23.7.00

Cloenda Escola d'Estiu del Voluntariat 2000

Paraules pronunciades amb motiu de la CLOENDA ESCOLA D’ESTIU VOLUNTARIAT 2000:

S’acaba una activitat amb la qual hem volgut
a)     oferir un espai de formació a les persones que fan voluntariat al llarg de tot l’any mitjançant entitats molt diverses
b)    oferir un espai de trobada, d’intercanvi, de coneixement mutu…

Ja és la cinquena edició i al llarg d’aquests anys molts de vosaltres heu pogut passar per Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Rialp, La Conreria i ara aquí, perquè l’Escola d’Estiu ha tingut vocació d’itinerant i així també hem pogut anar coneixent diferents indrets del nostre país.

Sincerament crec que us he de començar donant-vos les gràcies per l’esforç que feu d’estar aquests quatre dies reunits en aquesta escola. Estic segura que us ho esteu passant molt bé –i així ho desitgem tots plegats- però venir quatre dies amb aquesta calor a fer cursos de formació per fer millor la tasca voluntària és una actitud digna d’admirar, de reconèixer i d’aplaudir perquè diu molt a favor vostre i molt a favor de les entitats on esteu. 

Us heu congregat aquí a Sta Maria del Collell un col·lectiu de mig miler de persones. Es diu fàcil: no sou 100, 200, 300, sou 500 persones vingudes d’arreu de Catalunya, i no m’oblido d’aquells i aquelles que heu vingut d’altres terres germanes, del País Valencià i les Illes als quals us saludo amb especial afecte.

I tots heu vingut amb ganes d’aprendre, de conviure i de compartir allò que ens uneix a tots plegats, que no és altra cosa que unes inquietuds i unes il·lusions per treballar des d’una opció altruista i solidària al servei dels altres, al servei de la comunitat, ja sigui ajudant a persones i col·lectius concrets, ja sigui promovent actitivitats cíviques, fomentant la cultura, millorant el medi ambient, al servei del país en definitiva.

Precisament una de les virtuts que té una escola d’estiu com aquesta és el fet que cadascú, en els seus pobles i ciutats, fa una tasca i treballa amb uns col·lectius molt diferents. I aquí, pel fet d’estar tots junts, ens és més fàcil trobar el comú denominador de tots plegats. Uns orienteu la vostra acció a la gent gran que està sola, altres als infants en risc, altres promoveu activitats de dinamització sociocultural, altres podeu el vostre esforç en la salvaguarda del medi ambient… però allò que ens aplega a tots plegats és el fet de compartir unes inquietuds de solidaritat, de civisme, d’altruisme i uns valors i unes conviccions fermes. Tots vosaltres sou persones amb un esperit altament positiu, un esperit de servei que poseu al servei de la societat.

I amb això esteu ajudant de manera molt determinant a fer que tinguem un país de qualitat humana, un país on els valors i el civisme hi siguin un referent important. El voluntariat i l’associacionisme, des de sempre, han tingut aquest paper i amb la seva tasca han ajudat a construir una societat més participativa i democràtica, i un país més just i cohesionat, i també més humà i sensible. De les nostres petites -o grans- accions de voluntariat el país sencer –Catalunya- se’n resent molt positivament

Quan des de la Generalitat promovem el voluntariat per mitja de les entitats i associacions de Catalunya, ho fem amb molta il·lusió i convenciment perquè estem convençuts que el voluntariat té dues grans virtuts.

· Per una banda, el voluntariat, per mitjà de les entitats, presta un servei importantíssim a la societat, al país, a les persones…
· però per altra banda, el voluntariat i la vida associativa també permeten que els ciutadans s’impliquin plenament en la societat, en la resolució dels seus reptes,  

Per tot plegat, el govern de Catalunya vol donar i dóna un suport al voluntariat i al món associatiu que es concreta, entre moltes accions, per exemple en aquesta Escola d’Estiu, que vol ser una eina al servei de les entitats perquè puguin millorar dia a dia en la seva tasca. Perquè la formació és bàsica per guanyar qualitat en les nostres accions, per fer millor cada dia allò que fem.

És per això que també vull agrair a tots els professors que han participat en aquesta EEV la seva col·laboració…  Tot ells pertanyen a diferents entitats i escoles de formació reconegudes perquè creiem que també en els temes de formació el paper més important i el protagonisme ha de recaure en el propi món associatiu.

He començat agraint-vos el fet que hagueu vingut a l’Escola d’Estiu a millorar la vostra formació. Deixeu-me acabar amb unes notes de futur i d’encoratjament. Per demanar-vos que continueu fent allò que feu en els vostres pobles i barris, a les vostres entitats i associacions, perquè perquè totes aquestes tasques de voluntariat que sovint de manera molt anònima porteu a terme, sumades, tenen una gran força, tenen prou força com per fer créixer els valors de la solidaritat a casa nostra, i són la garantia de poder continuar construint un país de qualitat humana com el que tenim.

Josep Maria Canyelles
Gerent de l'Institut Català del Voluntariat
Santa Maria del Collell