8.2.18

Espanya s'oblida de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 16: amb presos polítics l'estat de dret fa aigües

Amnistia Internacional (AI) ha difós un comunicat després de saber-se que el Tribunal Suprem espanyol havia denegat la petició d’alliberament de Jordi Sànchez en què demana que es retiressin les acusacions de sedició i rebel·lió contra ell mateix i Jordi Cuixart. ‘Són injustificats i, per tant, han de retirar-se’, ha dit la directora d’Amnistia per a Europa, Gauri Van Gulik.

Al punt de vista d'AI, que té un component jurídic i de defensa dels drets humans, cal sumar-hi la vulneració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que Nacions Unides promou i que l'estat espanyol ha subscrit i intenta mostrar que afavoreix.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 estableix que cal “promoure societats justes, pacífiques i inclusives”. El desenvolupament sostenible també inclou matèries com el bon govern i la construcció d'institucions sòlides que garanteixin la pau i la justícia. En concret, en aquest objectiu, es diu que el poder judicial i la policia estan entre les institucions més afectades per la corrupció, i que l’estat de dret i el desenvolupament tenen una interrelació significativa i es reforcen mútuament, de manera que és essencial per al desenvolupament sostenible a nivell nacional i internacional. Per això cal, entre altres, crear institucions eficaces, responsables i transparents a tots els nivells i promoure i aplicar lleis i polítiques no discriminatòries en favor del desenvolupament sostenible.

El catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, en una entrevista a VilaWeb, s’expressava amb un to molt contundent sobre el futur de la salut democràtica de l’estat espanyol: ‘O es resol el tema de Catalunya o no hi ha govern democràtic a Espanya.’ Per ell, el fet més preocupant és que s’imputi als membres del govern el delicte de rebel·lió quan no n’hi ha.

Segons Amnistia Internacional, la prolongació de la presó provisional de Jordi Sànchez constitueix una restricció excessiva i desproporcionada del seu dret de llibertat d’expressió i de reunió pacífica. També ha acusat el Tribunal Suprem espanyol d’agreujar aquesta injustícia. Les protestes convocades per Sànchez i Cuixart –ha dit també Van Gulik– no poden ser constitutives de delictes de rebel·lió ni sedició, sinó que, a tot estirar, es podrien sancionar per possibles desordres públics.

Amnistia Internacional també diu que no qüestiona la suspensió de la llei del referèndum d’autodeterminació, però que Sànchez i Cuixart tenien el dret d’expressar opinions contràries de les decisions del Tribunal Constitucional, com també d’organitzar reunions pacífiques de suport al referèndum i a la independència de Catalunya. Així mateix, diu que la presentació de càrrecs penals és una mesura excessiva i desproporcionada. Finalment, reitera el dret de llibertat d’expressió i reunió pacífica i reclama que es garanteixi el dret de les persones i organitzacions de la societat civil a expressar les seves opinions sobre el referèndum o la independència.

Entrada relacionada: