11.10.17

Referències al món empresarial a l'històric discurs de Puigdemont al Parlament declarant la independència


'Assumeixo el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república’, ha declarat el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. El president ha declarat així la independència i immediatament ha demanat al parlament que la suspengués durant unes quantes setmanes per entrar en una etapa de diàleg.

A l'històric discurs del president Puigdemont d'ahir al Parlament, es van fer dues referències al món empresarial; una primera, dirigida a les empreses que aquests darrers dies estan fent moviments de canvi de seu per atemorir la població, i una segona, dirigida al conjunt del teixit empresarial.

Respecte als canvis de seu, s'hi refereix com una decisió més de relat per als mercats que no amb efectes reals sobre la nostra economia. I a més, remarca que el que té efectes reals sobre la nostra economia són els 16.000 milions d’euros catalans que són obligats a canviar de seu social cada any.

Respecte a les empreses i actors econòmics, els demana que continuïn generant riquesa i que no caiguin en la temptació d’utilitzar el seu poder per esporuguir la població.

A més, és important remarcar les paraules tranquil·litzadores al conjunt de la població. Donat que l’actuació de l’estat ha aconseguit introduir tensió i inquietud en la societat catalana, i essent conscient, com a president de Catalunya, que en aquests moments hi ha molta gent preocupada, angoixada, fins i tot espantada pel que està passant i pel que pot passar, envia un missatge de comprensió i d’empatia, i també de serenor i tranquil·litat: el Govern de Catalunya no es desviarà ni un mil·límetre del seu compromís amb el progrés social i econòmic, la democràcia, el diàleg, la tolerància, el respecte a la discrepància i la voluntat negociadora. Com a president, actuaré sempre amb responsabilitat i tenint en compte els 7,5 milions de ciutadans del país.

Finalment, també cal destacar en la forma i en el fons la voluntat de rebaixar la tensió i crear les condicions per a iniciar un procés de diàleg, en el marc de la cultura de la pau i de la mediació:
És sabut que des de l’endemà mateix del referèndum s’han posat en marxa diferents iniciatives de mediació, de diàleg i de negociació a nivell nacional, estatal i internacional. Algunes d’aquestes són públiques i d’altres encara no ho són. Totes són molt serioses, i eren difícils d’imaginar tot just fa un temps. Les crides al diàleg i a la no-violència s’han sentit des de tots els racons del planeta; la declaració ahir del grup de vuit premis Nobel de la pau; la declaració de The Elders al capdavant dels quals hi ha l’ex-secretari general de Nacions Unides Kofi Annan i del qual formen part personalitats de gran rellevància mundial; els posicionaments de presidents i primers ministres de països europeus, de líders polítics europeus… hi ha un prec de diàleg que recorre Europa, perquè Europa ja se sent interpel·lada sobre els efectes que pot tenir una mala resolució d’aquest conflicte. Totes aquestes veus mereixen ser escoltades. I totes, sense excepció, ens han demanat que obrim un temps per donar l’oportunitat al diàleg amb l’estat espanyol. Avui també pertoca fer això. Per responsabilitat i per respecte.
Per això, fa una crida a diferents grups d'interès, a més dels agents econòmics destacats més amunt, i acaba el discurs apel·lant a la responsabilitat de tothom:
  • Als ciutadans de Catalunya, els demano que continuïn expressant-se com ho han fet fins ara, amb llibertat i amb respecte als que pensen diferent. 
  • A les empreses i actors econòmics, els demano que continuïn generant riquesa i que no caiguin en la temptació d’utilitzar el seu poder per esporuguir la població. 
  • A les forces polítiques, els demano que contribueixin amb les seves paraules i les seves accions a rebaixar la tensió. 
  • També ho demano als mitjans de comunicació
  • Al govern espanyol, li demano que escolti, ja no a nosaltres si no vol, sinó els qui advoquen per la mediació i la comunitat internacional, i els milions de ciutadans d’arreu d’Espanya que li demanen que renunciï a la repressió i la imposició. 
  • A la Unió Europea, li demano que s’impliqui a fons i que vetlli pels valors fundacionals de la Unió.