27.7.18

Girona acollirà el lliurament dels Premis Respon.cat


  • L'alcaldessa de Girona i el president de l'associació empresarial Respon.cat han anunciat que Girona acollirà l'acte de lliurament dels Premis Respon.cat.
  • Els Premis Respon.cat, ja en la seva quarta edició, han esdevingut els premis anuals de la Responsabilitat Social Empresarial a Catalunya.
Girona, 20 de juliol de 2018. NP. 

L'acte de lliurament dels Premis Respon.cat 2018 es farà a Girona el dimarts 27 de novembre a les 17h, segons s'ha donat a conèixer en una roda de premsa que ha tingut lloc a l'Ajuntament de la ciutat amb la participació de Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, Josep Santacreu, president de Respon.cat. A l’acte també hi han assistit la directora de la Càtedra de Responsabilitat Social de la Universitat de Girona, M. Rosa Terradellas, i el coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles.
L'alcaldessa de Girona s'ha congratulat que aquest acte es faci a Girona i ha agraït a Respon.cat per la seva opció i per contribuir a generar xarxes d'organitzacions per al compromís amb la societat. També s'ha mostrat agraïda amb la Càtedra d'RSU de la Universitat de Girona per liderar localment l'impuls del territori socialment responsable. Ha destacat el mèrit que té teixir xarxes i travar complicitats i la rellevància de disposar de lideratges potents.
Les coses no passen per casualitat, ha afirmat, i ha destacat la base de què disposem a Catalunya. En aquest sentit, ha fet referència a les declaracions que va fer el conseller Josep Rull en el marc del Seminari de Respon.cat sobre Territoris Socialment Responsables, quan va dir que Catalunya pot construir grans consensos de país que transformin la realitat perquè tenim capacitat de diàleg i sentit de comunitat.
Madrenas ha afirmat que ens sentim compromesos perquè el nostre territori sigui socialment responsable i s'ha mostrat disposada a seguir-hi treballant tot destacant els reptes de sostenibilitat ambiental, aspecte en el qual des de Girona s'està fent molt ja que ens hi va el Planeta.
L'alcaldessa ha considerat que cal que les empreses no s'aïllin en les seves estructures i que se sentin corresponsables del que passa al territori. Les empreses han de procurar que els seus impactes siguin en positiu. Encara que algú pugui considerar que estem davant d'una moda i que queda bé mostrar-se responsable, el cert és que ja no es pot anar enrere, i que les organitzacions que no vagin en aquesta direcció no mereixeran ser considerades dignes.
Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, ha destacat que Catalunya és un país socialment responsable perquè des de sempre hi ha hagut empreses i organitzacions que han optat per un compromís amb la societat.
Ha presentat l'associació Respon.cat com un fòrum obert a totes les empreses però que té una especial vocació per acollir les petites i mitjanes ja que les empreses grans ja disposaven d'altres espais. La majoria de les empreses són pimes i cal evitar que el desenvolupament de la responsabilitat social els quedi allunyat. Precisament, una de les virtuts dels Premis Respon.cat és que es reconeixen moltes pimes, sovint desconegudes, que mostrem a la comunitat empresarial.
Santacreu ha defensat que des de l'RSE cal pensar en el territori i comptar amb aliances estretes entre empreses i entitats socials. La responsabilitat social ha de formar part de la manera catalana de fer empresa, ha afegit. Segons el president de Respon.cat, les empreses han de fer front a tres grans reptes: ser innovadores, internacionalitzar-se i abocar-se a la responsabilitat per ser sostenibles a llarg termini, comptant que tot allò que passa al voltant d'una empresa l'afecta, l'equip humà, els proveïdors i distribuïdors, els clients i la societat, etc. En aquest sentit, ha animat les empreses a repensar la cadena de valor, amb la convicció que fer el bé no és incompatible amb els bons resultats sinó més aviat al contrari.
Finalment, Santacreu s'ha referit al Seminari TSR+10, que va tenir lloc el 2017 a Vilanova i la Geltrú, i que va ser una fita en la promoció de territoris socialment responsables que emprenguin col·lectivament el repte d'assumir els valors de la responsabilitat i aspirin a una visió de sostenibilitat. Les cent organitzacions tan diverses que s'hi van reunir van ser un exemple d'allò que Respon.cat vol fomentar, creant espais de diàleg responsable i de projectar un futur sostenible.
El coordinador de Respon.cat,  Josep Maria Canyelles, ha presentat les característiques i les modalitats dels Premis, que es convoquen des del 2015 i tenen la col·laboració del Consell General de Cambres de Comerç i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. Els premis s’atorguen a la trajectòria del compromís en RSE per a pimes i grans empreses i, a més, es fan reconeixements a bones pràctiques en cinc àmbits de la responsabilitat social empresarial, en voluntariat. col·laboracions ambientals, gestió de la diversitat d’origen, reforma horària, i territoris socialment responsables. A més, des de l'any passat, s'incorpora el reconeixement a una persona pel seu compromís amb la responsabilitat social.
Cal dir que l'any passat, Trias Galetes-Biscuits, amb seu a Santa Coloma de Farners, va merèixer el Reconeixement al Programa empresarial ambiental de col·laboració, mentre que al 2015 la comarca de la Garrotxa va obtenir el primer Reconeixement al territori socialment responsable.
Canyelles ha explicat que les empreses no s'hi poden presentar directament sinó que són les organitzacions empresarials i socials que formen part del Consell social de Respon.cat les que fan les propostes per al Jurat. Finalment, també ha convidat les pimes gironines a participar al programa RSE.Pime. L’RSE.Pime s ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽oper dilluns /grama RSE.Pime
 Generalitat de Catalunya.uarta edicii aprendre.Girona.ats, 5 ajuntaments, 5 universitatsés el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes i ofereix de manera gratuïta per a les pimes seleccionades l’oportunitat d’elaborar un pla d’acció d’RSE en 5 sessions.
A l'acte també ha intervingut Maria Rosa Terradellas, directora de la Càtedra RSU de la Universitat de Girona, que s'ha sumat a l'agraïment pel fet que s'hagi triat Girona, i ha explicat que des de la Càtedra s'està fent un esforç per donar un impuls a la responsabilitat social i ha posat com a exemple la guia publicada fa uns mesos on es va voler que s'hi referenciessin pimes compromeses de totes les comarques gironines. A més, ha destacat que la comarca del Gironès està treballant per impulsar el territori socialment responsable (TSR) i ha indicat que els agradaria algun dia poder merèixer el reconeixement com a tal.
Terradellas ha situat la voluntat d'esdevenir un territori socialment responsable en el Seminari TSR+10, que va tenir lloc el 2017 a Vilanova i la Geltrú, i on l'UdG hi va convidar l'Ajuntament per mostrar les aliances mútues i obrir les portes del repte compartit. Sortint de l'esdeveniment van tenir clar que calia caminar cap aquí, van subscriure el Manifest de Vilanova per uns TSR i ja han començat a treballar-hi, de manera que aquest acte se suma a la seva aspiració de donar força a la responsabilitat social al territori.