es relaciona -personal, accionistes, societat, etc.- generant un nou equilibri entre les seves dimensions social, econòmica i ambiental.

Des d'aquesta perspectiva, les empreses, que representen un paper molt important en la vida de les persones, no només com a generadores de llocs de treball i riquesa sinó també com a agent de desenvolupament social, han de comportar-se com a "bons ciutadans corporatius" ajustats a l'ètica i respecte per les persones i el medi ambient. Les actituds responsables, són ben acollides pels diferents mercats de l'empresa, constituint un avantatge competitiu apreciable.

Així mateix, l'adopció d'un sistema de qualitat certificada és un camí que, en paral·lel o en convergència amb l'RSC, du l'empresa sanitària a una millora notable dels seus procediments de gestió, el beneficiari dels quals és el client extern de l'empresa, comportant un grau de satisfacció més elevat. Moltes companyies asseguradores i el mateix Departament de Salut, que ha establert una pròrroga per a l'adaptació al seu model fins al 31 de desembre de 2006, contemplen la certificació com a pas previ per obtenir l'acreditació, requisit indispensable per concertar l'activitat.

En aquesta jornada, tots els participants donaran llum a la importància d'adoptar camins reconeguts que portin cap a l'excel·lència.


09:30 h Inauguració
Dr. Josep Cararach i Ramoneda, President de l'ACES
Dr. Josep M. Banús. Director Mèdic de l'Institut Català d'Urologia i Nefrologia - ICUN

10:00 h Conferència L'RSC COM A VIA CAP A L'EXCEL·LÈNCIA
Sr. Josep Maria Canyelles. Promotor del Think Tank Responsabilitat Global

10:30 h Taula rodona PER QUÈ IMPLANTAR UN SISTEMA DE QUALITAT?
Sra. Olga Puente. Auditora en cap. Det Norske Veritas - DNV
Dr. Jordi Mauri. Director de Programes. Fundació Avedis Donabedian
Sr. Jordi Besora. Responsable de l'Àrea d'Acreditació Sanitària. COMTEC
Moderador: Dr. Lluís Monset. Director general de l'ACES

12:00 h Descans. Cafè

12:30 h Taula rodona EXPERIÈNCIES D'IMPLANTACIÓ D'RSC EN CENTRES SANITARIS
Dr. Josep M. Banús. President de la Fundació Privada Solidaris
Dr. Jaume Duran. Director gerent de Quirón Barcelona
Sr. Alberto Madrigal Navarro. Coordinador general. Centre d'Oftalmologia Barraquer
Sr. Thomas C. Andresen Gosselin. Responsable d'RSC. Det Norske Veritas - DNV
Moderador: Dr. Lluís Monset. Director general de l'ACES

14:00 h Cloenda

Es prega confirmació d'assistència a: ACES Secretaria. Tel 93 209 19 92. e-mail: aces@aces.es
30 de novembre de 2006
Sala d'actes de l'Institut Català d'Urologia i Nefrologia ? ICUN
C/Brusi, 45 baixos. 08006 Barcelona

Veure PDF

10.11.06

Algú de la UE no ha entès gaire què és l'RSE...

Sincerament, quan parlem d'una millora del marc de relacions entre sector públic i privat, de generació de confiances, de creació de sinèrgies, d'estratègies col·laboratives i partenariats, no estem pensant en models com els que ens ha brindat la Unió Europea.

La Comissió Europea va brindar una increïble plataforma publicitària a grans companyies, en una acció sense predecedents, i motivada pel fet que s'havien decidit a informar sobre continguts greixosos dels seus productes -no a reduir-ne el components- i, a més, d'una manera poc comprensible.

Vegeu què en diu el Periódico: "La UE s'alia amb McDonald's, Coca-Cola i Pepsi"

La Comissió Europea, en un comportament sense precedents, va utilitzar ahir la seva seu i la seva sala de premsa per alabar i promocionar a bombo i platerets diverses companyies multinacionals, com McDonald's, Coca-Cola i Pepsi-Cola, assenyalades entre les responsables de l'alarmant increment de l'obesitat entre la població, i especialment entre els nens.

L'acte es va convertir en realitat en una formidable propaganda gratuïta a aquestes empreses per part de la institució central de la Unió Europea. Els directius europeus d'aquestes companyies van poder utilitzar lliurement la tribuna de premsa per esplaiar-se sobre les seves preteses contribucions a la lluita contra l'obesitat, mentre l'exterior de la sala va ser transformat en una minifira comercial on hi havia estands publicitaris amb hostesses dedicades a promocionar la bondat de tots els productes.El comissari de Salut i Protecció dels Consumidors, Markos Kyprianou, va felicitar públicament McDonald's, Coca Cola i Pepsi-cola "pels seus esforços per combatre l'obesitat i el sobrepès" davant l'estupefacció general dels corresponsals europeus.


La felicitació, com va quedar clar immediatament, no era perquè McDonald's hagués eliminat l'alt contingut de greix dels seus aliments tradicionals, sinó perquè informarà en l'embolcall dels productes sobre el contingut nutricional. Però aquesta informació es facilita amb uns símbols tan críptics, que fa falta un codi per poder-los desxifrar.


Si d'això n'han de dir Responsabilitat Social, potser la UE haurà d'anar revisant els documents i iniciatives promogudes fins ara sobre l'RSE... Voldríem creure que tot haurà estat un error sense continuïtat per part d'aquest comissariat. En tot cas, cal lloar l'actitud ferma i conseqüent dels periodistes que van saber plantar cara davant el desconcert de l'acte al qual se'ls havia convidat. Per cert, corro a desar-me la notícia dins l?arxiu de males pràctiques, d'allò que caldria no fer mai!

Seminari a Mataró sobre l'RSE com a Marca de Qualitat

Sota el títol de MARCA DE QUALITAT, Josep Maria Canyelles, consultor especialitzat en territoris responsables, parlarà de dues eines de Responsabilitat Social: el CODI ÈTIC i la MEMÒRIA SOCIAL.

La sessió començarà a les 18'30 hores i acabarà a les 21'30 hores i tindrà lloc a l'IMPEM: carrer Francisco Herrera, 70. Telèfon 93.758.21.31

9.11.06

Empresa i Territori, Seminari de col·laboració entre les empreses i les entitats de custòdia

Des de fa uns cinc anys en què vaig fer de secretari del Jurat d'un premi que va ser concedit a l'Associació Hàbitats per al Projecte Rius que sempre he prestat una especial atenció a aquesta entitat, tant per la capacitat de fonamentar una missió clara i operativa com per la filosofia de treball en xarxa que els va impregnar des del començament.

La seva vinculació ara per ara a la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), una altra iniciativa feta amb visió, ben concebuda i que comença a trobar els seus èxits, és un pas més en aquest treball col·laboratiu en el territori, que va integrant progressivament aquelles empreses que, amb un especial sentit de la responsabilitat davant la societat, s'avenen a establir vincles de col·laboració.

És un plaer poder divulgar el seminari que organitzen properament: "Empresa i Territori, Seminari de col·laboració entre les empreses i les entitats de custòdia en la conservació del territori i el patrimoni", per reflexionar sobre l'estat actual de les relacions entre l'empresa privada i les organitzacions no lucratives de conservació i custòdia. El seminari se celebrarà l'1 de desembre a l'Auditori de la Fundació AGBAR a Cornellà de Llobregat."

En aquest espai d'experiències i debat es comptarà amb la participació de directius d'empreses, responsables d'entitats de custòdia, especialistes en captació de fons i representants de la societat civil. El Seminari compta amb el suport del Servei Català d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya, del Fons Social Europeu i de la Fundació AGBAR, i també hi col·labora el Grup Dossier i el suplement "Nuevos Valores" de La Vanguardia.

Podeu consultar el programa.

El Llibre Blanc amb les conclusions de la Subcomissió d'RSC es presentarà abans de final d'any

Malgrat que inicialment s'havia previst que l'Informe seria debatut en el Ple del Congrés, finalment el document que és fruit de les compareixences fetes durant el 2005 i que va ser aprovat per unanimitat el dia 27 de juny serà publicat properament.

L'Informe de la Subcomissió sobre la Responsabilitat Social de les Empreses, sota l'enquadrament de la Comissió de Treball i Assumptes Socials del Congrés dels Diputats, es difondrà en format digital. El director dels treballs, Ramón Jáuregui, va manifestar que "abans que s'acabi l'any celebrarem un acte amb el president del Congrés, Manuel Marín, per presentar el Llibre Blanc sobre RSC".

Aquest llibre és el resultat de les declaracions de prop de 60 experts i es divideix en "constatacions", "directrius generals" i 60 "recomanacions" finals adreçades a empreses, administracions i agents socials.

Accés al document aprovat publicat al BOE
Accés a la compareixença de Josep Maria Canyelles

El Voluntariat d'Empresa té virtuts portes endins i portes enfora

Quan al juny del 2003 vaig poder organitzar una trobada d'empresaris catalans per parlar del Voluntariat d'Empresa, aquesta era una realitat absolutament incipient i prou desconeguda per la majoria.

En el dinar de treball realitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona moltes empreses van suggerir que seria bo disposar d'eines pràctiques per començar a situar-se i valorar-ne els pros i contres [...]

...continuar article al newsletter de novembre

8.11.06

Emprenedors socials, innovació social

Un dels problemes de la nostra economia i possiblement un gran factor de risc de cara al futur és la manca d'emprenedorisme que, malgrat els tòpics, s'observa al nostre país. Almenys en relació a altres territoris, i per descomptat en relació al nivell que seria desitjable i font d'esperança de cara al futur.

Entre els nous i esperançadors models d'emprenedorisme hi ha el que se n'ha dit l'emprenedorisme social, que pren per objectius no solament o no directament la constitució d'una empresa sinó que posa l'accent en la seva missió i amb el caràcter social o responsable que aquest pot tenir.

Estem segurs que en els propers anys, la promoció de l'emprenedorisme serà un objectiu estratègic i de primera magnitud. És per això que és bo que des de tots els àmbits i tots els agents puguem anar promovent aquesta cultura i prestigiant aquestes iniciatives.

Precisament, properament tindrà lloc una conferència a Terrassa amb el títol "Emprenedors socials, innovació social", a càrrec de la Sra. Albina Ruiz, emprenedora social i artífex del projecte 'Ciudad Saludable'. L'acte tindrà lloc el proper dimecres 8 de novembre, a les 12 del migdia,
a la sala d'actes de Foment de Terrassa (ctra. de Martorell, 95 - Terrassa). Podeu confirmar l'assistència al 93 789 11 11 - ext. 2344 o a viver@terrassa.org

Més informació acte
Més informació sobre el projecte Ciudad Saludable

Índex de corrupció al món 2006

Com cada any, l'organització Transparency International ha publicat l'edició 2006 del seu Índex de Percepció de la Corrupció, que és un dels més reconeguts del món.

Finlàndia, Islàndia, Nova Zelanda, Dinamarca i Singapur són els països amb un nivell més baix de percepció de corrupció. Els països on aquesta és més elevada són Haití, Mianmar i Iraq. Pel que fa a Llatinoamèrica, Xile és el país amb nivell de corrupció més baix, seguit d'Uruguai, menre que Veneçuela i Equador són els més mal parats.

Cal dir que enguany l'informe inclou un estudi especial sobre corrupció en la contractació pública en un seguit de països del con sud. Argentina queda destacada per la mala posició amb una puntuació de 2,9 (10 correspon a absència de corrupció). Brasil, Mèxic i Perú tenen un 3,3 i empitjoren respecte l'any anterior.

Cal dir que els resultats de l'Índex de Percepció de la Corrupció 2006 posen de manifiest una forta correlació entre corrupció i pobresa.

Més informació al web de Transparency International

31.10.06

La RSE irrumpe en las elecciones catalanas

El ejemplo de las políticas públicas que a nivel internacional promueven la Responsabilidad Social de las Empresas (RSE) ha tenido un lento reflejo en las iniciativas políticas y gubernamentales en España. En las anteriores elecciones al Parlamento de Catalunya de 2003, por ejemplo, las referencias a la responsabilidad social de las empresas eran apenas inexistentes. En cambio, una revisión de los programas presentados para las elecciones de mañana pone de manifiesto como las medidas relativas a la RSE han irrumpido por primera vez, aunque de manera desigual, en todas las propuestas electorales de las formaciones con representación parlamentaria.

Ésta no es una circunstancia casual sino que se produce en un momento en que el papel determinante que las políticas públicas deben tener en la formación, el fomento, la regulación y el control de la RSE de las empresas adquiere un mayor protagonismo en la agenda política y mediática. Tan sólo en el último año hemos asistido a la presentación de la nueva Comunicación de la Comisión Europea, ha visto la luz un primer informe de conclusiones de la Subcomisión del Congreso de los Diputados para analizar la RSC, y han aparecido las conclusiones de la IV reunión del Foro de expertos RSC creada en el seno del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Esto coincide a demás con la inclusión por primera vez de la RSE en el articulado del nuevo Estatuto.

Un marco catalán para la RSE

Las propuestas programáticas de los partidos recogen un enfoque conceptual común que entiende la RSE como un aspecto necesario para la consolidación de una visión de crecimiento económico que haga compatible la competitividad, el progreso social y la protección del medio ambiente.

La mayoría de programas electorales coinciden también en la necesidad de crear un marco catalán para fomentar el desarrollo de la RSE, aunque difieren en el nivel de concreción y en la mayor o menor regulación exigida.

Las medidas apuntan sobre todo al papel de la Generalitat de Cataluña en la creación de conocimiento, formación, y extensión de buenas prácticas y en facilitar la transparencia informativa en la comunicación y balance de la RSE empresarial. Se incluyen también algunas propuestas encaminadas a crear algún tipo de foro consultivo o mecanismo para consensuar el modelo de empresa socialmente responsable y facilitar el diálogo multilateral entre los diversos grupos de interés.

Destaca de manera generalizada el papel que el Gobierno debe ejercer para actuar como ejemplo de RSE, para lo que se propone la incorporación de estas prácticas en la propia gestión de la Administración de la Generalitat de Cataluña. En este sentido, la medida más generalizada es la introducción de cláusulas favorecedoras de políticas de responsabilidad social en los pliegos de compras y contratación pública.

También coinciden las propuestas en la importancia que la inversión socialmente responsable (banca y créditos éticos) puede tener como motor de la RSE, para lo cual se apuesta por medidas para su promoción, facilitando la transparencia e información a los ciudadanos y estableciendo incentivos fiscales equiparables a los de otros tipos de inversión.

Cabe destacar que en ningún caso aparece recogida la propuesta, formulada por la Subcomisión RSC del Congreso, de creación de un organismo autonómico específico encargado de gestionar las iniciativas de promoción de la RSE, lo que permitiría una coordinación estratégica y transversal de estas políticas.

Estos son algunas de las propuestas más significativas recogidas en sus programas:

CIU. Propone impulsar un acuerdo Social entre el Gobierno de Cataluña y el resto de agentes, con el objetivo de diseñar desde el consenso una política social responsable.

PSC. Plantea la elaboración de un código de responsabilidad social corporativa de la empresa en Cataluña, a partir de la creación de un foro consultivo sobre RSE como espacio de deliberación y consenso entre los diversos agentes.

ERC. Promueve la creación de los Premios a la responsabilidad social corporativa que valoren a las empresas que actúen con RSC, teniendo en cuenta la integración cultural, la igualdad de oportunidades de género y la proyección de la marca Cataluña.

PP. Apuesta por la creación de la calificación ?empresa familiarmente responsable? para aquellas que acrediten la aplicación de medidas que faciliten la conciliación de la vida laboral con la familiar.

ICV-EUIA. Incluye la creación de un marco legal e institucional sobre la responsabilidad social de las empresas y medidas para facilitar información pública, transparente y auditada sobre la RSC a través de observatorios sociales.

Antoni Gutiérrez-Rubí
Promotor de www.responsabilidadglobal.com
Expansión, 31/10/06

La RSE irrumpe en las elecciones catalanas

Transcrivim l'article publicat al Diari Expansión el 31/10/06

El ejemplo de las políticas públicas que a nivel internacional promueven la Responsabilidad Social de las Empresas (RSE) ha tenido un lento reflejo en las iniciativas políticas y gubernamentales en España. En las anteriores elecciones al Parlamento de Catalunya de 2003, por ejemplo, las referencias a la responsabilidad social de las empresas eran apenas inexistentes. En cambio, una revisión de los programas presentados para las elecciones de mañana pone de manifiesto como las medidas relativas a la RSE han irrumpido por primera vez, aunque de manera desigual, en todas las propuestas electorales de las formaciones con representación parlamentaria.

Ésta no es una circunstancia casual sino que se produce en un momento en que el papel determinante que las políticas públicas deben tener en la formación, el fomento, la regulación y el control de la RSE de las empresas adquiere un mayor protagonismo en la agenda política y mediática.Tan sólo en el último año hemos asistido a la presentación de la nueva Comunicación de la Comisión Europea, ha visto la luz un primer informe de conclusiones de la Subcomisión del Congreso de los Diputados para analizar la RSC, y han aparecido las conclusiones de la IV reunión del Foro de expertos RSC creada en el seno del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Esto coincide a demás con la inclusión por primera vez de la RSE en el articulado del nuevo Estatuto.

Un marco catalán para la RSE
Las propuestas programáticas de los partidos recogen un enfoque conceptual común que entiende la RSE como un aspecto necesario para la consolidación de una visión de crecimiento económico que haga compatible la competitividad, el progreso social y la protección del medio ambiente.

La mayoría de programas electorales coinciden también en la necesidad de crear un marco catalán para fomentar el desarrollo de la RSE, aunque difieren en el nivel de concreción y en la mayor o menor regulación exigida.

Las medidas apuntan sobre todo al papel de la Generalitat de Cataluña en la creación de conocimiento, formación, y extensión de buenas prácticas y en facilitar la transparencia informativa en la comunicación y balance de la RSE empresarial. Se incluyen también algunas propuestas encaminadas a crear algún tipo de foro consultivo o mecanismo para consensuar el modelo de empresa socialmente responsable y facilitar el diálogo multilateral entre los diversos grupos de interés.

Destaca de manera generalizada el papel que el Gobierno debe ejercer para actuar como ejemplo de RSE, para lo que se propone la incorporación de estas prácticas en la propia gestión de la Administración de la Generalitat de Cataluña. En este sentido, la medida más generalizada es la introducción de cláusulas favorecedoras de políticas de responsabilidad social en los pliegos de compras y contratación pública.

También coinciden las propuestas en la importancia que la inversión socialmente responsable (banca y créditos éticos) puede tener como motor de la RSE, para lo cual se apuesta por medidas para su promoción, facilitando la transparencia e información a los ciudadanos y estableciendo incentivos fiscales equiparables a los de otros tipos de inversión.

Cabe destacar que en ningún caso aparece recogida la propuesta, formulada por la Subcomisión RSC del Congreso, de creación de un organismo autonómico específico encargado de gestionar las iniciativas de promoción de la RSE, lo que permitiría una coordinación estratégica y transversal de estas políticas.

Estos son algunas de las propuestas más significativas recogidas en sus programas:

CIU. Propone impulsar un acuerdo Social entre el Gobierno de Cataluña y el resto de agentes, con el objetivo de diseñar desde el consenso una política social responsable.

PSC. Plantea la elaboración de un código de responsabilidad social corporativa de la empresa en Cataluña, a partir de la creación de un foro consultivo sobre RSE como espacio de deliberación y consenso entre los diversos agentes.

ERC. Promueve la creación de los Premios a la responsabilidad social corporativa que valoren a las empresas que actúen con RSC, teniendo en cuenta la integración cultural, la igualdad de oportunidades de género y la proyección de la marca Cataluña.

PP. Apuesta por la creación de la calificación ?empresa familiarmente responsable? para aquellas que acrediten la aplicación de medidas que faciliten la conciliación de la vida laboral con la familiar.

ICV-EUIA. Incluye la creación de un marco legal e institucional sobre la responsabilidad social de las empresas y medidas para facilitar información pública, transparente y auditada sobre la RSC a través de observatorios sociales.

30.10.06

L'Informe Stern adverteix que el canvi climàtic pot tenir conseqüències desastroses per a l'economia

El Govern britànic ha fet públic un informe que podem aventurar que tindrà importants repercussions per la rellevància de les seves afirmacions i el posicionament que l'administració britànica pren davant un fenomen en què massa sovint l'acció política ha estat mancada de proactivitat i visió de futur i s'ha limitat en excés a atendre les diferents valoracions tècniques sense assumir de manera prou valenta la part de factor de risc que hi ha per a la humanitat.

El document elaborat per Nicholas Stern, adverteix de les conseqüències desastroses per a l'economia que pot tenir ignorar el canvi climàtic, probablement d'importància similar a la gran depressió del 1930, alhora que pot crear 200 milions de refugiats.

L'execonomista del Banc Mundial entreveu un panorama descoratjador si el món no pren mesures per aturar el problema. L'Informe Stern, de 700 fulls i que ja ha estat considerat el més important que encarrega el Govern laborista, adverteix que, si no s'actua ara, el cost serà equivalent a perdre el 5% del producte interior brut (PIB) global a l'any. A més, pot crear milions de refugiats perquè les seves vivendes poden resultar danyades per sequeres o inundacions. El canvi climàtic pot afectar l'accés a l'aigua potable, la producció d'aliments, la sanitat i el medi ambient, i milions de persones passaran fam, subratlla el document.

Més informació al Periódico

25.10.06

L'RSE a les Eleccions al Parlament de Catalunya'06

Amb motiu de les Eleccions al Parlament de Catalunya que tindran lloc el dimecres 1 de novembre de 2006, Responsabilitat Global ha volgut recollit les aportacions en matèria de Responsabilitat Social de les Empreses que fan els programes de cadascuna de les cinc forces polítiques amb representació parlamentària. Alhora, per tal d'ampliar la informació i matisar millor els compromisos, hem formulat tres preguntes als cinc caps de llista.

Tots cinc partits aposten per l'RSE i destaquen alhora el paper exemplar que correspon al sector públic. Cal valorar molt positivament el fet que tots el partits polítics amb representació parlamentària es facin ressó de l'RSE i li atorguin una rellevància. De fet, el nou Estatut fa referència de manera explícita a l'RSE en el sentit que el govern l'ha de tenir en compte.

Veure

24.10.06

Propers actes públics de Responsabilitat Global

Dimarts 24, tindrà lloc a Vic una conferència sobre RSE dins les Trobades Empresarials organitzades per l'IMPEVIC conjuntament amb la Universitat de Vic, la Fundació de Caixa Manlleu. Josep Maria Canyelles parlarà de "L'empresa responsable amb la comunitat i amb el propi desenvolupament". Més informació

Dimecres 22 de novembre, a Mataró, dins el programa de seminaris sobre RS, Josep Maria Canyelles desenvoluparà un seminari sobre "RSE, Marca de Qualitat", de 18?30 a 21,30 h. L'activitat és organitzada per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (C. Francisco Herrera, 70 · Tel. 93 758 2131).

23.10.06

L'H ha acollit la jornada europea sobre economia i desenvolupament social

L'Hospitalet ha acollit una jornada europea sobre "Economia Social i Desenvolupament Social" que ha estat organitzada per l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament en el marc del programa europeu Equal Tesis (Territoris Emprenedors per a l'Economia Social i Solidària). Entre els seus objectius destaca la reflexió i l'intercanvi d'experiències entre tots els agents implicats.

El Centre Tecla Sala ha estat l'escenari de la Jornada, la primera de les quatre previstes per als propers mesos. La primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de L'Hospitalet, Núria Marín, ha estat l'encarregada de inaugurar-la al Centre Cultural Tecla Sala. La cloenda ha estat presidida pel tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Alfons Bonals, i ha estat present, entre d'altres representants d'institucions, el director general d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació de la Generalitat, Santiago Esteban.

El projecte europeu Equal Tesis es va iniciar el febrer de 2005 i està previst que tingui una durada fins el juny de 2007. Aquest projecte agrupa administracions, entitats i empreses que treballen en l?àmbit de la inserció sociolaboral de col·lectius susceptibles d'exclusió social i té com a objectiu principal informar sobre la manera de crear llocs de treball utilitzant com a metodologia el desenvolupament d'itineraris personalitzats de formació i treball.

Els nous socis del projecte són: l'Ajuntament de L'Hospitalet; la Federació d'Empreses i Societats Anònimes Laborals de Catalunya (Fesalc); la Generalitat de Catalunya, la Fundació Un Sol Món; l'Ajuntament de Granollers; l'Institut Municipal de Treball Salvador Seguí, de l'Ajuntament de Lleida; l'Ajuntament de Mollet del Vallès, i l'Associació Intersectorial de Recuperadors i Empreses Socials de Catalunya (Aires) i l'Associació Catalana d'Empreses d'Inserció (ACEI).

El tinent d'alcalde Alfons Bonals ha manifestat que "L'Hospitalet va ser pionera en establir una bona sintonia entre tots els agents socials i econòmics per tal de fomentar l'ocupació" i ha posat de relleu "la iniciativa dels mercats municipals de L'Hospitalet de repartiment a domicili dels productes comprats, mitjançant projectes d'inserció laboral". Bonals ha dit que si els ajuntaments disposen de més competències i recursos podran prestar serveis més complerts que d?altres administracions, fonamentalment per la seva proximitat als ciutadans.

Santiago Esteban, director general d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació de la Generalitat, ha manifestat que "amb els mitjans que ara tenim ja es poden aplicar les polítiques que persegueix el projecte europeu. Des que es va iniciar el procés democràtic, tenim el capital inexplorat d'unes ciutats que funcionen".

Font: Canal-h.net

Espanya ha duplicat en els últims 5 anys la venda de productes de comerç just

Entre els anys 2000 i 2005 la venda en productes de comerç just ha augmentat a Espanya més del doble, amb una mitjana d'augment anual del 16,9%. Aquesta és la dada que revela l'anuari 'El Comerç Just a Espanya 2006' elaborat per Setem amb el suport i finançament de l'AECI (Agència Espanyola de Cooperació Internacional) i la Fundació Eroski.

El document dóna a conèixer la trajectòria del comerç just dels últims cinc anys a Espanya, la situació de la certificació d'aquests productes i els efectes que aquesta potent eina de desenvolupament té per als productors i cooperatives dels països del Sud.

Segons les seves conclusions, el 80% de les vendes de comerç just d'Espanya per comunitats es reparteixen entre quatre comunitats: Catalunya (35,5%), Madrid (20,3%), Galícia (15,5%) i Andalusia (9,3%). Entre elles, Catalunya destaca de la resta d'Espanya en vendes.

Segons Cristina Xalma, Doctora en Economia Internacional i Desenvolupament Econòmic, això no es deu només al seu pes econòmic i demogràfic, ?sinó també al grau de penetració d'aquest consum responsable en la societat catalana gràcies al paper de l'Administració Pública -el suport de la qual suposa un terç del total de l'ajuda de les administracions de tot Espanya- i l'actitud dels ciutadans catalans, la mitjana de despesa dels quals gairebé dobla la mitjana espanyola'. D'altra banda, 'Espanya està retardada respecte Europa'.

La seva mitjana de despesa en aquests productes és de 348,2 € i la mitjana d'Europa és de 2.318 €. Així que, perquè Espanya convergeixi amb Europa, cada ciutadà espanyol hauria de multiplicar per 6,65 el consum.

El comerç just és una alternativa al comerç tradicional en la qual, a més dels criteris econòmics, es tenen en compte criteris ètics que abasten aspectes tant socials com ecològics. Aquest tracta de contribuir que les poblacions més empobrides del planeta tinguin accés a una vida digna.

Font: xarxanet.org

17.10.06

L'RSE a les Trobades Empresarials a Vic

TROBADES EMPRESARIALS VIC 2006
2aXERRADA 90' Responsabilitat Social d'Empresa (RSE)
24 d'octubre - Edifici el Sucre

L'empresa responsable amb la comunitat i amb el propi desenvolupament, a càrrec de Josep Maria Canyelles, promotor del Think Tank Responsabilitat Global http://www.responsabilitatglobal.com/. Col·laborador de l'Associació per a les Nacions Unides, l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, la Fundació Pere Tarrés (Univ. Ramon Llull) i la UOC.

Temes que tractarà la xerrada:

a) Estratègia responsable i responsabilitat estratègica: el sentit central de la responsabilitat social de les PIMES
b) Bones pràctiques internes i externes per a la millora de l'empresa i les parts interessades: captar el talent, integrar persones diferents, col·laborar amb la comunitat, etc.
c) Territoris responsables. Una mirada més enllà de l'empresa per facilitar la governabilitat i per millorar el reconeixement, el retorn i la sostenibilitat

Lloc: Sala Coll Bardolet, edifici el Sucre
Horari: 19.00 h a 20.30 h

Inscripció

Treball critica que les empreses no fan prou per conciliar vida laboral i professional i crea una nova eina

Les empreses catalanes no fan prou per conciliar la vida laboral i la professional dels seus treballadors. No és només una apreciació a peu de carrer, el Departament de Treball del govern català va lamentar ahir que la negociació col·lectiva no avança prou en aquest aspecte.

Per intentar cobrir aquesta mancança, el govern repartirà a més de 3.000 empreses catalanes un programa informàtic interactiu de suport que permet fer plans de conciliació laboral i familiar personalitzats.

Font: vilaweb

16.10.06

Projecte Ressort

El projecte Ressort té per objectiu sensibilitzar i promoure pràctiques de responsabilitat social empresarial entre la petita i mitjana empresa dels territoris participants al projecte, així com realitzar actuacions en favor de territoris i organitzacions socialment responsables.

El projecte està cofinançat per la Iniciativa Comunitària Equal del Fons Social Europeu que lluita contra les discriminacions de tota mena al mercat de treball. Ressort s'emmarca en l'eix d'adaptabilitat de les empreses als canvis.

El projecte està cofinançat per la Iniciativa Comunitària Equal del Fons Social Europeu que lluita contra les discriminacions de tota mena al mercat de treball. Ressort s'emmarca en l'eix d'adaptabilitat de les empreses als canvis.

Els socis del projecte són: Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat / Ajuntament de Mataró - IMPEM / Ajuntament de Sabadell - Promoció Econòmica de Sabadell SL / Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet / Ajuntament de Sant Celoni / Ajuntament de Terrassa - Foment de Terrassa SA / Comissió Obrera Nacional de Catalunya / Consell Comarcal de l'Anoia / Consell Comarcal del Vallès Occidental / Diputació de Barcelona / Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya / Fundació CECOT Innovació / SURT, Associació de dones per a la inserció laboral / Unió General de Treballadors de Catalunya / Universitat Autònoma de Barcelona

Accedir al web

14.10.06

Al voltant de "Posar ordre..."

L'article publicat en el newsletter de setembre titulat "Posar ordre a l'excés de normes d'RSE" ha estat benvingut per diversos opinadors i ha estat reproduït en diversos butlletins entre els quals Canal Solidari (català castellà) o l'organització argentina ComunicaRSE (article), la veneçolana ProPaz, la valenciana Empresa Solidaria...

Tanmateix, volem indicar que un dels comentaris que més ens han volgut ressaltar és el que feia referència al paper dels mateixos consultors:

"Els consultors hauríem de coordinar millor les nostres accions i sumar esforços col·laboratius per ajudar al propi mercat a conformar-se de manera que acabi aportant el millor valor per a totes les parts. Si una empresa rep opinions divergents per part de dos consultors els perjudicats no seran aquests dos sinó la mateixa RSE".

L'RSE està en els seus inicis i el mercat al voltant de les seves pràctiques està començant a prendre forma. Les organitzacions de qualsevol tipus i iniciativa que presten suports a aquest procés han de saber actuar amb la pròpia responsabilitat per a no provocar pèrdues de confiança en aquest enfocament de gestió i per anar conformant doncs un mercat i un marc de confiances que veritablement permeti que l'RSE sigui una eina de futur.

Nobel de la Pau per al creador dels microcrèdits

Mohammad Yunus, fundador del Grameen Bank i creador de la fórmula dels microcrèdits, s'ha endut, amb una certa sorpresa, el Nobel de la Pau. Grameen Bank, conegut com el Banc dels Pobres, va ser el primer banc que atorgava microcrèdits a gent que no tenia absolutament res, "ni tan sols oportunitats". En el Grameen -que vol dir poblat- no es requereixen avals ni garanties, però la taxa de recuperació de crèdit és envejada pels bancs més eficients de Wall Street. Yunus, que ja va rebre premi Príncep d'Astúries, havia estat proposat per Bill Clinton per a rebre el Nobel de la Pau.

Aquesta és una notícia excel·lent perquè posa de nou davant l'escena de l'economia internacional la constatació que la pobresa no és una fatalitat sinó una circumstància contra la qual es pot lluitar efectivament, en especial si acceptem que el dret al diner, el dret al crèdit, és una condició bàsica per al desenvolupament de les persones i de les comunitats.

A mes, hem de dir que els microcrèdits, com a focalització en les oportunitats de la Base de la Piràmide, són una aposta precisament per fer compatibles una línia de negoci amb una necessitat social, la qual cosa, no deixa de ser una opció d'alta responsabilitat envers la societat.
La Base de la Piràmide fa referència a les grans necessitats insatisfetes de les dues terceres parts de la humanitat, les persones amb menys ingressos, però que suposen una gran oportunitat per a les empreses. En aquest sentit, s'obre tota una línia d'actuació per a les empreses d'acord amb uns models d'RSE que poden afavorir grans oportunitats de desenvolupament social i humà.
A l'informe "Superar la pobresa mitjançant el treball" publicat per l'OIT el 2003, es diu; "No és possible eradicar la pobresa si l'economia no genera oportunitats d'inversió, desenvolupament empresarial, creació de llocs de treball i mitjans de vida sostenibles. La via principal per a sortir de la pobresa és el treball". I els microcrèdits són la millora manera de fer possible que les persones de zones depauperades puguin iniciar el camí cap a la seva autoocupació en projectes empresarials sostenibles.
Aquestes són un parell de cites ben significatives del director del Grameen Bank:

· "El crèdit és més que un negoci. És un dret humà, igual que els aliments".

· "Si hagués d'escollir una sola mesura per a permetre als pobres sortir de la pobresa, optaria pel crèdit".

Accedir a la notícia del Periòdico 14-10-06
Conferència "Els Objectius del Mil·lenni, l'RSE i els Microcrèdits". Josep Maria Canyelles. Casa Àsia. 27-06-05
Accedir al newsletter corresponent a la jornada organitzada per FETS (finançament ètic i solidari) en què Responsabilitat Global feu la ponència inaugural. 25-11-05

12.10.06

Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics

El proper 24 de novembre s'inicia la 2 edició del Diploma de Postgrau en Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics organitzat per la Fundació Universitat de Girona (UdG) i l'organització GREC (Grup de Recerca i Estudis dels Conflictes). Des d'avui mateix fins a quinze dies abans de la data esmentada podeu consultar el programa i matricular-vos.

Aquest és el primer i únic postgrau a Catalunya dedicat exclusivament a l'abordatge, l'anàlisi, la gestió i la Resolució del conflicte públic i a partir de les formules i els instruments de la mediació comunitaria i la Gestió Alternativa o positiva de Conflictes. Aquest postgrau parteix de la necessitat i idoneïtat d?oferir coneixement teoric i pràctic sobre la conflictivitat pública i la seva gestió, tot aprofitant la pràctica i les experiències posades en marxa a diferents ajuntaments en els darrers anys, les recerques desenvolupades per l'equip d'investigadors del Grup de Recerca i Estudis dels Conflictes (GREC) i els distints estudis a nivell europeu.

El postgrau compta amb un ventall de docents de diferents disciplines, referents dels respectius sectors i dedicats professionalment a les qüestions que es tractaran i es treballaran en el postgrau.

Fruit de l'exit de la 1a edició (2005-2006) i de les valoracions obtingudes, la 2a edició del postgrau (novembre 2006-maig 2007) compta amb les col·laboracions de la Direcció General de Participació Ciutadana del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, de l?Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), de l'Ajuntament de Girona, del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i de les organitzacions Responsabilitat Global i Fundació Iwith.org.

Podeu accedir a l'article de Xavier Pastor al Punt Diari "Són les causes i no els símptomes"
Més informació newsletter
A més, també podeu donar-vos d'alta al seu newsletter

Resultats de l'anàlisi del Dow Jones Sustainability Index

El Grup SAM va anunciar les conclusions de l'anàlisi dels resultats del Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World), al qual es van sumar 46 companyies i van ser-ne anul·lades 36. A més, el document disposa d'informació detallada sobre alguns desenvolupaments recents en els grans grups corporatius: com evoluciona el concepte d'inversió sostenible, la consciència ambiental, els productes dirigits a la base de la piràmide i el maneig de riscos dintre de cada sector, entre altres temes.

L'exclusiu indicador només convida les 2.500 empreses més potents del món a participar en el seu procés de selecció. Dividides en sectors, al final només en queda un 10% en representació de cadascun. Les escollides reuneixen el 20% de la capitalització de cada grup industrial. Són empreses punteres segons els criteris del Dow Jones en termes de sostenibilitat. Aquest any, han estat seleccionades 318 companyies. Si accepten la invitació, comença l'examen. Postular-se per al DJSI és gairebé com presentar-se a una oposició. Han d'emplenar un qüestionari de 100 preguntes referents a l'actuació de la seva empresa en les tres matèries que avalua l'índex: econòmic, ambiental i social. Els resultats de l'anàlisi d'aquest any diuen que la competència pel lideratge en sostenibilitat segueix augmentant. Com a conseqüència del prestigi que ha pres el concepte de sostenibilitat, cada vegada són més les companyies que s'esforcen per destacar-se; com a resultat, les diferències entre les empreses del sector són cada vegada més petites. Per contra, hi ha poc consens en la forma de manejar els riscos dintre de la companyia.

Segons l'anàlisi realitzada, són poques les empreses que disposen d'un sistema operatiu que quantifiqui i identifiqui els possibles riscos i les eines per a contrarestar-los. Pel que fa al medi ambient, el canvi climàtic segueix captant l'atenció de la majoria de les empreses. Cada vegada són més les companyies que reconeixen el gran impacte que aquest tema tindrà en les seves futures operacions.

En l'àmbit social, va créixer la quantitat d'empreses que ofereixen els seus productes en els països en vies de desenvolupament, adaptant-ne el packaging, preu i contingut. En termes generals, la sostenibilitat és un tema que segueix creixent en tots els sectors. Paral·lel a això, el mercat de la inversió sostenible va cobrar encara més importància en els últims 12 mesos.

Gas Natural és l'única empresa amb seu a Catalunya present a l'índex. A més altres empreses amb espanyoles: Banc Santander, BBVA, Ferrovial, Telefónica, Iberia, Indra, Inditex, Repsol o les quatre elèctriques, Endesa, Iberdrola, Red Eléctrica i Unión Fenosa.

Diuen els experts en el DJSI que "la felicitat d'entrar dura el temps que trigues a adonar-te que en pots sortir". I que has de renovar el teu lloc, cosa que implica emplenar el qüestionari any rere any. "El pitjor és que et facin fora del selectiu", afirmen des d'Unión Fenosa, estimació en la qual coincideixen els experts. Renovar la plaça implica competir, intentar veure què fan els líders del sector per a millorar i aplicar-lo a l'empresa. Un punt menys és un abisme. "Estar a dins o a fora de vegades és més qüestió de manera que de la gestió de l'empresa, perquè depèn de la nota dels teus rivals", afirmen els experts.

Elaborat a partir de ComunicaRSE

Dades de l'Informe Entorno 2006 sobre sostenibilitat

Es va presentar Entorno 2006, informe sobre la gestió de la sostenibilitat en l'empresa espanyola que aborda en profunditat les tendències en matèria de sostenibilitat i Responsabilitat Social Empresarial. Ha estat elaborat per la Fundació Entorno-BCSD Espanya, patrocinat per Ferrovial, Gas Natural, Iberdrola, Iberia i Repsol YPF, i amb la col·laboració del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i el Ministeri de Medi ambient.

Entorno 2006 és el quart lliurament bienal d'un informe que pretén ser un reflex de la situació actual i de les últimes tendències en la gestió de la sostenibilitat de l'empresa a Espanya. Analitza l'estat de la gestió de la sostenibilitat en l'empresa espanyola, valora el seu compromís amb el desenvolupament sostenible i identifica els factors que influeixen en l'adopció de polítiques de sostenibilitat. Inclou completes dades i comparatives establertes per sectors d'activitat, grandària de l'empresa i demarcacions geogràfiques, que aportaran al lector una visió clara de l'avanç gradual de l'empresa espanyola cap a la sostenibilitat.

L'Informe Entorno 2006, realitzat després de l'anàlisi de 890 empreses, mostra que l'empresa espanyola ha arribat a una puntuació de 51?2 punts sobre 100 en l'Índex Entorno Sostenibilitat (IES) i revela una actitud reactiva enfront del desenvolupament sostenible. Segons l'informe, un 23% de les empreses espanyoles manifesta un compromís real amb la gestió de la sostenibilitat i d'elles el 3% posseeixen un enfocament proactiu.

Per altra banda l'informe mostra que el 90% de les empreses que han adoptat un enfocament de sostenibilitat han percebut beneficis, tant tangibles com intangibles, destacant la millora de la reputació (73%), la major eficiència en l'ús de recursos (64%) i la disminució del risc i la millora de les relacions amb les administracions públiques (57%).

Les empreses perceben una creixent influència de les seves parts interessades sobre la seva reputació i resultats financers, no obstant això només el 19% reconeix gestionar sistemàticament la relació amb els seus grups d'interès. Els clients, consumidors, accionistes i empleats van ser identificats com les parts interessades amb major influència, mentre que les ONGs van ser per contra les identificades com les menys prioritàries.

En relació amb els aspectes ambientals, l'empresa espanyola està abandonant l'ús prioritari de mesures correctores per unes altres de caràcter preventiu com l'anàlisi de riscs (45% de les empreses) els sistemes de gestió ambiental (43%), els plans de minimització i formació ambiental (39%).

Quant a les eines utilitzades per a la implantació de polítiques socials destaca sobre totes elles la implantació de sistemes de prevenció de riscos laborals -utilitzades per un 69% de les empreses- seguides dels sistemes d'avaluació de la satisfacció del client (53%). Les actuacions que menys es fan servir són els indicadors socials (9%) la formació i l'acció social (13%).

Font: Fundación Entorno

El Pacte Mundial i el GRI estableixen aliances

Malgrat que ja anteriorment havien anat formulant passos conjunts, ara l'aliança entre les dues iniciatives internacionals més importants de ciutadania corporativa s'ha formulat de manera més clara i així es va evidenciar a la recent conferència del GRI a Amsterdam, com de fet també vam poder presenciar en una jornada un parell de setmanes abans a Barcelona organitzada per l'oficina del Fòrum 2004.

Així, totes dues iniciatives emprendran un esforç comú per fomentar empreses i organitzacions amb RSE, des d'una bona complementarietat: mentre que el Pacte Mundial de les NU promou la ciutadania corporativa a través dels seus 10 principis universals en les àrees de drets humans, normes laborals, el medi ambient i les mesures anticorrupció, la Guia de Sostenibilitat del GRI proporciona un marc de transparència i permet informar dels resultats d'actuació.

Nou índex de fonts de suborn

L'Índia és el país on les les empreses recorren més als suborns per aocnseguir contractes internacionals, i tot just després se situa la Xina, segons l'estudi Índex de Fonts de Suborn (IFS), de l'organització Transparency International.

Aqusta organització ha adquirit una notable rellevància en els darrers anys estudiant i seguint els temes de corrupció arreu del món, alhora que precisament aquestes pràctiques il·legals han pres una major rellevància fruit de la globalització de l'economia, de la manca de normes globals suficients en aquests contextos. Però també perquè ha crescut la consciència de la major afectació que la corrupció en general té en l'economia.

Continuant amb les dades més destacades de l'estudi, direm que Suïssa, Suècia i Austràlia són els més "nets" de tots els considerats, és a dir, els que menys concedeixen suborns. L'Estat espanyol se situa en el lloc 13 sobre 30, millor posicionats doncs que França, Portugal o Itàlia.
De fet, segons Transparency International, ?als enquestats en països africans de menor ingrés, per exemple, van identificar les companyies franceses i italianes com alguns dels majors infractors?. Mèxic, al 17, és el país menys desenvolupat les empreses del qual tenen un comportament més net.

Es crearà un organisme per a lluitar contra el blanqueig de capitals i el diner negre

Cal una acció rigorosa i efectiva, per part del govern, per eradicar, d'una vegada per totes, el blanqueig de capitals a Espanya. El senador del Grup Parlamentari Català-CiU, Carles Gasòliba, ha preguntat, durant la sessió de control al Govern portada a terme al Ple del Senat, al Ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, sobre les mesures adoptades o previstes pel govern per superar les deficiències i limitacions observades per l'organisme intergovernamental Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI) en el seu últim informe anual sobre el control del blanqueig de capitals a Espanya.

Ja fa un any, Solbes es va comprometre, davant Gasòliba, a impulsar una sèrie d'actuacions que consistien en l'aplicació de la normativa vigent, en la participació, coordinació i intercanvi d'informació de les diferents policies autonòmiques, així com en la incorporació del Centre Nacional d'intel·ligència a la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries. Ara, i després de fer-se públic l'informe del GAFI s'ha posat en evidència que el control, portat a terme pel govern espanyol, no només no és adequat, si no que s'han incrementat el volum d'operacions fraudulentes a l'Estat. En concret, segons l'informe, ens trobem amb àmbits puntuals de poc control que s'han convertit en reductes de blanqueig de diners com ara despatxos d'advocats, immobiliàries, casinos, joiers, antiguitats i obres d'art, entre d'altres.

En aquest sentit, Solbes ha anunciat la creació d'un organisme de coordinació per ocupar-se d'aquests àmbits abans esmentats i ha recordat que, el passat mes de juliol, es va aprovar l'aplicació de la directiva europea sobre el blanqueig a Espanya. El ministre, que ha compartit amb el senador Gasòliba la seva preocupació per aquest tema, s'ha compromès a incrementar l'àmbit d'actuació tant pel que fa a recursos humans com tècnics.

Gasòliba ha insistit en el fet que "els governs de països de primera línia com Alemanya, Holanda i Gran Bretanya han establert acords amb empreses del sector privat per col·laborar, de manera conjunta i objectiva, en l'elaboració d'una auditoria anual externa que contribueixi a que els respectius executius siguin més eficaços i rigorosos en la lluita contra el blanqueig".

El Voluntariat d'Empresa suposa una gran oportunitat

En un article publicat a Factor Humà (Fundació per a la Motivació dels Recursos Humans), Josep Maria Canyelles expressa el desig que mitjançant els programes de voluntariat les empreses puguin construir ponts amb la comunitat, apuntant vers una millor satisfacció de les necessitats socials, les inquietuds dels treballadors, i sense dubte, amb una repercussió en la millora organitzacional dels equips humans de l'empresa.

Accés a l'article
PDF

Així mateix, amb l'objectiu de fomentar aquestes pràctiques a les empreses, l'Obra Social de "la Caixa" ha editat una guia amb pautes d'orientació i informació que pot ser molt últil per a definir les pròpies accions de voluntariat. Vegeu notícia

11.10.06

El Voluntariat d'Empresa ofereix virtuts a l'RSE interna i externa

Quan al juny del 2003 vaig poder organitzar una trobada d'empresaris catalans per parlar del Voluntariat d'Empresa, aquesta era una realitat absolutament incipient i prou desconeguda per la majoria.

En el dinar de treball realitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona moltes empreses van suggerir que seria bo disposar d'eines pràctiques per començar a situar-se i valorar-ne els pros i contres. D'allà en va sortir un manual que es va poder repartir entre les empreses catalanes, editat per l'Institut Català del Voluntariat amb la col·laboració de Pimec.

Només tres anys després, a Catalunya, com arreu del món, aquesta pràctica ha experimentat un creixement enorme. I ara mateix, saludem l'aparició d'un manual elaborat per la Fundació La Caixa que, de ben segur, donarà un nou impuls a l'interès de les empreses per aquesta pràctica.

Les polítiques de Responsabilitat Social de les Empreses constitueixen un terreny adobat on aquesta pràctica pot arrelar. Ara bé, el Voluntariat d'Empresa comporta una gran responsabilitat per a l'empresa en tant que afecta a diferents parts, una entitat social, uns destinataris de l'acció, i el propi treballador / voluntari. I mentre que ningú discutirà el dret de l'empresa a fer oscil·lacions o variacions en la seva política de mecenatge i esponsorització, en la matèria que ens ocupa l'empresa ha de disposar d'un programa més estable i basat en el diàleg amb les parts per garantir que aporti el màxim valor i satisfacció a totes les parts.

I molt especialment, les empreses ja no poden limitar-se a demanar a una ONG que els munti el "dia de la solidaritat", perquè aquestes actuacions estan mancades de consistència, sols pretenen una activitat col·lectiva amb els treballadors, i acaben generant més problemes i feina a l'entitat que col·laboració real.

Amb una visió veritablement consistent i estratègica, l'empresa ha de tenir en compte la capacitat que aquesta pràctica comporta a nivell intern i a nivell extern. Possiblement, dins en camp de l'RSE, aquesta sigui una de les pràctiques que més clarament aporti a totes dues bandes: la cultura organitzativa i la legitimitat social.

Més informació

Al voltant d'un article de la CECOT

Ja fa un mes, David Garrofé, el secretari general de la patronal vallesenca CECOT, publicava un article a la Vanguardia en què feia referència a les mancances en la Responsabilitat Social de les Administracions Públiques i alertava del perill d'un excés de regulació de l'activitat empresarial.

No vaig dubtar a felicitar-lo de seguida, pel contingut però sobretot per la legitimitat que té CECOT per expressar aquestes opinions a partir de moment que s'han destacat pel seu ferm compromís amb la RSE. Algunes persones van recriminar-me que el felicités i encara ara algú em parla d'aquest article com a posicions a la defensiva per part de les empreses.

No és una posició a la defensiva quan aquesta organització situa l'RSE com un tema cabdal per a les Pimes, sols que opten per un model de polítiques públiques que incentivi aquestes pràctiques i que afavoreixin el desenvolupament de les empreses.

Podeu llegir l'article i veureu que malgrat el to que molt sovint les organitzacions empresarials fan servir de queixa a les maneres de fer del sector públic, no hi ha arguments contra l'RSE sinó més aviat a favor de l'RSA (és a dir, la RS de les Administracions) i a favor d'un marc que faciliti que l'RSE pugui desenvolupar-se com un marc estratègic de les empreses, afavorint-ne les pràctiques des de l'acció pública, però construint un espai de voluntarietat que, per damunt de la llei, pugui permetre que cada empresa trobi el seu estil, model i grau d'aplicació.

Les empreses poden col·laborar amb el Banc dels Aliments

Amb motiu del proper Dia Mundial de l'Alimentació (16 d'octubre) i en suport a la tasca que fa el Banc dels Aliments de Barcelona volem transmetre aquesta informació invitant les empreses a col·laborar-hi.

L'alimentació de manera adequada i suficient és un dret fonamental bàsic, previst en la Declaració Universal de Drets Humans, però a la nostra societat hi ha milers de persones que encara pateixen els efectes de la fam i la pobresa. Aprofitant la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació, i amb la finalitat de lluitar per a que tots tinguin una alimentació adequada i sensibilitzar la població per al tema, el Banc dels Aliments de Barcelona promou la campanya Tothom té dret a una alimentació adequada i suficient.

Per al llançament de la campanya, el Banc dels Aliments i els Mercats de Barcelona va signar un conveni de col·laboració mútua en la lluita contra la fam i la pobresa, per tal que els mercats de Barcelona donin al Banc dels Aliments els seus excedents alimentaris.

El repte solidari va destinat a les empreses del sector agroalimentari, animant-les a contribuir amb aportacions extraordinàries d'aliments. Les empreses d'altres sectors també poden participar de la jornada solidaria a les empreses tractant-se de la recollida d'aliments de primera necessitat entre els seus empleats.

Per a més informació: 93 346 44 04 matins i http://www.bancdelsaliments.org/

9.10.06

Principals organismes i documents RSE

Documents RSE més rellevants
[ca] Enllaços a documents rellevants en el camp de l'RSE
[es] Enlaces a documentos relevantes en el campo de la RSE
[en] Links tu relevant documents about CSR


Europa
Estat espanyol
  • Decret creació Consell Estatal RSE / Decreto creación Consejo Estatal RSE: [es]
  • Informe Subcomissió Congrés Dip. / Informe Subcomisión Congreso Dip: [es]
  • Debate y aprobación, en su caso, del informe de conclusiones elaborado en el seno de la subcomisión para potenciar y promover la responsabilidad social de las empresas. DIARIO DE SESIONES DEL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS - TRABAJO Y ASUNTOS SOCIALES. Sesión 27 de junio de 2006 (Comisiones) [es]
  • Marc Conceptual AECA / Marco Conceptual AECA: [es]
  • Libro Blanco de la RSE en España


Normes i iniciatives / Standards
Enllaços a codis i normes
Enlaces a códigos y normas
Links to codes and standards

GRI
AA1000
SA8000
SGE21 2008 [ca][es][en]

Principles [en]

Polítiques públicques i Marc legal
Enllaços amb continguts de Polítiques Públiques sobre RSE
Enlaces con contenidos de Políticas Públicas sobre RSE
Links to contents about CSR Public Policies

Regulació espanyola
Informe Olivencia
Codi Aldama
Llei Transparència
Codi de Govern
Informe Bon Govern CNMV 2006
Projecte Codi Bon Govern
Llei-30-2007, de contractes del sector públic [ca]
Ley 2/2011, de 4 de marzo, de Economía Sostenible [es]
Ley 5/2011, de 29 de marzo, de Economía Social [es]
Proyecto de ley de Transparencia, acceso a la información pública y buen gobierno (2012)
Ley 5/2011, de 29 de marzo, de Economia Social
Ley 2/2011, de 4 de marzo, de Economia Sostenible

Catalunya
Generalitat de Catalunya. Pla RSGencat [ca][es][en]
Pla de mesures de Responsabilitat Social de la Generalitat de Catalunya 2009 - 2011
Llibre Blanc de la Funció Pública Catalana (2005)
Generalitat de Catalunya. Departament de Governació i Administracions Públiques
Generalitat de Catalunya. Departament de Treball
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Barcelona 

Decret 322/2011, de 19 d’abril, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de
persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment [ca]

Navarra
Ley foral 2/2011, de 17 de marzo por el que se establece un código de buen gobierno

Euskadi
Avantprojecte de Llei de Transparència i Bon Govern (2012)
Acord d'aprovació del programa de compra i contractació pública verda 2011-2014 (desembre de 2011)
Manual Práctico de Contratación y Compra Pública Verde 2010. Govern Basc
Codi d'ètica i bon govern (maig de 2011) 

Illes Balears
Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears

Extremadura
Ley 15/2010, de 9 de diciembre, de responsabilidad social en Extremadura

Europa
BSR
Ministeri britànic RSE
Copenhagen Centre
Comissió Europea
Fòrum Multilateral Europeu RSE


Organitzacions especialitzades
[ca] Recull d'agències rellevants en el camp de l'RSE arreu del món
[es] Recopilación de agencias relevantes en el campo de la RSE en todo el mundo
[en] List of most important CSR agencies all over the world

Alternativa Responsable
Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas (AECA)
Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) - Comissió d'RSE
CSR Europe
CBS
Comissió de les Comunitats Europees (UE)
Ecoespaña
Economistas sin Fronteras
Ecopime (Illes Balears)
Ethos Brasil
Ethos Ramon Llull
ETNOR
Foro Reputación Corporativa
Foretica
Fundación Carolina
Fundación Iberoamericana para la Calidad y la Sostenibilidad
Fundación Hazloposible www.hazloposible.org
Fundación Seres www.fundacionseres.org
Global Compact. Pacte MundialGlobal Reporting Initiative (GRI)
IPCC-Panel sobre el Cambio Climático
Observatorio del Trabajo
Observatorio de la Responsabilidad Social Corporativa
Observatorio de la Responsabilidad Social de las Empresas.
Observatorio de la Sostenibilidad en España
Observatorio Voluntariado Corporativo www.observatoriovc.org/voluntariado-corporativo
OECD WatchOrganització de les Nacions Unides
Reputation Institut España - Blog "El pulso de la reputación"
Responsabilitat Global
Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l'RS a Catalunya
SIRI Company
Sustainability Ltd
Transparency International España
UNEP United Nations Environment Programme / UNEP GreenEconomy
Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat www.vector5.cat
Voluntare (Red de Voluntariado Corporativo) www.voluntare.org
World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)

Projectes singulars a Catalunya
RS.CAT [ca][es][en]
RSE.PIME [ca]
Projecte Ressort [ca]
Projecte tRanSparÈncia [ca]

Administracions
- Unió Europea
- Ministerio de Empleo y Seguridad Social. Responsabilidad Social
- Catàleg de dades d'informació pública de l'Administració General de l'Estat (OpenData)
- Generalitat de Catalunya. RSGenCAT
- Diputació de Barcelona. DiBa Responsable
- Projecte Ressort. Diputació de Barcelona
- Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques
- Portal de RSE del Govern de Navarra 1
- Portal de RSE del Govern de Navarra 2- Ecoeuskadi 2020. Estratègia de Desenvolupament Sostenible. Govern Basc, Euskadi 2020
- Portal Euskadi: Xertatu. Metodologia per implantar la RSC
- Irekia. Pàgina web del Govern Basc per promoure la Participació Ciutadana
- Portal d'accés a les dades públiques del Govern Basc en format reutilitzable (Opendata)
- Govern de les Illes Balears
- Junta de Extremadura
- Ajuntament de Mataró

Xarxes
- Red RETOS de Territorios Socialmente Responsables
- Xip. Xarxa d'Innovació Pública
- Xarxa Internacional de persones sensibles a la Responsabilitat Social
- Forética
- Club de la Sostenibilitat. Xarxa d'empreses pel creixement sostenible i la RSE
- Xarxa europea d'empreses vinculades a la RS (en anglès)
- REAS. Red de redes de economia alternativa y solidaria
- Xarxa d'ecomomia solidària
- Projecte Turura. Xarxa per a la creació d'una moneda local a Vilanova i la Geltrú- Xarxa d'Intercanvi de bens, serveis i coneixements
- Xarxa de custòdia del territori
- Xarxa de Territoris Socialment Responsables (Moianès i Lluçanès)
- Xarxa SROI (o de Retorn de la Inversió Social)
- Xarxa d'escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya
- Xarxa espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides per la RS
- Xarxa europea de RSE i discapacitat
- Xarxa llatinoamericana sobre RSE

Observatoris i blocs d'RSE / Blogs on CSR
- Observatori del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC)
- Observatorio de RSC
- Observatorio latinoamericano de la Innovación Pública Local
- Observatori RSE de la UGT
- Web sobre RSC de CCOO
- Observatori, tendències i oportunitats en matèria de sostenibilitat (CREAFUTUR)
- Responsabilitat global. Bloc sobre RSC de Josep Maria Canyelles
- Bloc de Antonio Argandoña (economia, Responsabilitat Social i Ètica)
- Bloc sobre RSE de Antonio Vives
- Àgora de RSC (bloc de Helena Ancos)

RSEonline [es]
Empresa íntegra (Miguel Ángel Rodríguez) [es]
Blog Responsable [ca]     Blog Responsable [es] (no actiu)


Canals de notícies generalistes
Notícies RSE Europa Press [es]


Recursos i publicacions
- Biblioteca virtual sobre RS
- Diario Responsable (diari digital sobre RS)
- Diari digital sobre Sostenibilitat i RS- Revista sobre RSE. Fundació Luis Vives
- Compromiso RSE (informacions i notícies sobre RS)
- Alternativa Responsable
- Base de dades d'Informes de sostenibilitat

Territoris Socialment Responsables
- Red RETOS de Territorios Socialmente Responsables
- Xarxa de Territoris Socialment Responsables (El Moianès i El Lluçanès)

RSA - Clàusules socials
- Tercer Sector de Catalunya
- Web sobre clàusules socials
- Fòrum sobre contractació pública responsable


Compra ètica i consum responsable

- Compra pública ètica
- Web de promoció d'empreses socials catalanes
- Consum responsable adreçat a infants
- Eines per al consum sostenible
- Certificació Fairtrade. Comerç just
- Portal del Govern Basc sobre Sostenibilitat- Portal amb informació sobre productes sostenibles
- Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)

Banca ètica
- Associació pel finançament étic i solidari (FETS)
- Banca Ètica (vinculada a l'associació FETS)
- COOP57 SCCL
- Projecte FIARE
- Triodos Bank


Igualtat
Enllaços sobre Polítiques d'Igualtat d'Oportunitats
REAL DECRETO 1917/2008, de 21 de noviembre, por el que se aprueba el programa de inserción sociolaboral para mujeres víctimas de violencia de género


Canvi climàtic




RESPONSABILITAT SOCIAL DE LES EMPRESES

- Programa TRanSparÈncia (Consell General de Cambres de Catalunya)
- Càtedra IESE RS La Caixa
- Càtedra Telefònica i UNED sobre RSC
- RSE a Navarra
- Programa per a la implantació de la RSE a les pime
- Fundació ÉTNOR. Ètica als negocis i les organitzacions
- SGE21. norma per a la implantació d'un sistema de gestió ètica i socialment responsable
- Web d'empreses que mesuren l'Index de la Cadena de Valor (en anglès)

Altres temes vinculats
- Moviment ciutats slow
- Ciutats intel·ligents (Smart Cities)
- Esmartcity
- Web sobre mercats inclusius (en anglès)
- Ments obertes, web que impulsa idees i projectes innovadors
- EUTOKIA, centre d'innovació social de Bilbao
- Economia del Bé Comú (teoria de Christian Felber)

[ca] Enllaços a recursos sobre RSE
[es] Enlaces a recursos sobre RSE
[en] Links to resources on CSR


Portals d'interès
Observatorio RSE UGT
Fòrum debat RSE Copca
Comunitat RSE ICTNET
Cercador Memòries RSE
Observatori de l'RSE (Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya)
Temes d'avui: Articles d'ètica empresarial i econòmica


Consum
Revista Opcions [ca] [es]
Revista especialitzada en compra responsable
Jornal.cat [ca]

Ambiental
Sostenible.cat [ca][es][en]
Revista Educació i Sostenibilitat [ca][es][en]
Ecodiari [ca]
Xarxa Compra Reciclat http://xcr.arc.cat

Laboral
OIT - ILO
  • Índex de temes: [ca]trad.del cast. [es] [en]
  • Normes Internacionals del Treball [ca]trad.del cast. [es] [en]
  • Treball infantil: [ca]trad. del cast. [es] [en]
  • Treball juvenil: [ca]trad. del cast. [es] [en]
  • Observatori del Treball en la Globalització [ca] [es
Observatori del mobbing de l'Associació d'Empresaris ADEG [ca] [es]

Conciliació vida familiar i laboral / flexibilitat
Equitat / Igualtat
Lingüístic