10.11.17

Suècia ajudarà les pimes a substituir productes químics perillosos

El govern suec ha d'establir un centre de substitució de productes químics en el centre d'investigació RISE de Borås, de propietat estatal, per ajudar les empreses més petites a reemplaçar productes químics perillosos en productes.

El centre està dissenyat per funcionar com un node independent entre companyies, organitzacions, indústries, institucions acadèmiques, instituts i autoritats. Borås és la llar de la indústria tèxtil de Suècia, on els productes químics perillosos són àmpliament utilitzats.

Algunes grans empreses ja han desenvolupat experiència en productes químics, i el nou centre facilitarà la cooperació i l'intercanvi d'informació, fins i tot sobre substàncies alternatives i mètodes i tècniques no químics.

"Crec que la majoria de les empreses volen fer el correcte, però el treball químic és difícil i complex. A través del centre, s'està donant suport a les empreses en el procés d'eliminació gradual de substàncies químiques perilloses", ha assenyalat la ministra de medi Ambient, Karolina Skog, en un comunicat.

El govern pretén invertir 7 milions de corones sueques (uns 718.000 euros) a l'any entre 2018 i 2020, mentre que RISE invertirà 5 milions de corones (una mica més de 510.000 euros) anuals en el projecte. A llarg termini, el centre hauria autofinançar a través de les quotes de membres de les companyies participants.

Al voltant de 32.000 empreses sueques es veuen afectades per la legislació sobre productes químics, de les quals 13.000 estan involucrades en la fabricació i 19.000 en el comerç majorista i minorista.

En una iniciativa separada, Skog va dir que vol que "Suècia es converteixi en líder mundial en producció i consum sostenibles de tèxtils i moda" a través d'una major reutilització i un millor reciclatge, així com una eliminació progressiva de substàncies químiques perilloses.