13.7.06

Èxit rotund de la Jornada RSA - Responsabilitat Social de les Administracions Públiques

Més d'un centenar de participants han assistit avui dimecres a la Jornada de Responsabilitat Social de les Administracions Públiques organitzada per l'Associació Catalana de Municipis, i el think tank Responsabilitat Global. El balanç de l'acte, que s'ha desenvolupat a l'hotel NH Calderón de Barcelona, es pot qualificar com a molt positiu tant per l'alt nombre d'assistents com per la gran rellevància dels ponents que hi han intervingut.

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat i que actualment presideix la fundació que porta el seu nom, ha protagonitzat la inauguració la Jornada, abordant el tema de la societat responsable. Acompanyat pel president de l'ACM, Joan Maria Roig, i pel promotor de Responsabilitat Global, Josep Maria Canyelles, Pujol ha volgut destacar l'actual situació de paradoxa entre el sector privat, on les estratègies de Responsabilitat Social han anat adquirint un protagonisme cada cop més rellevant, enfront de la manca de debat que aquesta problemàtica ha suscitat en l'àmbit de l'Administració pública. En aquest mateix sentit, els discursos de Roig i Canyelles han coincidit a destacar la importància d'organitzar esdeveniments com el d'avui que permetin millorar el coneixement dels ens locals al voltant del tema de la Responsabilitat Social.

El mateix Josep Maria Canyelles ha sigut l'encarregat de dur a terme la primera de les ponències. En la seva intervenció, el promotor de Responsabilitat Global ha manifestat la necessitat que les administracions públiques desenvolupin línies equivalents a les de l'empresa privada que li permetin millorar el diàleg amb l'entorn, guanyar noves legitimitats, afinar l'impacte i l'eficiència, fonamentar el desenvolupament dels seus recursos humans i avançar cap als Territoris socialment Responsables.

Canyelles ha llançat un parell de propostes agosarades per als ajuntaments que vulguin avançar en l'RSA. La primera sobre la destinació social dels ingressos per multes per evitar la percepció ciutadana que se'n pugui fer un ús recaptatiu, mentre que la segona, encarada als treballadors públics, fa referència al voluntariat d'empresa, en la línia de la promoció de la implicació social que algunes empreses estan fent entre els seus treballadors com a mostra de sensibilitat però també com a estratègia de desenvolupament i gestió del canvi dels recursos humans.

A continuació, el Diputat i membre de la Comissió de Política Social del Congrés, Carles Campuzano ha pres la paraula. El congressista, recentment guardonat per la seva tasca d'impulsor de la Subcomissió que treballa per potenciar i promoure la Responsabilitat Social en les empreses, ha apel·lat a la importància que tindria el fet que l'administració pública impliqués directament el sector privat en les polítiques referents a la Responsabilitat Social: "L'RSE és una oportunitat per fer una nova societat millor (augment de l'esperança de vida, integració de la immigració, transformació de la família, individualització, preocupació pel medi ambient o l'explotació infantil...). Si volem fer sostenible aquest societat, hem de reclamar de les empreses la implicació en aquesta problemàtica."

La Jornada ha conclòs amb els parlaments efectuats per part de Ferran Termes, president de l'ACCID i Josep Maria Matas, secretari general de l'ACM. En la seva intervenció, Matas ha qualificat d'èxit la Jornada, alhora que ha agraït la gran actitud participativa dels assistents a l'acte. El secretari general ha promès valorar la possibilitat de reeditar noves edicions de la Jornada sobre Responsabilitat Social, amb l'objectiu de poder fer-les extensives arreu de tot el territori.