13.7.06

Proposta RSA 1: Multes Responsables!

En el marc de la Jornada "Responsabilitat Social de l'Administració Pública", Josep Maria Canyelles ha llançat una proposta dirigida especialment als Ajuntaments sobre la millora de la legitimitat corporativa a partir de les multes que s'imposen.

Les multes són un mal necessari de què es val l'administració pública per a exercir el poder que els ciutadans li hem delegat. Se suposa que haurien de ser un càstig i alhora un toc d'alerta per a no reiterar la mala conducta. Al damunt, caldria esperar que el pagament de les multes fos generalitzat i acompanyat d'una certa contricció per la consciència de no haver respectat normes necessàries per a la seguretat i la convivència...

Tanmateix, en més d'una ocasió el ciutadà pot veure's envaït per la sensació que les multes responen més a una voracitat recaptatòria que a un interès sincer per la millora de l'ordre i el respecte mutu. D'altra banda, el moment del pagament també és viscut com una sostracció de capital i no com una justa aportació a un erari públic que acaba beneficiant a tothom com a compensació del perjudici causat.

Es proposa que l'import total de les multes es destini a projectes d'entitats sense ànim de lucre (per accions socials, culturals, etc.). Es pretén trencar la sospita que les multes puguin ser usades amb finalitats recaptatòries i potser disminuir ni que sigui lleugerament la taxa d'impagament.

Els ajuntaments interessats en aquesta i altres propostes podeu demanar més informació posant-vos en contacte amb Josep Maria Canyelles.