12.6.18

[JORNADA] Els salaris de ciutat: impacte i aplicació

Consell Comarcal del Vallès Occidental, 21 de juny de 2018El 8 de juny de 2017, el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental va aprovar l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat”. En aquest acord s’inclou, entre altres aspectes, l’establiment d’un Salari Mínim Comarcal de com a mínim 15.000€ bruts l’any (1.071€ mensuals en 14 pagues).
Fruit d’aquest acord, el Consell Comarcal del Vallès Occidental treballa en el “Projecte estratègic Salari Mínim Comarcal”, amb l’objectiu de convertir l’administració local del Vallès Occidental en un referent de l’aplicació d’aquest llindar i incorporar el màxim de sectors socials i productius. Actualment, s’està treballant amb l’instrument del salari mínim mitjançant la seva aplicació en les retribucions dels seus treballadors i treballadores i en les contractacions dels serveis externs.
Per donar visibilitat a la problemàtica dels treballadors i treballadores pobres, així com per conèixer les experiències locals sorgides de la incorporació de salaris mínims, us volem convidar als responsables i tècnics de promoció econòmica i desenvolupament local; benestar social i serveis centrals i de contractació municipal, així com entitats i organitzacions vinculades a la lluita contra la pobresa i altres agents socials.
A la jornada comptarem amb diverses ponències entorn a la problemàtica dels treballadors i treballadores pobres i l’impacte salarial a les ciutats, i tindrà lloc una taula rodona sobre les experiències i reptes de l’administració local. Posteriorment, s’obrirà un debat entre els assistents.

Programa
9.00h Acollida i inscripcions
9.30h Benvinguda i presentació
A càrrec del Sr. Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
9.45h  Treballadors i treballadores pobres. Salaris i impacte del salari de ciutat
   La nova pobresa i els treballadors pobres. Indicadors, factors i impactes d’aquesta realitat i propostes per abordar-la.
Sra. M.Àngels Cabasés, professora d’economia aplicada de la UdLL.
   L’experiència internacional en l’aplicació de salaris de ciutat. Models d’èxit, valor afegit i  impacte en la reducció de la pobresa i desigualtat en polítiques socials.
Sr. Raúl Ramos, professor d’economia de la UB, IQRA.
   Els salaris al Vallès Occidental: aproximació a la situació actual de la distribució i desigualtat salarial a la comarca
Sr. Enrique Ortega, tècnic de l’Observatori Comarcal del Vallès Occidental.
Preguntes i debat

11.45h Pausa
12.00h Taula rodona: Experiències i reptes de l’administració local en els salaris de ciutat. Dinamitzada per la Sra. Núria Carrés Gerent del Consell Comarcal
   L’aplicació de salari mínim en la gestió d’ofertes de treball: el model de Barcelona Activa SA, amb la participació del Sr. Jesús Camas, responsable del Departament de serveis a les empreses.
   L’experiència del Consell Comarcal Vallès Occidental en l’aplicació del salari mínim comarcal en les contractacions de serveis, amb la participació de la Sra. Meritxell Montfort, Cap de l’Àrea de Serveis Generals
   Els reptes de l’administració local en l’establiment de salaris, amb la participació del Sr. Pere Soler, Conseller Comarcal.

13.15h Debat obert

13.30h Cloenda

10.6.18

[ESDEVENIMENT] No us perdeu el llançament del Programa RSE.Pime 2018 i cloenda de l’edició 2017: dimarts 19 - 18h - Casa Llotja de Mar


 • Dimarts 19 de juny se celebrarà l’acte de cloenda de l’RSE.Pime 2017 i llançament de la nova edició.
 • Les pimes interessades en la responsabilitat social poden optar a aquesta nova edició del Programa RSE.Pime.

Dimarts 19 de juny a les 18 h tindrà lloc l’acte de cloenda de l’RSE.Pime 2017 i llançament de lanova edició on les persones assistents podran conèixer els casos de bones pràctiques d’RSE participants en la darrera edició de l’RSE.Pime i es lliurarà es cartell dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.


Data: dimarts 19 de juny de 2018
Horari: 18 a 19h
Lloc: Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar

Programa de l’Acte

 • Benvinguda a càrrec del Sr. Miquel Valls, Excel·lentíssim president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya
 • Presentació a càrrec de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
 • Projecció del vídeo de resum RSE.Pime 2017
 • Lliurament publicacions a les empreses participants RSE.Pime 2017
 • Conversa entre pimes participants i paraules d’agraïment de les representants d’empreses participants
 • Presentació edició RSE.Pime 2018, Josep Maria Canyelles, coordinador Respon.cat
 • Paraules del Dr. Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances
 • Cloenda a càrrec de la Sra. Àngels Chacon, Honorable consellera delDepartament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (pendent confirmació)
Per assistir a l’acte cal inscripció prèvia en aquest enllaç

Altres entrades relacionades:

El Programa RSE.Pime 2017 ha estat organitzat per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç, el Palau Macaya i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, i hi han participat 19 pimes catalanes de diferents dimensions, sectors i comarques.

RSE.Pime_combinat

Vols participar a l’RSE.Pime? Una oportunitat per a les pimes. Molt aviat la nova convocatòria del programa de referència de responsabilitat social per a empreses petites i mitjanes

2.6.18

[ODS16] Una reflexió sobre el (re)canvi de govern espanyol

L'estat espanyol és un dels que va donar suport a l'Agenda 2030 de Nacions Unides que incorpora els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Malgrat aquest suport nominal, el govern espanyol ha estat lluny de mostrar un compromís efectiu, tant amb els de caràcter social, com amb els ambientals i energètics, o amb els drets humans.
El mal fet a l'ODS 16 és irrecuperable. El govern espanyol s'ha emportat per davant els criteris de bona governança i institucions sòlides de l'ODS 16, amb radicalització, negació del diàleg, ús abusiu de prerrogatives, corrupció, impunitat, interpretació partidista de la Constitució, politització de la justícia, violència gratuïta per part de l'estat, generació d'odi contra col·lectius, empresonament d'artistes i polítics, control polític dels mitjans...
El canvi al govern espanyol era necessari. El partit que ha governat l'estat espanyol durant els darrers anys ha fet un ús interessat de les institucions fins al punt que la justícia ja va evidenciant que la xarxa de corrupció i l'entramat de males pràctiques són tan intensos i extenso que es pot afirmar que que un partit polític es tracta d'una organització mafiosa estructurada per delinquir.
El recanvi no és la solució. El partit que assumeix el poder és coresponsable d'algunes de les pitjors males pràctiques i també disposa d'estructures corruptes sobre les quals no hi ha hagut voluntat de fer net. La seva debilitat al Congrés, la seva manca de cohesió interna, i les properes conteses electorals  -on els tres grans partits pretenen competir a veure qui és més nacionalista espanyol-, no fan esperar que pugui aportar cap via de solució més enllà de mostrar una cara més amable i algunes lleus millores en matèria social i ambiental en allò que el pressupost vigent pugui permetre.
Tanmateix, dono suport al relleu. Es pot creure que allò que passa a Espanya ja no és el nostre problema, si estem disposats a assumir una base d'irrealitat. Es pot desitjar que les coses vagin malament a Espanya, perquè com pitjor millor, però em sembla que aquesta estratègia no forma part del pensament positiu que ens ha acompanyat i ha de marcar en tot moment la selecció dels camins. Per convicció i també per facilitar que el moviment per les llibertats democràtiques vagi ampliant la seva base social a partir d'un comportament que sigui comprensible i plausible per a la majoria de la ciutadania que sap reconèixer el sentit comú i la dignitat.
Els canvis sempre aporten noves possibilitats. Fins i tot la Revolució francesa no va ser més que la substitució d'una classe dirigent per una altra, però  -com va dir Gramsci- va deixar un gran ensenyament: que els privilegis i les diferències socials, en tant que productes de la societat i no de la natura, poden ser superats. Amb motiu del triomf de la moció de censura, un partit cridava sí que es pot. El canvi de president o de partit governant és un canvi menor, vista la seva coincidència en allò que els preocupa més, la unidad de destino en lo universal. Però el mer canvi pot afavorir situacions i contextos diferents. D'aigües estancades no en pot sortir res de bo.
Sempre hi ha un bri d'esperança. Espanya està presenciant el ridícul davant les institucions de països europeus, tant respecte al procés com respecte a la corrupció, malgrat l'ocultació o deformació interessada de la majoria de mitjans. Sempre hi ha l'esperança que juristes, intel·lectuals, líders socials... facin el pas dolorós de trencar el silenci i el discurs únic que s'ha imposat a Espanya, vencent la por a l'ostracisme que alguns ja han patit. El petit canvi de govern, que voldrà mostrar un estil formalment diferent, podria tenir com a externalitat afavorir l'emergència de noves veus a la societat. El meu sí que es pot no fa tant referència a la classe política com a una societat que pugui descobrir que té dret a existir com a societat civil de manera autònoma, cosa que marca una de les grans diferències encara avui entre la societat catalana i l'espanyola.  

1.6.18

Experts urgeixen als ciutadans a actuar davant del canvi climàtic @familiatorres ‏@TomasMolinaB @martasubira @subirats9


 • VII Jornades Ambientals, organitzades per la Universitat de Barcelona, Família Torres i el meteoròleg Tomàs Molina
 • Joanna Drake, Jean-Pascal van Ypersele, Ferran Tarradellas i altres experts analitzen per què la societat continua ignorant les conseqüències de l’escalfament global
 • Unes 200 persones participen en el certamen, on s’ha entregat el V premi Torres & Earth a la Innovació Mediambiental
 


Barcelona, 1 de juny de 2018. El perquè la societat no actua davant del problema del canvi climàtic tot i ser una evidència científica és el tema que ha centrat el debat de les VII Jornades Ambientals promogudes per la Universitat de Barcelona, ​​Família Torres i el meteoròleg i professor d'aquesta universitat Tomàs Molina, celebrades aquest dimecres, 30 de maig, a Barcelona. La desena d'experts nacionals i internacionals participants han exposat, davant unes 200 persones, les possibles causes de l'immobilisme de la població enfront al'augment de temperatures, apuntant algunes solucions perquè el missatge arribi als ciutadans per tal que prenguin partit de manera imminent.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya Marta Subirà, ha inaugurat el certamen al costat de Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona, ​​Miguel A. Torres, president de Família Torres i Tomàs Molina, director científic de les Jornades. Subirà ha destacat que, en relació al canvi climàtic, els poders públics i les administracions tenen una responsabilitat. En aquest sentit, Subirà ha assenyalat que "la Generalitat de Catalunya va aprovar la primera llei del canvi climàtic de l'Estat Espanyol i del sud d'Europa prenent com a model la d'aquells països més avançats en aquesta matèria, que va ser impugnada pel govern central davant el tribunal constitucional. Afortunadament la suspensió s'ha aixecat i ara és vigent".
 
Miguel A. Torres ha posat èmfasi en el fet que el canvi climàtic no és un problema ni teòric ni llunyà sinó que "ho estem vivint i experimentant també aquí, a la vinya" i ha criticat que "Espanya sigui segurament l'únic país de la UE que s'ha permès augmentar les emissions un 7,5% el 2017" i que no aposti per les energies renovables. El president de Família Torres ha denunciat les dificultats burocràtiques per implementar energies renovables: "És inadmissible que portem dos anys a l'espera de connectar una instal·lació fotovoltaica de 400 kw per a autoconsum, durant els quals podríem haver evitat l'emissió de milers de tones de CO2". Una situació que, en paraules de Torres, "podria solucionar-se en els propers mesos gràcies a la intervenció de la Generalitat de Catalunya en una reunió mantinguda recentment amb Endesa".

Joanna Drake, directora general adjunta encarregada de la coordinació de les polítiques i els instruments sobre l'eficiència dels recursos de la Comissió Europea, ha apuntat que "cal canviar la nostra manera de viure, incentivar les empreses a produir de manera més sostenible i emprendre accions polítiques, especialment en l’àmbit local i regional". Drake ha apuntat la necessitat de recórrer i promoure, amb fons i infraestructures, la ciència ciutadana per fer efectius aquests canvis.

En aquesta mateixa línia, s'ha pronunciat Joan Subirats, doctor en Ciències econòmiques, catedràtic de ciència política i investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, que ha afirmat que "la societat només s'implicarà en el canvi si participa en la definició del problema: cal discutir la diagnosi del problema amb la pròpia gent i buscar junts una solució. Si volem ser eficaços a mig o llarg termini, la lògica de la rapidesa no és la que dóna millors resultats".

Enric Pol, catedràtic de psicologia social i psicologia ambiental de la UB, ha apuntat, com una de les possibles causes de la falta d'acció per part de polítics i societat, "el canvi d'èmfasi i la inestabilitat dels missatges científics”. “El fet que s'hagi deixat de parlar, per exemple, de la capa d'ozó, pot ser que faci que ara sigui percebuda com una mentida i ens faci desconfiar dels missatges sobre les amenaces de les que es parla actualment", ha argumentat Pol.

Ana Labelle, Training & Account Manager a Neurologyca, ha posat èmfasi també en la percepció i presa de decisions davant d'un estímul o missatge. "Els estudis mostren que no utilitzem la raó per prendre la majoria de decisions", ha comentat Labelle. Això explicaria per què el coneixement racional del canvi climàtic no és suficient perquè modifiquem la nostra conducta en consonància: "cal activar l'aversió al risc, apel·lar a les emocions o percebre una recompensa a curt termini per canviar d'hàbits", ha assegurat la experta en neuromàrqueting.

Jean-Pascal van Ypersele, professor de ciències ambientals a la Universitat Catòlica de Lovaina i vicepresident del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic fins a l'últim informe IPCC (5è), ha llistat 10 punts clau per combatre el canvi climàtic, destacant que, "al no tenir planeta B, la supervivència de la humanitat i dels ecosistemes hauria de ser la prioritat de la política". No obstant això, segons Aida Vila, assessora legal i política a Greenpeace Internacional, ha apuntat, durant el debat, que "el problema és, entre altres, que la classe política pren decisions pensant en els beneficis durant el seu període electoral, no a llarg termini ".

Ferran Puig, enginyer superior de telecomunicacions, periodista científic i autor del bloc 'No s'ho Creu' ha insistit que "el canvi climàtic no és l'única crisi del nostre temps encara que moltes d'elles estan entrellaçades, com la crisi energètica o la crisi de biodiversitat". Finalment, Joaquim Elcacho, periodista de medi ambient, natura i ciència i coordinador de La Vanguardia Natural ha apuntat a la "falta de titulars o aspectes d'actualitat" com algunes de les dificultats que es troben els mitjans a l'hora d'intentar fer focus i pedagogia sobre canvi climàtic des dels seus espais.

Les conclusions i la cloenda de les VII Jornades Ambientals han anat a càrrec de Ferran Tarradellas, director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona i responsable de política energètica europea pe al conjunt de l'estat. Tarradellas ha recordat la faula de la cigala i la formiga, en el sentit que més val prevenir que lamentar. Malgrat algunes postures més pessimistes, els experts han coincidit en la importància d'actuar encara que les conseqüències del canvi climàtic siguin, en gran part, irreversibles. Vila, per exemple, ha assenyalat que "el pitjor seria quedar-nos immòbils pensant que ja no hi ha res a fer". "Hem de gastar l'energia que ens queda, també la mental, buscant solucions. Ara potser és massa tard per evitar totes les conseqüències, però segur que podrem pal·liar, ni que sigui parcialment, les més greus ", ha sentenciat Ypersele.

V Premi Torres & Earth a la Innovació Mediambiental
En el marc de les Jornades Ambientals, s'ha lliurat el 'V Premi Torres & Earth a la Innovació Mediambiental', que ha recaigut en l'estudi 'Canvi Climàtic i Salut' d'Alba Garcia Rei i Mar-Libertad Gracia Febrer, estudiants del Grau d'Enginyeria Biomèdica de la UB. Aquest certamen té l'objectiu de donar a conèixer i premiar els projectes, experiències i iniciatives dels estudiants i grups científics que vetllen per la preservació del medi ambient. En l'edició d'enguany, s'han presentació 18 treballs, que han estat exposats i votats pels assistents a la jornada i el comitè assessor.

31.5.18

[ESDEVENIMENTS] Arriba la 5a Setmana dels Horaris

La Iniciativa per la Reforma Horària impulsa la 5a Setmana dels Horaris, que enguany es celebrarà de l'11 al 15 de juny. És un espai on plantejar alternatives a la ciutadania, al teixit productiu i a les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural.

Hi participaran més de 50 organitzacions i institucions i es donaran a conèixer els avantatges econòmics, ambientals i socials, i també idees per transitar cap la reforma horària. S’organitzaran debats, jornades de treball, conferències i cursos per parlar de la racionalització dels horaris, amb la finalitat de sensibilitzar la població.

Aquí podràs consultar el programa i trobaràs més informació.

30.5.18

Vine dijous al BizBarcelona a parlar de responsabilitat social de les pime #BizBarcelona18


Si us interessa la responsabilitat social de les petites i mitjanes empreses, no us perdeu el BizBarcelona. Dijous hi trobareu dues oportunitats de conèixer casos i debatre:
 • Dijous 31 a les 13h: Col·loqui amb tres pimes compromeses, participants al programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa amb l'assistència tècnica de Vector5.
 • Dijous 31 a les 18h: tres micro conferències sobre àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya: compromís amb el territori, empresa saludable i desenvolupament econòmic responsable. Organitza: Respon.cat
A "Realment m'interessa l'RSE?" compartirem casos d'integració de valors com la igualtat d'oportunitats, la diversitat cultural o la sostenibilitat ambiental

Barcelona Activa impulsa la Responsabilitat Social de les empreses amb l’acompanyament expert de Vector5
Les empreses participants han valorat el programa i l’acompanyament de Vector5 de manera excel·lent, fet que facilita que es pugui tornar a convocar per arribar a més pimes.
Tretze pimes amb sensibilitat en RSE han fet el pas a gestionar de manera més sistematitzada els seus compromisos amb els grups d’interès i posar-los en valor.
Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat ha acompanyat tretze pimes de Barcelona en el marc del programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa, amb l’objectiu que cada vegada més les petites i mitjanes empreses integrin els valors de la Responsabilitat Social i estableixin compromisos ètics en la seva gestió empresarial.I a més al BizBarcelona:

Adaptar-se a les noves realitats i ser competitius. Aquesta és l’aposta de BizBarcelona, el saló de l’emprenedoria, les pimes i l’economia social, impulsat per Barcelona Activa i que tindrà lloc el 30 i 31 de maig al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Ja ho tenim tot llest. Preneu nota del que us hem preparat!

Transformació econòmica i empresarial

Aquí trobareu eines de gestió, la Sala de Finançament -amb la presència de fons d’inversió, finançament col·lectiu i business angels- i l’espai BizExporta, dedicat al foment de la internacionalització. Els espais es dinamitzaran amb activitats de networking, i workshops per dotar de recursos a les persones empresàries que volen consolidar el seu negoci.

L’espai SynergyS és una activitat de cooperativa empresarial, en què representats d’empreses més madures plantegen una sèrie de reptes i els/les participants en l’activitat procedents d’start-ups, empreses micro i pimes hi aporten solucions. Tindrà lloc el dia 30 a les 15 h.

O la iniciativa conjunta amb Reempresa No creïs la teva empresa des de zero, compra-la! L'activitat posa en contacte persones que volen cedir un negoci amb emprenedors/ores que els interessa tirar-lo endavant. Tindrà lloc el 31 a les 15 h.

Quant a workshops i conferències, si vols aprendre a relacionar-te amb inversors/ores, no et pots perdre "Com i quines clàusules cal negociar amb els inversors?" i "Com es pot conviure i què cal esperar d'un inversor?". I si el que busques és trobar talent qualificat per a la teva empresa, t’expliquem què fem en gestió de talent a la xerrada Com crear empreses felices".

Transformació social

A l'espai de l'Economia Social i Solidària, trobaràs propostes i recursos sobre la nova economia transformadora, col·laborativa, verda i circular, així com del Tercer Sector.

Sumeu-vos a la transformació amb el #BizBarcelona18!

24.5.18

Vine al BizBarcelona a parlar de responsabilitat social de les pime

Si us interessa la responsabilitat social de les petites i mitjanes empreses, no us perdeu el BizBarcelona. Enguay hi trobareu tres oportunitats de conèixer casos i debatre:
 • Dimecres 30 a les 17h: sessió de networking sobre l’ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic). Organitza: Respon.cat
 • Dijous 31 a les 13h: Col·loqui amb tres pimes compromeses, participants al programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa amb l'assistència tècnica de Vector5.
 • Dijous 31 a les 18h: tres micro conferències sobre àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya: compromís amb el territori, empresa saludable i desenvolupament econòmic responsable. Organitza: Respon.cat


1. Vine al networking i a les micro conferències amb empreses membres de Respon.cat al BizBarcelona!
 • Una vegada més Respon.cat estarà present en el BizBarcelona mostrant que la Responsabilitat Social és un element estratègic de la manera catalana de fer empresa.
 • Us animem a participar en la sessió de networking sobre l’ODS 8 i a assisitir a tres micro conferències sobre àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya: compromís amb el territori, empresa saludable i desenvolupament econòmic responsable.
 • Respon.cat disposa d’un nombre limitat d’invitacions per a les empreses interessades en assistir al BizBarcelona. Es poden sol·licitar a través del correu projectes@respon.cat.

2.  Barcelona Activa impulsa la Responsabilitat Social de les empreses amb l’acompanyament expert de Vector5
Les empreses participants han valorat el programa i l’acompanyament de Vector5 de manera excel·lent, fet que facilita que es pugui tornar a convocar per arribar a més pimes.
Tretze pimes amb sensibilitat en RSE han fet el pas a gestionar de manera més sistematitzada els seus compromisos amb els grups d’interès i posar-los en valor.
Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat ha acompanyat tretze pimes de Barcelona en el marc del programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa, amb l’objectiu que cada vegada més les petites i mitjanes empreses integrin els valors de la Responsabilitat Social i estableixin compromisos ètics en la seva gestió empresarial.


Barcelona Activa impulsa la Responsabilitat Social de les empreses amb l’acompanyament expert de Vector5

 • Les empreses participants han valorat el programa i l’acompanyament de Vector5 de manera excel·lent, fet que facilita que es pugui tornar a convocar per arribar a més pimes.
 • Tretze pimes amb sensibilitat en RSE han fet el pas a gestionar de manera més sistematitzada els seus compromisos amb els grups d’interès i posar-los en valor.

Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat ha acompanyat tretze pimes de Barcelona en el marc del programa “Empreses responsables de Barcelona” promogut per Barcelona Activa, amb l’objectiu que cada vegada més les petites i mitjanes empreses integrin els valors de la Responsabilitat Social i estableixin compromisos ètics en la seva gestió empresarial.

El programa “Empreses responsables de Barcelona” ha posat un marc de trobada entre persones de nivell directiu d’organitzacions de sectors empresarials ben diversos per facilitar de fer el pas a estructurar els seus compromisos amb la societat a través de la gestió de la seva Responsabilitat Social (RSE).

La metodologia del programa, aportada per Vector5, la consultora amb més experiència amb RSE a les pimes, ha permès elaborar una fitxa de les bones pràctiques d’RSE de cada empresa, que ha donat lloc després a una infografia amb el recull de les accions més rellevants en aquesta matèria. Per a cada empresa, finalment, s’ha fet un pla d’acció per avançar en la gestió empresarial responsable a partir de la diagnosi i segons els interessos corporatius de cada participant.

El programa s’ha tancat amb una sessió de cloenda en què les tretze empreses participants, Aestivum, Atlantis IT, Bodevici, Caffe d’Autore, Dekra, Ges-Emer, Hotel Miramar Barcelona, Masclans Disseny, Mosaic Facto, Grup Optimiza, Sertram, Social Forest i Softonic Internacional, han avaluat la iniciativa valorant tant la metodologia com el contingut amb un excel·lent. També s’han fet propostes de millora de cara a futures edicions, posant en valor les sinergies sorgides d’aquest grup d’empreses compromeses i apreciant la importància de compartir experiències per abordar la gestió empresarial responsable amb un coneixement més ampli i profund d’aquesta matèria.

L’acte de cloenda ha permès compartir les fites de cada empresa i, en un gest carregat de simbolisme, cadascuna de les empreses participants ha lliurat a Barcelona Activa la infografia on estan recollides les seves principals bones pràctiques, les quals han estat identificades en el marc del programa en els cinc vectors de la Responsabilitat Social: bon govern, econòmic, social, ambiental i laboral.

Aquest document ha estat recollit per Lorenzo di Pietro, director executiu d’Emprenedoria, Empresa i Innovació, Barcelona Activa, que ha mostrat satisfacció pel desenvolupament del programa i ha anunciat l’imminent llançament d’una propera edició.

Vols participar a l’RSE.Pime? Una oportunitat per a les pimes. Molt aviat la nova convocatòria del programa de referència de responsabilitat social per a empreses petites i mitjanes

 • En les properes setmanes s’obrirà la convocatòria per participar en el programa RSE.Pime de Respon.cat dirigit a pimes catalanes.
 • Des d’ara ja es pot demanar informació.
 • RSE.Pime és un programa pràctic i gratuït d’implantació de l’RSE a les pimes catalanes, a través d’un procés de 5 tallers grupals i acompanyament individual.
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, molt aviat tindreu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime. Podeu demanar informació a través d’aquest enllaç.

Vegeu el vídeo de l’edició 2016

Per a saber-ne més, també us recomanem de veure la websèrie RSE.Pime.Coopel resultat audiovisual de la participació de creaRSA.coop al programa RSE.Pime.
Objectius del Programa RSE.Pime
RSE.Pime ha de servir perquè les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE seguint la metodologia proposada i comptant amb l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants, amb cinc tallers grupals i acompanyament individuals.
Després d’una introducció al marc conceptual i una autoavaluació, una anàlisi de la sostenibilitat segueix en què cada empresa reflexiona sobre l’impacte social de la seva activitat principal i busca solucions que poden tenir un efecte positiu en les persones, el medi ambient i la comunitat. El resultat és un pla d’acció que es discuteix amb altres gestors que participen a la xarxa d’aprenentatge. Al final del programa, els participants han comprès què significa la sostenibilitat per als seus negocis, han tingut l’oportunitat d’experimentar i han conformat un pla d’acció.
Aquí podeu veure les característiques del programa
Per què participar en el programa RSE.Pime
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, ara teniu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime.
 • Disposar d’un Pla d’acció elaborat per la pròpia empresa per mitjà d’un procés àgil i pràctic.
 • Començar immediatament a gestionar la pròpia RSE mitjançant un programa adaptat a les característiques de les pimes.
 • Disposar d’un acompanyament expert i la possibilitat de compartir els progressos amb altres directius de pimes, creant sinergies.
 • Participar d’una xarxa de coneixement més enllà del període inicial.
 • Gaudir de visibilitat del compromís i del reconeixement d’haver participat en el programa (logo acreditatiu)
Com participar en el Programa RSE.Pime 
Per a participar-hi, cal comunicar l’interès i una comissió tècnica integrada per Respon.cat, el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya seleccionaran les empreses 15 participants.
 • Els destinataris són les pimes, amb el focus posat en les empreses petites (entre 10 i 49). S’escolliran 15 empreses participants.
 • Empreses amb sensibilitat en temes ambientals, socials, laborals, bon govern… que no han fet el pas a estructurar la gestió de la Responsabilitat Social i que estiguin interessades a iniciar un procés en aquest sentit.
 • Per cada empresa hi participarà una persona, sempre de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Altres persones de l’empresa podran participar en les accions complementàries (càpsules de coneixement).
 • Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit. 
Combinat_RSE.Pime2017
El Programa RSE.Pime està organitzat per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç, el Palau Macaya i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement


Notícies anteriors: