24.5.18

Vine al BizBarcelona a parlar de responsabilitat social de les pime

Si us interessa la responsabilitat social de les petites i mitjanes empreses, no us perdeu el BizBarcelona. Enguay hi trobareu tres oportunitats de conèixer casos i debatre:
 • Dimecres 30 a les 17h: sessió de networking sobre l’ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic). Organitza: Respon.cat
 • Dijous 31 a les 13h: Col·loqui amb tres pimes compromeses, participants al programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa amb l'assistència tècnica de Vector5.
 • Dijous 31 a les 18h: tres micro conferències sobre àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya: compromís amb el territori, empresa saludable i desenvolupament econòmic responsable. Organitza: Respon.cat


1. Vine al networking i a les micro conferències amb empreses membres de Respon.cat al BizBarcelona!
 • Una vegada més Respon.cat estarà present en el BizBarcelona mostrant que la Responsabilitat Social és un element estratègic de la manera catalana de fer empresa.
 • Us animem a participar en la sessió de networking sobre l’ODS 8 i a assisitir a tres micro conferències sobre àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya: compromís amb el territori, empresa saludable i desenvolupament econòmic responsable.
 • Respon.cat disposa d’un nombre limitat d’invitacions per a les empreses interessades en assistir al BizBarcelona. Es poden sol·licitar a través del correu projectes@respon.cat.

2.  Barcelona Activa impulsa la Responsabilitat Social de les empreses amb l’acompanyament expert de Vector5
Les empreses participants han valorat el programa i l’acompanyament de Vector5 de manera excel·lent, fet que facilita que es pugui tornar a convocar per arribar a més pimes.
Tretze pimes amb sensibilitat en RSE han fet el pas a gestionar de manera més sistematitzada els seus compromisos amb els grups d’interès i posar-los en valor.
Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat ha acompanyat tretze pimes de Barcelona en el marc del programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa, amb l’objectiu que cada vegada més les petites i mitjanes empreses integrin els valors de la Responsabilitat Social i estableixin compromisos ètics en la seva gestió empresarial.


Barcelona Activa impulsa la Responsabilitat Social de les empreses amb l’acompanyament expert de Vector5

 • Les empreses participants han valorat el programa i l’acompanyament de Vector5 de manera excel·lent, fet que facilita que es pugui tornar a convocar per arribar a més pimes.
 • Tretze pimes amb sensibilitat en RSE han fet el pas a gestionar de manera més sistematitzada els seus compromisos amb els grups d’interès i posar-los en valor.

Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat ha acompanyat tretze pimes de Barcelona en el marc del programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa, amb l’objectiu que cada vegada més les petites i mitjanes empreses integrin els valors de la Responsabilitat Social i estableixin compromisos ètics en la seva gestió empresarial.

El programa “Empreses responsables de Barcelona” ha posat un marc de trobada entre persones de nivell directiu d’organitzacions de sectors empresarials ben diversos per facilitar de fer el pas a estructurar els seus compromisos amb la societat a través de la gestió de la seva Responsabilitat Social (RSE).

La metodologia del programa, aportada per Vector5, la consultora amb més experiència amb RSE a les pimes, ha permès elaborar una fitxa de les bones pràctiques d’RSE de cada empresa, que ha donat lloc després a una infografia amb el recull de les accions més rellevants en aquesta matèria. Per a cada empresa, finalment, s’ha fet un pla d’acció per avançar en la gestió empresarial responsable a partir de la diagnosi i segons els interessos corporatius de cada participant.

El programa s’ha tancat amb una sessió de cloenda en què les tretze empreses participants, Aestivum, Atlantis IT, Bodevici, Caffe d’Autore, Dekra, Ges-Emer, Hotel Miramar Barcelona, Masclans Disseny, Mosaic Facto, Grup Optimiza, Sertram, Social Forest i Softonic Internacional, han avaluat la iniciativa valorant tant la metodologia com el contingut amb un excel·lent. També s’han fet propostes de millora de cara a futures edicions, posant en valor les sinergies sorgides d’aquest grup d’empreses compromeses i apreciant la importància de compartir experiències per abordar la gestió empresarial responsable amb un coneixement més ampli i profund d’aquesta matèria.

L’acte de cloenda ha permès compartir les fites de cada empresa i, en un gest carregat de simbolisme, cadascuna de les empreses participants ha lliurat a Barcelona Activa la infografia on estan recollides les seves principals bones pràctiques, les quals han estat identificades en el marc del programa en els cinc vectors de la Responsabilitat Social: bon govern, econòmic, social, ambiental i laboral.

Aquest document ha estat recollit per Lorenzo di Pietro, director executiu d’Emprenedoria, Empresa i Innovació, Barcelona Activa, que ha mostrat satisfacció pel desenvolupament del programa i ha anunciat l’imminent llançament d’una propera edició.

Vols participar a l’RSE.Pime? Una oportunitat per a les pimes. Molt aviat la nova convocatòria del programa de referència de responsabilitat social per a empreses petites i mitjanes

 • En les properes setmanes s’obrirà la convocatòria per participar en el programa RSE.Pime de Respon.cat dirigit a pimes catalanes.
 • Des d’ara ja es pot demanar informació.
 • RSE.Pime és un programa pràctic i gratuït d’implantació de l’RSE a les pimes catalanes, a través d’un procés de 5 tallers grupals i acompanyament individual.
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, molt aviat tindreu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime. Podeu demanar informació a través d’aquest enllaç.

Vegeu el vídeo de l’edició 2016

Per a saber-ne més, també us recomanem de veure la websèrie RSE.Pime.Coopel resultat audiovisual de la participació de creaRSA.coop al programa RSE.Pime.
Objectius del Programa RSE.Pime
RSE.Pime ha de servir perquè les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE seguint la metodologia proposada i comptant amb l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants, amb cinc tallers grupals i acompanyament individuals.
Després d’una introducció al marc conceptual i una autoavaluació, una anàlisi de la sostenibilitat segueix en què cada empresa reflexiona sobre l’impacte social de la seva activitat principal i busca solucions que poden tenir un efecte positiu en les persones, el medi ambient i la comunitat. El resultat és un pla d’acció que es discuteix amb altres gestors que participen a la xarxa d’aprenentatge. Al final del programa, els participants han comprès què significa la sostenibilitat per als seus negocis, han tingut l’oportunitat d’experimentar i han conformat un pla d’acció.
Aquí podeu veure les característiques del programa
Per què participar en el programa RSE.Pime
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, ara teniu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime.
 • Disposar d’un Pla d’acció elaborat per la pròpia empresa per mitjà d’un procés àgil i pràctic.
 • Començar immediatament a gestionar la pròpia RSE mitjançant un programa adaptat a les característiques de les pimes.
 • Disposar d’un acompanyament expert i la possibilitat de compartir els progressos amb altres directius de pimes, creant sinergies.
 • Participar d’una xarxa de coneixement més enllà del període inicial.
 • Gaudir de visibilitat del compromís i del reconeixement d’haver participat en el programa (logo acreditatiu)
Com participar en el Programa RSE.Pime 
Per a participar-hi, cal comunicar l’interès i una comissió tècnica integrada per Respon.cat, el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya seleccionaran les empreses 15 participants.
 • Els destinataris són les pimes, amb el focus posat en les empreses petites (entre 10 i 49). S’escolliran 15 empreses participants.
 • Empreses amb sensibilitat en temes ambientals, socials, laborals, bon govern… que no han fet el pas a estructurar la gestió de la Responsabilitat Social i que estiguin interessades a iniciar un procés en aquest sentit.
 • Per cada empresa hi participarà una persona, sempre de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Altres persones de l’empresa podran participar en les accions complementàries (càpsules de coneixement).
 • Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit. 
Combinat_RSE.Pime2017
El Programa RSE.Pime està organitzat per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç, el Palau Macaya i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement


Notícies anteriors:

22.5.18

Gestió d'equips diferents. Viver de Bell-lloc. Formació bonificada

CURS DE FORMACIÓ BONIFICADA. GESTIÓ D'EQUIPS DIFERENTS

Totes les persones som diferents i, en conseqüència, també ho són els equips de treball que formem. Afortunadament cada vegada hi ha més empreses que veuen aquesta pluralitat de caràcters, visions i capacitats com un enorme capital que enriqueix l’organització de forma indiscutible.

Però integrar i gestionar la diferència també requereix d’uns coneixements i habilitats específiques. A la Fundació Viver de Bell·lloc portem molts anys enriquint empreses amb persones amb capacitats diferents. Sabem com s’ha de seleccionar un perfil, com se l’ha de preparar i com s’ha de gestionar la seva incorporació al grup per obtenir-ne el màxim benefici.

Ara volem transferir aquest coneixement a les empreses que també volen incorporar i donar més i millors oportunitats a persones amb discapacitat.

CURS ORGANITZAT PER: Viver de Bell-lloc


A qui va dirigit: El curs GESTIÓ D’EQUIPS DIFERENTS va adreçat a departaments de personal, de recursos humans, a tècnics/ques de selecció, responsables de Responsabilitat Social Corporativa, tècnics/ques municipals en recursos humans / inserció laboral.

El curs GESTIÓ D’EQUIPS DIFERENTS té un format de 12 hores repartits en tres sessions de 4 hores cadascuna d’elles. El curs es realitzarà durant tres dimecres consecutius. Les dues primeres sessions tindran lloc a les instal·lacions de la UEI i la darrera a les dependències de Viver de Bell·lloc i a la Finca de La Tavella.Mes informació

21.5.18

[VIDEO] Responsibility #responsiblewords #motsresponsables #SDG #ODS Today I talk about correctly understand what responsibility means

The Sustainable Development Goals (ODS) of the United Nations are part of the 2030 Agenda for Sustainable Development ("Transforming Our World"), which contains 17 objectives and 169 goals and serves as a plan of action for the international community and national governments to promote the prosperity and common welfare on the next 15 years.

The ODS involve governments, NGOs, citizens, and also require the social responsibility of companies. So responsibility is a key word that has to be properly understood.

In this microvideo (2'20 '') I analise responsibility from its etymology.

We will find other videos on [mots responsables] this label, mainly in Catalan.

Watch this video in Catalan, Spanish, English.


20.5.18

El Consell d'Europa torna a acusar Espanya per incomplir les seves recomanacions contra la corrupció alhora que augmenta la preocupació per la corrupció a Espanya

El Consell d'Europa torna a acusar Espanya per incomplir les seves recomanacions contra la corrupció

El Grup d'Estats contra la Corrupció ha publicat recentment un informe sobre el nivell de compliment de les recomanacions d'aquest organisme per acabar amb la corrupció entre parlamentaris, jutges i fiscals. El document assenyala que els avenços que s'han aconseguit en els 47 Estats membres estan amenaçats per l'aprovació de noves lleis en alguns països durant 2017. En el cas concret d'Espanya, l'informe apunta que hi ha lentitud en l'adopció de mesures ja acordades. Espanya i Bèlgica són els únics països que no han adoptat de forma completa cap de les recomanacions del GRECO. Es tracta d'una nova crida d'atenció, després que l'organisme emetés el gener d'aquest any un informe específic sobre la situació espanyola: de les 11 recomanacions realitzades en 2014, només ha implementat juliol parcialment, i les altres 4 encara queden pendents. Veure'n més.


Augmenta la preocupació per la corrupció a Espanya

D'acord amb el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, a l'abril ha augmentat la preocupació dels espanyols per la corrupció. En comparació amb el mes anterior, aquesta preocupació s'ha incrementat en 4 punts per assolir 38,3% i així situar-se en el segon lloc, després de l'atur. Les dades van ser recollides entre l'1 i el 10 d'abril, dates que coincideixen amb l'escàndol per les irregularitats amb el Màster de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. Veure'n més.


És obert el termini per fer aportacions sobre el projecte de reglament de la Llei de Transparència

Fins al 31 de maig estarà obert el termini per fer aportacions sobre el projecte de reglament de la Llei de Transparència, en el tràmit d'audiència i informació pública. D'acord amb fonts citades per Europa Press, es preveu que el Reial Decret es publiqui abans de juny. Abans de la redacció del projecte, es van fer consultes a l'any 2017, en què es van rebre 41 aportacions ciutadanes. La idea és que es recopilen noves aportacions durant tot el mes de maig, i que pugui estar llest el reglament per incrementar la seguretat jurídica i, entre altres coses, simplificar les relacions amb els interessats. Veure'n més.

Selecció d'informacions procedent de Transparència Internacional

El Consejo de Europa vuelve a acusar a España por incumplir sus recomendaciones contra la corrupción a la vez que aumenta la preocupación por la corrupción en España

El Consejo de Europa vuelve a acusar a España por incumplir sus recomendaciones contra la corrupción 

El Grupo de Estados contra la Corrupción ha publicado recientemente un informe sobre el nivel de cumplimiento de las recomendaciones de este organismo para acabar con la corrupción entre parlamentarios, jueces y fiscales. El documento señala que los avances que se han conseguido en los 47 Estados miembros están amenazados por la aprobación de nuevas leyes en algunos países durante 2017. En el caso concreto de España, el informe apunta que hay lentitud en la adopción de medidas ya acordadas. España y Bélgica son los únicos países que no han adoptado de forma completa ninguna de las recomendaciones del GRECO. Se trata de una nueva llamada de atención, después de que el organismo emitiera en enero de este año un informe específico sobre la situación española: de las 11 recomendaciones realizadas en 2014, solo ha implementado 7 parcialmente, y las otras 4 aún quedan pendientes. Ver más.


Aumenta la preocupación por la corrupción en España

De acuerdo con el Barómetro del Centro de Investigaciones Sociológicas, en abril ha aumentado la preocupación de los españoles por la corrupción. En comparación con el mes anterior, esta preocupación se ha incrementado en 4 puntos para alcanzar 38,3% y así ubicarse en el segundo lugar, después del paro. Los datos fueron recolectados entre el 1 y el 10 de abril, fechas que coinciden con el escándalo por las irregularidades con el Máster de la expresidenta de la Comunidad de Madrid, Cristina Cifuentes. Ver más.


Está abierto el plazo para hacer aportaciones sobre el proyecto de reglamento de la Ley de Transparencia

Hasta el 31 de mayo estará abierto el plazo para realizar aportaciones sobre el proyecto de reglamento de la Ley de Transparencia, en el trámite de audiencia e información pública. De acuerdo con fuentes citadas por Europa Press, se prevé que el Real Decreto se publique antes de junio. Antes de la redacción del proyecto, se hicieron consultas en el año 2017, en las que se recibieron 41 aportaciones ciudadanas. La idea es que se recopilen nuevas aportaciones durante todo el mes de mayo, y que pueda estar listo el reglamento para incrementar la seguridad jurídica y, entre otras cosas, simplificar las relaciones con los interesados. Ver más.

Informaciones procendentes de Transparencia Internacional

La V Jornada ACCID tractarà sobre responsabilitat social i gènere en una sessió


 • V Jornada ACCID i APC. "Noves tendències en Comptabilitat, Control i Finances"
 • Universitat de Vic, 1 de juny de 2018

L’ACCID organitza una nova Jornada coincidint amb els anys en que no se celebra Congrés. Per això, enguany es farà la V Jornada ACCID, que tindrà lloc a Vic.

La Jornada té com a objectiu debatre els temes de més actualitat en relació amb la normativa i les millors pràctiques en Comptabilitat i Control, en el marc de la Direcció d’Empreses. A més, la Jornada inclourà la Trobada Anual de l’Agrupació de Professors de Comptabilitat i Control.

La V Jornada ACCID i APC, titulada Noves tendències en Comptabilitat, Control i Finances,  se celebrarà el divendres 1 de juny a la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic (Edifici Torre dels Frares, Carrer de la Laura, 13, Vic).

La Jornada tindrà una durada d’un matí. Se celebrarà una conferència inaugural i 10 sessions de treball simultànies sobre temes d’actualitat i d’interès en l’àmbit de la comptabilitat i la direcció d’empreses. L’assistència a aquesta Jornada està homologada amb 2,5 hores de formació professional continuada en Auditoria, Comptabilitat i Altres matèries, sempre i quan s’assisteixi a dos de les sessions que homologuen hores.

La inscripció a la Jornada és totalment gratuïta. Per més informació:
Programa complert
Sessions de treball simultànies
Inscripcions
Com arribar
Presentació + Video

Una de les sessions tractarà sobre responsabilitat social i gènere:


SESSIÓ 5  Taller de presentacions de Comunicacions III: Responsabilitat Social Corporativa i gènere
Presidenta i coordinadora: Fina Alemany (UPF)
Ponències:
The gender perspective in the economics and business degrees: The case of UPF, Patricia Crespo (UPF)
Amb Valor Afegit. Una guia per a promoure la Responsabilitat Social entre les empreses, especialment petites i mitjanes, Helena Benito, Leslie Collazo, Anna M. Geli i M. Rosa Terradellas (UdG)
Responsabilitat Social Corporativa en les empreses de transport de viatgers, Núria Arimany, Anna Sabata i Clara Uribe (UVic)

18.5.18

Experts internacionals reflexionaran sobre l'immobilisme de la societat davant del canvi climàtic @familiatorres ‏@TomasMolinaB @martasubira @subirats9

 • Se celebren les VII Jornades Ambientals organitzades per la Universitat de Barcelona, ​​Família Torres i Tomàs Molina, el 30 de maig a la Ciutat Comtal
Les VII Jornades Ambientals, organitzades per la Universitat de Barcelona, ​​Família Torres i el meteoròleg i professor de la UB Tomàs Molina, reuniran a Barcelona, ​​el proper dimecres, 30 de maig, experts nacionals i internacionals per debatre perquè, sent el canvi climàtic una evidència científica, la societat no està actuant en conseqüència i no s'està produint un canvi cultural i econòmic per a afrontar-lo. 

El certamen, sota el lema "Canvi climàtic, per què hi ha un abisme entre la ciència i la consciència?", serà inaugurat per Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i es vertebrarà al voltant de cinc ponències i una taula de debat.

 

Joanna Drake, directora general adjunta encarregada de la coordinació de les polítiques i els instruments sobre l'eficiència dels recursos de la Comissió Europea, parlarà sobre els reptes i oportunitats en la comunicació de polítiques mediambientals, i donarà pas a Joan Subirats, doctor en ciències econòmiques, catedràtic de ciència política i investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB.


Enric Pol, catedràtic de psicologia social i psicologia ambiental a la UB; Ana Labelle Training & Account Manager a Neurologyca i Jean-Pascal van Ypersele, professor de ciències ambientals a la Universitat Catòlica de Lovaina i vicepresident del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic fins a l'últim informe IPCC (5è), analitzaran els factors psicosocials en la construcció de certeses, distorsions i creences errònies socialment acceptades.

La taula de debat la formaran Aida Vila, assessora legal i política a Greenpeace Internacional; Joaquim Elcacho, periodista de medi ambient, naturalesa i ciència i coordinador de La Vanguardia Natural i Ferran Puig, enginyer superior de telecomunicacions, periodista científic i autor del blog 'Usted no se lo Cree'. 

Les conclusions i la cloenda de les VII Jornades Ambientals aniran a càrrec de Ferran Tarradellas, director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona i responsable de política energètica europea per al conjunt de l'estat.

En el marc d'aquesta jornada es lliurarà el V Premi Torres & Earth a la Innovació Mediambiental que té com a objectiu conèixer i premiar els estudis, projectes, experiències i iniciatives enfocats a la preservació del medi ambient. Les Jornades Ambientals se celebraran a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona de les 9 del matí fins a les 13:30 del migdia.

Programa i inscripcions a www.jornadesambientals.com.

El Parlament Europeu demana explicacions per la “falta d’independència” dels informatius de RTVE mentre que observadors internacionals afirmen que TV3 es la televisió més plural d’Espanya

 • Dues notícies juntes fan un bon retrat de la situació: les males pràctiques de RTVE al costat de la pluralitat de TV3. 
 • Les dades mostren la realitat, la qual és diàfana: l’unionisme va dominar el temps de paraula a TV3 d’octubre a desembre, fet que hauria de molestar els independentistes per no respectar la seva majoria parlamentària.
 • Malgrat la realitat, la líder de l'oposició, Arrimadas, i el conjunt de Ciudadanos, en una carrera boja cap a posicions d'extrema dreta que evidencien el que fins ara han intentar dissimular, segueix creant fake news. 
 • Però van tant descontrolats que, un cop procamats els titulars apresos de memòria, per alguna banda treu el cap el que realment pensen. Arrimadas ha dit: ‘No pot ser que a TV3 puguin dir el que vulguin’. No els molesta TV3, els molesta el periodisme i la llibertat d’expressió.

El Parlament Europeu demana explicacions

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu enviarà una carta al Govern central en la qual demanarà explicacions sobre les acusacions de “falta d’independència” dels informatius de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) així com la “preocupació” d’aquesta comissió per la situació actual de la corporació. La comissió de Peticions de l’Eurocambra ha traslladat així mateix aquesta petició a les dues comissions parlamentàries compe- tents -la de Llibertats Civils i la de Cultura
El representant de la Comissió Europea present en el debat parlamentari ha lamentat que l’executiu comunitari “no tingui competències” per intervenir ja que només pot fer-ho quan “està en joc la legislació europea”, i creu que aquest no és el cas. No obstant, ha recordat que la normativa europea sobre serveis i mitjans audiovisuals “està sent objecte de revisió” actualment i els canvis proposats per la Comissió, que encara han de ser aprovats pels Estats membres, exigeixen als països el compliment de la independència en els ens públics de radiodifusió, així com la pluralitat. (Font: AEC)

TV3 es la televisió més plural

El col·lectiu britànic Democracy Volunteers ha fet públic un informe en què valora el desenvolupament de la jornada electoral a Catalunya i, en les seves conclusions, lloa la cobertura feta per TV3, en contraposició a la dels mitjans espanyols, la qual titllen de “gens neutral”.

En primer lloc, el text, d’una vintena de pàgines, denuncia que l’estat espanyol els va impedir acreditar-se com a observadors. Els observadors subratllen, a més, que els diaris, les ràdios i les televisions d’àmbit estatal no van fer una cobertura neutral i “no van ajudar a reflectir de forma justa les diferents postures en les eleccions”. En concret, apunten que la premsa escrita van projectar, de forma intencionada i reiterada, una imatge negativa sobre els independentistes.

En aquest sentit, remarquen que la cobertura de la televisió pública catalana, líder d’audiència a Catalunya un any més, va ser la més proporcional i va donar veu, de forma equilibrada, tant als partidaris de la independència com als defensors de la unitat d’Espanya.

Per altra banda, un estudi del CAC conclou que TV3 va ser la cadena més plural l’1-O. L’estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya indica que les televisions estatals públiques i privades van mostrar falta de pluralisme i no van destacar les notícies sobre la violència policial contra els votants [més info].

L’unionisme va dominar el temps de paraula a TV3 d’octubre a desembre, segons les dades de l’informe de pluralitat del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

La 3a edició de Verema Solidària finançarà projectes per pal·liar la soledat de la gent gran al Penedès i la pobresa al Priorat

 • Les entitats socials guanyadores de la VS 2018 són Amics de la Gent Gran - Garraf i Càritas Parroquial de Falset
 • Els cellers Gramona i Can Ràfols dels Caus al Penedès i Vall Llach al Priorat són els coorganitzadors de la VS 2018 
 • Responsabilitat Global ha estat novament membre del Jurat

Barcelona, 17 de maig de 2018. Verema Solidària, la iniciativa que uneix territori, vi i responsabilitat social per captar recursos per a entitats que combaten la pobresa i l’exclusió social, ha presentat aquest dimecres la campanya 2018: el celler biodinàmic del Penedès Gramona, Can Ràfols dels Caus -ubicat al Massís del Garraf- i el celler de Porrera Vall Llach s’han compromès enguany amb el projecte de VS a favor de dues entitats socials. La Fundació Amics de la Gent Gran-Garraf i Càritas Parroquial de Falset han estat els projectes seleccionats pel jurat de la tercera edició dels premis VS. Les dues entitats seran beneficiàries de la campanya de micromecenatge que s’obrirà el proper 26 de juny, l’objectiu de la qual s’ha fixat en 18.000 euros.

La Fundació Amics de la Gent Gran treballa per pal·liar la situació de soledat i/o l’aïllament social de les persones grans a les comarques del Garraf i Baix Penedès -on viuen prop de 44.000 persones de més de 65 anys-, mitjançant l'acompanyament emocional, la promoció de la socialització i la sensibilització de la societat. Amics de la Gent Gran lluita contra la soledat no desitjada i la marginació social de les persones grans, mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen. S’organitzen tertúlies, tallers temàtics i sortides en les quals es comparteixen anècdotes, coneixements i experiències, així com les Vacances Amigues, dinars de Nadal o Revetlles de Sant Joan.

D’acord amb l'informe INSOCAT de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), a Catalunya hi ha 242.000 persones de més de 65 anys que viuen soles, de les quals la immensa majoria, 175.000, ho fan a contracor. És l'anomenada "soledat no desitjada", que afecta sobretot les dones. El premi Verema Solidària anirà destinat al projecte de desenvolupament territorial d’AGG Garraf i Baix Penedès. Del total de 1.600 persones grans acompanyades arreu de Catalunya, actualment estan rebent acompanyament en aquesta zona 87 persones grans. L’objectiu és poder impulsar els acompanyaments a les dues comarques, incorporant entorn 20 acompanyaments a nous municipis, així com poder consolidar els que ja es realitzen.

Càritas Falset, per la seva part, ofereix atenció de les necessitats més bàsiques d’alimentació, roba, habitatge i subministres, educació, salut i farmàcia i transports garantint una vida digne a persones en situació de pobresa i risc d’exclusió social de les poblacions de la comarca del Priorat que pertanyen a la diòcesis de Tarragona (Falset, Bellmunt del Priorat, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, Gratallops, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant, Ulldemolins i Torroja del Priorat ). Les persones que podran beneficiar-se d’aquest ajut són les que es derivaran des dels Serveis Socials Bàsics així com les persones que formin part d’algun projecte amb seguiment dels professionals de Càritas Diocesana de Tarragona, amb els quals hi ha una constant col·laboració. La tipologia, quantitat i edat dels possibles beneficiaris seran: 47 famílies, 80 infants (2 a 12 anys) i 115 adults (+ de 12).

Les entitats socials alerten del perillós increment de la taxa de risc de pobresa que en l'actualitat representa el 19,2% dels catalans, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Es genera més riquesa però la pobresa s'aguditza. Aquesta és una de les principals conclusions destacades en la presentació de la vuitena edició de l'informe d'INSOCAT: "La crisi no s'acaba, la pobresa es cronifica". La cronificació de la pobresa també té un efecte directe sobre la salut mental i física de l'individu. El nombre de visites a centres de salut mental de persones amb baixos recursos econòmics s'ha multiplicat per deu -en el cas dels homes- i per nou -en el cas de les dones-. Entre els infants, el percentatge també s'incrementa.

Qui i com pot participar

A partir del 26 de juny s’obrirà una campanya de micromecenatge amb la finalitat que tothom qui ho vulgui pugui fer la seva aportació econòmica i/o inscriure’s a les experiències de Verema Solidària que es duran a terme de als cellers esmentats. El 80% va destinat a les dos entitats socials i a una formació en captació de fons per a entitats socials del Penedès, del Garraf, Anoia i Baix Llobregat, que delimiten la D.O. Penedès i El Priorat, El Baix Camp, Les Garrigues i La Ribera d’Ebre que és l’àrea d’influència de la DO Priorat. La resta dels recursos recaptats cobrirà costos d’estructura i de la plataforma de micromecenatge.

Les modalitats de participació varien en funció del perfil del participant: empreses, amb grups de treballadors com a acció de team building o com a activitat de responsabilitat social corporativa; particulars inscrivint-se a la campanya per fer de veremadors; i les institucions i les entitats, cedint material i compartint informació.

Les activitats de Verema Solidària als cellers d’enguany

VS a Gramona
Sant Sadurí d’Anoia, Penedès
26 d’agost
Celler ecològic i biodinàmic que ha optat per l’ús d’energies netes amb un objectiu clar: recuperar la vida dels sòls per deixar el millor llegat a les generacions futures. Aquesta manera d’entendre el cultiu de la vinya i aquesta sensibilitat per l’entorn el fan també responsable socialment donant suport a iniciatives com Verema Solidària.

VS a Can Ràfols dels Caus
Avinyonet del Penedès, Penedès
22 de setembre de 2018
Can Ràfols del Caus té les seves vinyes situades al Massís del Garraf, un territori únic a format per pedra calcària, tocat per la brisa del Mediterrani i amb molta herba aromàtica que atorga als seus vins ecològics uns aromes molt minerals i aromàtics. Can Ràfols dels Caus respira honestedat i respecte per l’entorn i les persones a través d’una terra i un vi.

VS a Vall Llach
Porrera, Priorat
16 de setembre de 2018
Terra de cims, fondalades i marges que fan el correu de la vinya del Priorat molt dur, però amb resultats únics. Les vinyes velles del Celler Vall Llach són finques centenàries situades en uns paratges de pendents que impressionen. El celler se sent estretament lligat al Porrera i a la seva gent; el projecte Dones (vins amb nom de dones) honora les dones del poble que treballaven la vinya en la seva joventut.

Els vins de la VS 2017 

A l’acte de presentació també s’han donat a conèixer els vins de la Verema Solidària passada, que va comptar amb la participació de quatre cellers:

Celler Credo
Nom: Estrany Solidari
Varietat:100 % Xarel·lo, vinya conreada seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica.
Elaboració: vi brisat amb fermentació de llevats indígenes dins bota de roure oberta i finalitzat en tina d'inox. Vi amb mínima intervenció.


La Vinyeta
Nom: La Vinyeta Rosat Solidari
Vi rosat varietat 100% Merlot
Elaboració: vi premsat a peu descalç i fermentació espontània dins tina d'acer inox i posterior envelliment en barriques de roure. Sense filtrar ni clarificar.

Celler Cooperatiu d’Espolla
Nom: Vins de Postal – Verema Solidària 2017
Varietat: Carinyena negra
Elaboració: most amb pells i rapa, tot trepitjat a peu descalç en barriques velles de roure, fermentació espontànea. Envelliment en inox.

Raventós i Blanc
Nom: Xarel·lo Clot de les Comes
Varietat: Xarel·lo
Elaboració: vi natural fermentat en gerra de fant i envellit amb les seves pròpies lies, sense cap additiu.

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini de Can Ràfols dels Caus, Vall Llach, Gramona, New Group Maquinària Moderna, Verallia i la col·laboració de Cafès Novell, Euroselecció-Riedel i Cal Feru. Finca Parera i Celler Credo, cellers coorganitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor d'aquest.


Vídeo-resum de la Verema Solidària 2017

www.veremasolidaria.org
facebook.com/veremasolidaria
twitter.com/veremasolidaria
instagram.com/veremasolidaria/


Notícies anteriors publicades: