20.12.17

Human Rights Watch destaca en segon lloc un "ús excessiu de la força" per part de la policia espanyola l'1-O al seu informe 2017


El referèndum de l'1 d'octubre és el segon tema més detacat del resum de l'any de HRW

Actuació policial en el referèndum de l'1-O
Actuació policial en el referèndum de l'1-O

L'ONG internacional Human Rights Watch, dedicada a investigar, divulgar i denunciar les vulneracions dels drets humans arreu del món, ha inclòs l'actuació policial durant el referèndum de l'1 d'octubre com a segon tema més destacat en el seu recull de violacions dels drets humans de l'any, on ha recollit "les millors 10 històries basades en la quantitat de lectors". Un resum que inclou des de catàstrofes humanitàries fins a "l'augment del populisme que amenaça els valors fonamentals dels drets humans" passant per Rússia i fins a la República del Congo, Birmània o els Estats Units.
El referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya és, en concret, el segon tema més destacat del resum de l'any de HRW. La conclusió de l'informe independent sobre l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, publicat el passat 12 d'octubre, era clar i contundent: aquests cossos policials van fer "un ús excessiu de la força" per impedir les votacions.

Les conclusions de l'informe expliquen que els investigadors "van parlar amb víctimes i testimonis i van analitzar vídeos i fotografies i també proves mèdiques" a Girona, Aiguaviva i Fonollosa:
"La nostra investigació detallada en tres casos ha trobat que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van fer un ús excessiu de la força l'1 d'octubre a Catalunya".
L'informe recordava al govern espanyol que té l'obligació de garantir "una investigació efectiva de les denúncies d'ús excessiu de la força", i recomanava a Espanya "buscar l'ajuda d'un cos internacional d'experts" per reconduir les tensions entre "les autoritats centrals i regionals".


Les denúncies, més llegides de HRW

La història més llegida denunciada per HRW és que el tribunal de Rússia va prohibir els Testimonis de Jehovà el passat mes d'abril. L'alt tribunal considerava que l'organització havia de ser clausurada i els prohibia operar legalment a Rússia. Una sentència que va afectar més de 100.000 fidels dels Testimonis de Jehovà a tot el país.

Els altres temes destacats per darrere dels Testimonis de Jehovà a Rússia i l'actuació de la policia espanyola durant l'1-O són:

3. La discriminació contra els joves LGBT a les escoles nord-americanes. HRW va detectar violència física, l'agressió sexual, l'assetjament verbal, assetjament cibernètic i l'exclusió. En molts casos, denunciaven que els mestres no hi van intervenir, i en alguns altres, els educadors fins i tot van participar-hi.
4. Les dones índies tenen dret a viure sense por a l'agressió sexual. L'organització es va fer ressò que la tribunal suprem de l'Índia va confirmar les condemnes de mort de quatre homes per la brutal violació en grup a una estudiant de Delhi de 23 anys, el 2012, un fet que va indignar el món. De tota manera, HRW reclamava un canvi integral més enllà d'aquest cas.
5. Dos experts de l'ONU trobats morts a la República Democràtica del Congo. Va ser el cas d'un home suec i d'un nord-americà.

Font: CCMA

Per altra banda, més de 500 juristes donen suport a una denúncia internacional per violacions de drets humans l'1-O. Un total de 530 juristes s'han adherit en només quatre dies a la denúncia internacional promoguda pel Col·lectiu Praga per dur davant dels Relators de les Nacions Unides les violacions de drets humans comeses durant la jornada de celebració del referèndum de l'1 d'octubre. L'entitat de juristes catalans ho ha anunciat aquest dimarts i ha avançat que la presentarà "en breu" davant de diversos organismes internacionals de protecció dels drets humans. [...]