18.11.17

Vídeos de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2017

logoPremisResponcat_2017
 • Podeu visualitzar els vídeos de les empreses guanyadores dels Premis Respon.cat 2017
 • Els vídeos s'han presentat en l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017 en què s'han fet públiques les organitzacions guanyadores d’aquesta segona edició
     

Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empreses grans: UNILEVER Per l’exemplaritat com a gran empresa multinacional de la seva aposta per la gestió responsable i per l’impacte en el territori on s’ubica. El jurat destaca la integració de la sostenibilitat en el model de negoci i la preocupació per generar un impacte social i ambiental positiu.

 

Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a pimes: CAFÈS NOVELL Per l’impacte del seu compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat social en un sector competitiu, anant al cor del negoci i convertint el producte en just, bo i ecològic. El jurat destaca, així mateix, la integració de la gestió de la responsabilitat social en el seu model de gestió de manera transversal.

   

Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: NOVARTIS Per la alta implicació dels seus treballadors i treballadores en el dia de la solidaritat, en col·laboració amb diverses organitzacions no lucratives.


 

Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: TRIAS GALETES-BISCUITS Per tractar-se d’una col·laboració referencial des del punt de vista del treball conjunt entre el món empresarial i el món ambiental. El jurat destaca així mateix el compromís de l’empresa amb el territori i amb la biodiversitat.

 

Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: XOCOLATES GENESCÀ Per la integració exemplar de les persones nouvingudes en la plantilla de l’empresa, generant un entorn de suport i recolzament mutu en el qual les persones treballadores poden desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat de condicions.
 Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: PARLAMENT DE CATALUNYA Per l’aplicació interna en el dia a dia de l’activitat parlamentària, així com a per al seu paper promotor i legislador per a la implementació de la reforma horària al país. El jurat destaca la dificultat d’aplicar mesures de reforma horària en l’activitat política, fet que reforça el caràcter exemplaritzador.


 

Reconeixement Respon.cat 2017 al territori socialment responsable: l'ALT PENEDÈS Per ser un exemple de territori col·laboratori, des de la governança, i per la gran repercussió de les actuacions portades a terme en el desenvolupament del territori. El jurat destaca, així mateix, la seva àmplia trajectòria i el caràcter pioner de la comarca en l’impuls al concepte de territori socialment responsable per mitjà de la Fundació Pro Penedès.

Catalunya premia les seves empreses responsablesActe_Premis_Respon.cat_2017_Premiades2
  • La presidenta del Parlament de Catalunya presideix l’acte defensant el compromís empresarial amb la societat i defensa una Catalunya socialment responsable
  • Unilever i Cafès Novell guanyen els Premis Respon.cat 2017 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
  • Galetes Trias, Xocolates Genescà, Novartis i el Parlament de Catalunya, organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social.
  • L’Alt Penedès ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Francesc Martínez de Foix ha rebut un reconeixement personal pòstum.
   Sis organitzacions, una persona i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en l’acte de lliurament de Premis Respon.cat, en la tercera edició d’aquests reconeixements de referència a Catalunya. Cent-cinquanta persones s’han congregat dimecres 15 de novembre a la tarda a la casa Llotja de Mar de Barcelona per assistir a l’acte de lliurament dels premis, organitzats per l’associació empresarial Respon.cat.
   Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable d’Unilever i Cafès Novell, una multinacional dedicada a l’alimentació i a la higiene, i una pime del sector cafeter. També s’han reconegut cinc empreses més per bones pràctiques en àrees concretes: dues empreses petites, Trias Galetes i Biscuits, per la col·laboració amb la Fundació Emys en producte ecològic i reptes ambientals, i Xocolates Genescà per la gestió de la diversitat d’origen del seu equip, i una farmacèutica, Novartis, pel programa de voluntariat entre els seus treballadors i treballadores.
   En aquesta tercera edició, els Premis Respon.cat han reconegut per primer cop un organisme públic, que ha estat per les bones pràctiques en reforma horària. El jurat va decidir atorgar aquest reconeixement al Parlament de Catalunya per com està aplicant aquest compromís en la seva organització interna, a banda dels esforços per impulsar aquesta reforma des de l’àmbit legislatiu amb consens polític
   Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també té el compromís de fer de Catalunya un territori socialment responsable, i per això cada any reconeix comarques que estan sumant esforços de les seves organitzacions per Acte_Premis_Respon.cat_2017_F.M.Foix9fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement a Territori Socialment Responsable ha correspost a l’Alt Penedès, que ha estat representat per la Fundació Pro Penedès.
   Com a novetat, aquest any s’ha atorgat un reconeixement especial, que en aquesta ocasió s’ha dedicat al recentment desaparegut Francesc Martínez de Foix, que fou director general del Grup Cooperatiu Taller Escola Barcelona (TEB), fundador i president fins aquest mes de març de la Federació Catalana d’Esports amb Discapacitat (Acell) i impulsor dels Special Olympics, pel seu compromís a fomentar la Responsabilitat Social a Catalunya. S’ha editat un materialexplicatiu de la seva trajectòria.
   Acte_Premis_Respon.cat_2017_Forcadell12La cloenda de l’acte ha comptat amb els parlaments institucionals. La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha fet la cloenda de l’acte després d’haver recollit també el corresponent guardó. En aquest sentit, ha agraït el reconeixement per les bones pràctiques de reforma horària, destacant que s’han aprovat per unanimitat en la dimensió legislativa i que també han suposat una exemplaritat com a institució que ha afectat no solament el treball polític sinó també les persones que treballen al Parlament. i ha afirmat que si tenim més hores per dedicar a la família i a nosaltres mateixos serem més feliços. La presidenta ha valorat la tasca de Respon.cat i la importància que Acte_Premis_Respon.cat_2017_Vallshi hagi empreses compromeses amb l’RSE perquè les empreses i la societat estan estretament relacionades i l’RSE suposa un compromís entre les empreses i la societat. Forcadell s’ha fet seva la frase de Respon.cat de construir una Catalunya socialment responsable.
   Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha felicitat les organitzacions premiades per una gestió responsable que les fa més fortes. Ha afirmat que la responsabilitat social fa més competitives les empreses i els ajuda a tenir el millor talent, alhora que les empreses han de contribuir més al progrés de la societat i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
   Acte_Premis_Respon.cat_2017_Villoria1Pau Villoria, secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, ha fet una breu intervenció indicant que no era la seva voluntat substituir el conseller legítim, de manera que sols havia volgut assistir a l’acte com a mostra de suport i agraïment a la tasca que porta a terme Respon.cat.
   Josep Santacreu, conseller delegat de DKV, ha destacat la voluntat de2017-11-15 18.04.46ls Premis Respon.cat de ser referents en Responsabilitat Social a Catalunya.Santacreu ha explicat que Respon.cat és una iniciativa empresarial nascuda fa tres anys amb la voluntat d’aglutinar empreses de tot el territori. Santacreu ha defensat que cal reconèixer i divulgar les bones pràctiques empresarials en RSE i que cada any aquests premis permeten veure empreses grans i petites, conegudes i desconegudes, però amb compromisos d’RSE. Ha destacat el compromís de Francesc Martínez de Foix en la normalització de la integració de persones amb capacitats diferents i ha saludat la família present a l’acte. També ha volgut destacar el compromís de Respon.cat de contribuir a fer de Catalunya un territori socialment responsable.
   Acte_Premis_Respon.cat_2017_CanyellesPrecisament, Josep Maria Canyelles, coordinador de l’associació empresarial, ha mostrat el Manifest per uns TSR que es va proclamar aquest estiu en un esdeveniment molt singular que va congregar a Vilanova i la Geltrú cent organitzacions compromeses molt diverses per parlar de com podien posar la seva responsabilitat social al servei de fer uns pobles, ciutats i comarques més alineades amb la responsabilitat social. Els assistents han pogut visionar un vídeo amb la proclama del manifest i un altre amb declaracions de cada grup d’interèsi s’ha lliurat un material divulgatiu.
   En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha fet expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es poden trobar a la pàgina de Respon.cat. A més, el proper 30 de gener tindrà lloc a Barcelona una jornada de transferència de les bones pràctiques, on cadascuna de les empreses reconegudes podrà explicar amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert. D’aquesta manera altres empreses poden aprendre de les millors pràctiques.
   Els Premis Respon.cat 2017 tenen  el suport de la Generalitat de Catalunya per mitjà del Departament d’Empresa i Coneixement i del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. A més disposen del suport del Consell social de Respon.cat, on s’integren les principals patronals i associacions empresarials així com entitats de referència en el camp social, i són aquestes organitzacions les que proposen les candidatures al Jurat.
   El jurat d’enguany ha estat integrat per Àngel Castiñeira (professor titular, Departament de Ciències Socials en ESADE, professor titular de la Universitat Ramon Llull i director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica), Martí Sistané(president de la Federació Empresarial del Gran Penedès), Jordi Serret (director del programa d’Atenció a la Pime del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya), Marta Subirà (secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya), Elena Juanola (directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral), Josep Maria Canyelles (coordinador de Respon.cat), Narcís Bosch (director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya) i Josep Santacreu (president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances).
   Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa una setantena d’empreses de sectors i dimensions molt diverses, i que va néixer al 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.

   Quadre de premiats
   o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa granUnilever [vídeo].
   o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Cafès Novell [vídeo].
   o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Novartis[vídeo].
   o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Trias Galetes i Biscuits [vídeo].
   o   Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Alt Penedès, representat per la Fundació Pro Penedès [vídeo].
   o   Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: Xocolates Genescà [vídeo].
   o   Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Parlament de Catalunya [vídeo].
   o   Reconeixement especiala una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Francesc Martínez de Foix [pdf].

   14.11.17

   Jornada RSE a Sitges: els beneficis empresarials de l'ocupació de qualitat


   JORNADA BENEFICIS EMPRESARIALS DE L’OCUPACIÓ DE QUALITAT

   Dijous 30 de Novembre de 2017, 8:30 h a 12:00 h
   Auditori del Centre Cultural Miramar. C/Davallada, 12. Sitges
   Inscripcions: www.sitges.cat

   L’objectiu de la sessió és donar a conèixer tots els avantatges que suposa millorar la qualitat de l’ocupació a Sitges tant per a la productivitat de les empreses com per a les condicions dignes i de qualitat de les persones treballadores vetllant pel manteniment de la cohesió social del Municipi.

   La trobada s’adreça a empresaris del territori.

   Programa
    
   08:15 h Recepció dels participants.
   08:30 h Benvinguda i Presentació de la sessió a càrrec de la Regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell i Abella.
   08:35 h Cap a la millora de la qualitat de l’ocupació a Sitges. Neus Andreo, Tècnica del CIES Nivell 10: Situació actual del mercat del treball a Sitges. Anàlisi de dades. Qualitat de l’ocupació.
   08:45 h El sentit empresarial de la Responsabilitat Social. A càrrec de Josep Maria Canyelles, Expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions, Vector 5. Coordinador de Respon.cat.
   09:45 h Pausa Cafè.
   10:15 h Taula rodona amb la participació de:
   • Isidre Also: Secretari general de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) i conseller delegat de l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf.
   • Toni Alemany: President del Club de Tast de Sitges. Agremiat al Gremi d’Hostaleria de Sitges i propietari del Restaurant Els Vikingos.
   • Samuel Valls: Director de l’IES Joan Ramon Benaprès i de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.
   • Albert Rodríguez: Secretari General de CCOO Garraf.
   • Francesc Rica: Secretari General UGT Garraf.
   • Anna Coll: Cap del Servei d’Ocupació i Empresa. CIES Nivell 10. Ajuntament de Sitges.
   Empresaris convidats:
   • Toni Alemany: Els Vikingos (Sitges).
   • Esteve Muñoz: Masia Rural Cal Simó (Canyelles).
   • Modera: Josep Maria Canyelles
   11.15 h Debat entre els assistents.
   12:00 h Cloenda.

   13.11.17

   Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya

   El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible ha editat les versions digitals en català, anglès, castellà i francès del Resum executiu del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC), que podeu consultar a la web del CADS:

   § Versió en català: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/Resum_executiu_TICCC/RESUM_EXECUTIU_TICCC_CATALA.pdf

   § Versió en anglès: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/Resum_executiu_TICCC/RESUM_EXECUT_TICCC_web_EN.pdf

   § Versió en castellà: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/Resum_executiu_TICCC/RESUM_EXECUT_TICCC_web_ES.pdf

   § Versió en francès: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/Resum_executiu_TICCC/RESUM_EXECUT_TICCC_web_FR.pdf

   12.11.17

   Respon.cat participa en el programa “Manlleu, territori socialment responsable”

   Respon.cat ha participat en el programa “Manlleu, territori socialment responsable”, amb un taller que va portar a terme Josep Maria Canyelles, coordinador de l'associació empresarial aquest dijous 9 de novembre passat.L'acte va consistir en un esmorzar amb empresaris i empresàries de la població, amb una ponència inicial seguida d'un col·loqui.   Altres actes previstos són un Cafè amb Manlleu Associació de Botiguers (MAB), el 30 de novembre, on s’oferirà també una xerrada protagonitzada pel periodista Josep M. Flores, vinculat a la Campanya Canviem el Xip de Vilafranca. La campanya culminarà amb la signatura del manifest “Territoris Socialment Responsables” el pròxim 14 de desembre.

   Aquest manifest es va proclamar el passat mes de juny a Vilanova i la Geltrú en el marc d’un seminari, que va comptar amb la participació de cent organitzacions compromeses amb el territori i el desenvolupament sostenible, entre les quals hi havia l’Ajuntament de Manlleu. El document recull el compromís de fer créixer la responsabilitat social en els territoris per fer una Catalunya socialment responsable. Gràcies a la cooperació d’administracions públiques, empreses, centres educatius, entitats socials i d’altres agents, es vol avançar de forma corresponsable cap a un territori més inclusiu i socialment actiu.

   La campanya “Manlleu, territori socialment responsable” es va posar en marxa el passat 17 d’octubre amb l’objectiu d’apropar a les empreses, els comerços i la ciutadania els valors del desenvolupament sostenible. La iniciativa ha estat impulsada per l’Ajuntament de Manlleu (Osona), amb la participació activa de Suara Cooperativa, empresa membre de Respon.cat, i vol introduir una nova mirada per buscar l’equilibri entre els aspectes econòmics, socials ambientals i culturals de la localitat, amb la finalitat d'aconseguir una millor qualitat de vida pels seus habitants i la resta d'agents implicats. A la campanya hi col·laboren Respon.cat i la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Manlleu.

   10.11.17

   Per què són singulars els Premis Respon.cat i per què hauries d'assistir-hi?

   Arriba la tercera edició dels Premis Respon.cat, el gran espai de reconeixement de la responsabilitat social a Catalunya.


   Quan es va posar en marxa Respon.cat, a mitjan 2014, vam abordar quines activitats havíem de prioritzar, entre les moltes coses que ens agradaria fer i les possibilitats reals d'engegar molts programes alhora. Fer uns premis era una de les accions lògiques que pertocaven a una entitat que havia nascut per a ser l'organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Però vam debatre si pel fet de ser una acció tan típica havíem de començar per aquí o deixar-ho per a més endavant.

   La resposta fou sí a uns premis però amb un caràcter molt nostre. I què volia dir això? Doncs que no havien de servir per premiar les mateixes empreses de sempre en les mateixes matèries de sempre. Sense que això s'hagi d'entendre com a cap crítica a ningú, vam entendre que havíem d'aportar alguna cosa nova, havíem de crear valor. Intuíem com fer-ho i ho hem anat portant a la pràctica.

   Volíem premiar coses diferents. I premiem la trajectòria en el compromís responsable. Però també la reforma horària, la gestió de la diversitat d'origen o els territoris socialment responsables, per exemple, que no ho feia ningú. Volíem llançar un missatge de matèries que calia reconèixer, que tenien un caràcter innovador.

   Volem premiar tant empreses grans com pimes. I entre les pimes, tant mitjanes com petites! A banda dels premis a la trajectòria, que tenen modalitat per a empreses grans i per a pimes, en els altres reconeixements, obrim les portes a tota mena d'empreses i el fet de ser més grans no genera més avantatge!

   Volíem divulgar les bones pràctiques. Els Premis no havien de ser merament un acte de reconeixement sinó que tot plegat havia de fomentar l'intercanvi de bones pràctiques. Per això, unes setmanes després de l'acte de lliurament dels premis, s'organitza una jornada de transferència de les bones pràctiques.

   Volíem posar-ho fàcil a les empreses. Algunes empreses començaven a estar cansades de presentar-se a tants premis havent d'emplenar molts formularis, mentre que altres no s'hi presentaven mai de manera que no tenien cap opció. Vam optar per crear unes comissions tècniques que facin la feina d'esbrinar quines empreses podien merèixer el reconeixement, fent que per a les empreses premiades o per al conjunt de les proposades la seva participació en el procés sigui una sorpresa; una merescuda sorpresa.

   Volíem travar aliances. I per això Respon.cat disposa d'un Consell social, integrat pels principals organismes empresarials i socials catalans, que fan les aportacions de les propostes a partir del seu coneixement sectorial o territorial. D'aquesta manera, fem que els premis siguin realment els de tot Catalunya, que moltes organitzacions se'ls puguin sentir també seus, que tots puguem sumar.

   Volíem fer-lo córrer pel territori. I estem fent les edicions imparells a Barcelona i les parells a altres ciutats. La segona edició es va fer a la Seu Vella de Lleida, i la quarta, al 2018, ja estem pensant on portar-la... Així els premis també són una mica més de tothom, i les pimes ubicades fora de la metròpoli barcelonina els poden veure com a més propers.

   Volíem sorprendre! No la sorpresa per la sorpresa, sinó senzillament el resultat de fer una cerca de casos interessants que no tenen per què ser casos esperats. Aquestes són les 12 premiades fins ara... i aquest any 2017 esperem seguir descobrint casos interessants i suggerents i sorprenent-vos!
   • Trajectòria del compromís per a empresa gran: GAES [vídeo] [fitxa] i Grupo Menarini [vídeo] [fitxa]
   • Trajectòria del compromís per a empresa petita i mitjana: KH Lloreda [vídeo] [fitxa] i Tarannà, viatges amb Sentit [vídeo] [fitxa]
   • Programa empresarial de voluntariat: HP Barcelona [vídeo] [fitxa] i ESTEVE [vídeo] [fitxa]
   • Programa empresarial ambiental de col·laboració: Cementiri Roques Blanques [vídeo] [fitxa] i Celler Credo [vídeo] [fitxa]
   • Territoris socialment responsables: Comarca de de la Garrotxa [vídeo] [fitxa] i Barri del Raval de Barcelona [vídeo] [fitxa]
   • Gestió de la diversitat d’origen: bonÀrea Agrupa [vídeo] [fitxa]
   • Bones pràctiques empresarials de reforma horària: Fundació Joia [vídeo] [fitxa]
   Us esperem aquest dimecres 15 de novembre a les 17h a l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Cal inscripció prèvia.


   Article relacionat: Premis Respon.cat, sobre RSE i amb RSE

   Suècia ajudarà les pimes a substituir productes químics perillosos

   El govern suec ha d'establir un centre de substitució de productes químics en el centre d'investigació RISE de Borås, de propietat estatal, per ajudar les empreses més petites a reemplaçar productes químics perillosos en productes.

   El centre està dissenyat per funcionar com un node independent entre companyies, organitzacions, indústries, institucions acadèmiques, instituts i autoritats. Borås és la llar de la indústria tèxtil de Suècia, on els productes químics perillosos són àmpliament utilitzats.

   Algunes grans empreses ja han desenvolupat experiència en productes químics, i el nou centre facilitarà la cooperació i l'intercanvi d'informació, fins i tot sobre substàncies alternatives i mètodes i tècniques no químics.

   "Crec que la majoria de les empreses volen fer el correcte, però el treball químic és difícil i complex. A través del centre, s'està donant suport a les empreses en el procés d'eliminació gradual de substàncies químiques perilloses", ha assenyalat la ministra de medi Ambient, Karolina Skog, en un comunicat.

   El govern pretén invertir 7 milions de corones sueques (uns 718.000 euros) a l'any entre 2018 i 2020, mentre que RISE invertirà 5 milions de corones (una mica més de 510.000 euros) anuals en el projecte. A llarg termini, el centre hauria autofinançar a través de les quotes de membres de les companyies participants.

   Al voltant de 32.000 empreses sueques es veuen afectades per la legislació sobre productes químics, de les quals 13.000 estan involucrades en la fabricació i 19.000 en el comerç majorista i minorista.

   En una iniciativa separada, Skog va dir que vol que "Suècia es converteixi en líder mundial en producció i consum sostenibles de tèxtils i moda" a través d'una major reutilització i un millor reciclatge, així com una eliminació progressiva de substàncies químiques perilloses.

   Tercera edició dels premis catalans de l’RSE: Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017

   Aquest dimecres 15 de novembre a les 17.00 h tindrà lloc l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona.

   Es tracta de la tercera edició dels premis catalans de l’RSE. Concretament, l’Acte de lliurament dels Premis Respon.cat que reconeix set empreses per a les següents categories:
   • Premi a la trajectòria en Responsabilitat per a Empreses grans
   • Premi a la trajectòria en Responsabilitat per a Empreses petites i mitjanes
   • Reconeixement als Territoris socialment responsables
   • Reconeixement al Programa empresarial ambiental de col·laboració
   • Reconeixement a la Gestió de la diversitat d’origen
   • Reconeixement a les Bones pràctiques empresarials de reforma horària
   • Reconeixement al Programa empresarial de voluntariat
   • Reconeixement a la trajectòria destacada d'una persona pel seu compromís amb l'RSE

   La novetat respecte l’any anterior és que s’introdueix un reconeixement especial a la trajectòria destacada d’una persona pel seu compromís amb la responsabilitat social a Catalunya. De la mateixa manera que el nom de les empreses premiades i reconegudes no es farà públic fins al moment del lliurament de premis, el nom de la persona que rebrà el reconeixement especial per la seva trajectòria en l’àmbit de l’RSE, tampoc no es desvelarà fins el mateix dia 15, en el moment de l’acte.

   Com en les edicions anteriors dels Premis, s’ha elaborat un vídeo de cadascuna de les empreses i organitzacions guanyadores per a mostrar el seu compromís i les seves bones pràctiques. Una versió curta d’aquest vídeo es presentarà el dia de l’acte, juntament amb un text de caràcter molt especial per a la persona guanyadora del reconeixement a la trajectòria.

    
    

   Podeu veure els vídeos de les edicions 2015 i 2016 dels Premis Respon.cat de la Responsabilitat social.


   5.11.17

   El Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona rebutja la vulneració de la democràcia

   A la sessió Plenària del Consell Municipal de Benestar Social celebrada ahir 2 de novembre, es va proposar elaborar un document de rebuig als fets ocorreguts el 2 de novembre davant la decisió judicial de presó incondicional pels membres del Govern de la Generalitat de Catalunya.

   Aportem tot seguit el text del manifest, que es troba disponible al web de l’Àrea Drets Socials, i que recull tres apartats: un de rebuig, un d’apel·lació al diàleg i un altre de com aquests fets impacten negativament sobre el benestar de la ciutadania.
   El Consell Municipal de Benestar Social en sessió Plenària de 2 de novembre de 2017
   Manifesta el seu rebuig davant la decisió judicial que ha implicat la presó incondicional pels membres del Govern de la Generalitat de Catalunya, ja que suposa una vulneració sense precedents sobre les llibertats i el drets democràtics.
   Apel·la al diàleg i a la defensa dels drets i llibertats democràtiques i a les mobilitzacions cíviques i pacífiques a la ciutat de Barcelona i al conjunt del país.
   El Consell Municipal de Benestar Social també vol posar de manifest l’impacte negatiu que aquests fets tenen sobre el benestar del conjunt de la ciutadania, i en particular de les persones més vulnerables.
   Nota: Josep Maria Canyelles forma part del Consell Municipal de Benestar Social

   2.11.17

   [ESDEVENIMENT] "La igualtat en les professions", al Col·legi de Censors Jurats de Comptes

   El proper dimarts 7 de novembre de 2017 a les 18:00 hores tindrà lloc una conferència gratuïta sobre la igualtat en les professions i serà presentada pel nostre president Daniel Faura i impartida per FIDEM.

   L’objectiu de la sessió és parlar d' igualtat real, de com aconseguir la paritat dins dels col·legis professionals però encara més, de com els col·legis poden impulsar i ajudar que això baixi en cascada com un efecte mirall cap a totes les organitzacions que hi formen part.

   Comptarem amb la presència de Joana Amat, Sonia Chiva i Àngels Roqueta que explicaran la seva experiència personal i professional i com han potenciat la seva trajectòria empresarial.

   Un dels temes importants que es revisaran és l'anomenat sostre de vidre que fa perdre talent femení en les organitzacions. Per tant, s'ha de treballar en la potenciació de la presència de les dones en posicions de responsabilitat en les organitzacions i facilitar la conciliació per evitar la fuga d'aquest talent.

   Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC)
   Sor Eulàlia d'Anzizu 41, 08034 BCN
   Telèfon. 93 280 31 00


   26.10.17

   Expert de NU denucia el retrocés espanyol en drets humans i demana que la CE s'interpreti segons els tractats internacionals

   L'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans ha publicat una nota de premsa amb els resultats de l'informe aportat per l'expert independent Alfred de Zayas, que entre altres,deplora la decisió del Govern espanyol de suspendre l'autonomia de Catalunya, fet que és valorat com un retrocés en la protecció dels drets humans, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. En aquest sentit, s'aclareix que, de conformitat amb els articles 10 (2) i 96 de la Constitució Espanyola, els tractats internacionals constitueixen llei local i, per tant, la llei espanyola s'ha d'interpretar de conformitat amb els tractats internacionals.

   UN independent expert urges Spanish Government to reverse decision on Catalan autonomy

   GENEVA (25 October 2017) - The UN Independent Expert on the promotion of a democratic and equitable international order, Alfred de Zayas, is calling on Spanish authorities to enter into negotiations in good faith with leaders in Catalonia following the announcement that the Spanish Government would suspend the region’s autonomy. On 19 October, the Spanish Government announced its intention to impose direct rule on the region after a deadline seeking an end to the Catalan independence campaign was not met. His statement is as follows:

   “I deplore the decision of the Spanish Government to suspend Catalan autonomy. This action constitutes retrogression in human rights protection, incompatible with Articles 1, 19, 25 and 27 of the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR). Pursuant to Articles 10(2) and 96 of the Spanish Constitution, international treaties constitute the law of the land and, therefore, Spanish law must be interpreted in conformity with international treaties.

   “Denying a people the right to express themselves on the issue of self-determination, denying the legality of a referendum, using force to prevent the holding of a referendum, and cancelling the limited autonomy of a people by way of punishment constitutes a violation of Article 1 of the ICCPR and of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. Alternatively, addressing the aspiration of peoples to self-determination in a timely fashion is an important conflict prevention measure, as is evidenced by the countless wars that have occurred since 1945 that found their origin in denial of self-determination. Dialogue and political negotiation should be encouraged to prevent violence.

   “The Spanish Government appears to invoke the principle of territorial integrity to justify forceful attempts to silence political dissent and aspirations of self-determination. While the principle of territorial integrity is important, as understood in many United Nations Resolutions, including GA Resolutions 2625 and 3314, it is intended to be applied externally, to prohibit foreign threats or incursions into the territorial integrity of sovereign States. This principle cannot be invoked to quench the right of all people, guaranteed under Article 1 of the International Covenants on Human Rights, to express their desire to control their futures. The right of self-determination is a right of peoples and not a prerogative of States to grant or deny. In case of a conflict between the principle of territorial integrity and the human right to self-determination, it is the latter that prevails.

   “Of course, there are many peoples worldwide who aspire to self-determination, whether internal in the form of autonomy or external in the form of independence. And while the realization of self-determination is not automatic or self-executing, it is a fundamental human right that the international community should help implement.

   “The international law of self-determination has also progressed far beyond mere decolonization. Applying the 15 criteria contained in my 2014 report (paras 63-77), it is evident that no state can use the principle of territorial integrity to deny the right of self-determination and that arguments about the legality of actions taken by Catalonia’s elected parliament are immaterial. Such arguments do not nullify the ius cogens character of self-determination.

   “The only democratic solution to the current impasse is to suspend repressive measures and to organize a referendum so as to determine the true wishes of the population concerned. Such a referendum should be monitored by the EU, OSCE and private observers including the Carter Center.”
   ENDS

   Mr. Alfred de Zayas (United States of America) was appointed as the first Independent Expert on the promotion of a democratic and equitable international order by the Human Rights Council, effective May 2012. He is currently professor of international law at the Geneva School of Diplomacy. Mr. de Zayas practiced corporate law and family law in New York and Florida. As a Human Rights Council mandate holder, he is independent from any government or organization and serves in his individual capacity.

   The Independent Experts are part of what is known as the Special Procedures of the Human Rights Council. Special Procedures, the largest body of independent experts in the UN Human Rights system, is the general name of the Council’s independent fact-finding and monitoring mechanisms that address either specific country situations or thematic issues in all parts of the world. Special Procedures’ experts work on a voluntary basis; they are not UN staff and do not receive a salary for their work. They are independent from any government or organization and serve in their individual capacity.

   For more information and media requests, please contact Ms. Aminta Ossom (+41 22 917 9611 / aossom@ohchr.org) or write to ie-internationalorder@ohchr.org

   Concerned about the world we live in? Then STAND UP for someone’s rights today. #Standup4humanrights and visit the web page at http://www.standup4humanrights.org

   Premis 2017 XX Edició de Fidem

   Aquest any els Premis 2017 XX Edició de Fidem seràn el 9 de novembre a les 19h a Caixaforum.
   Reserva't aquesta data a la teva agenda!

    --------------------------------------------------------------------
   PREMIS 2017 - XX Edició de FIDEM
   DIA: Dijous, 9 de novembre de 2017 a les 19h
   LLOC DE CELEBRACIÓ: CAIXAFÒRUM Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 08038, Barcelona
   PREU: 35 € (per persona) *Inclou còctel i entrada a l'acte.
   Pagament només via online o transferència bancària amb el concepte NOM+COGNOM+PREMIS17
   Nº DE COMPTE, LA CAIXA: ES85 2100 3317 15 2200130313
   * Podeu venir acompanyades de les vostres parelles, família i amics.
   * Per mes informació o aclaració Tel. 933 103 166 /  672 273 019 o per l'adreça electrònica: comunicacion@fidem.info