26.2.16

Èxit de la II Jornada d’Empresa Saludable, un esdeveniment de referència pels especialistes en salut laboral

JornadaMés de 250 persones dels àmbits de recursos humans, infermeria, prevenció i promoció de la salut van acudir a la II Jornada d’Empresa Saludable organitzada conjuntament pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, des de la vocalia d’Infermeria del Treball, i Premap Seguridad y Salud.
La jornada, que s’està consolidant entre els especialistes en salut laboral com un esdeveniment de referència, va estar centrada enguany en les models de gestió i experiències des de la pime, que representa un 99’8% de les empreses catalanes i genera un 70% del total d’ocupació segons dades de l’Anuari de la Pime Catalana 2015.
Amb el debat sobre la taula sobre què ha de ser i fer una empresa saludable, quins models es poden aplicar i quines implicacions té per a l’entorn de les empreses, tant treballadors com el seu entorn més proper, els assistents van poder compartir les diferents propostes sobre models d’empresa saludable que s’estan aplicant a la pime o els que s’haurien d’aplicar.
Alguns d’aquests models es van poder conèixer de primera mà a la taula de la tarda amb les experiències de les empreses La Fageda, Port de Barcelona i ClubsDir, amb tres entorns laborals radicalment diferents però amb molts punts en comú pel que fa a la implicació i convenciment des de les direccions de les empreses i els beneficis que aporta en tots els àmbits de la mateixa, des de la pròpia salut de les persones que hi treballen,  la productivitat i la generació i gestió de valors intangibles que són, segons paraules, el gran repte per a les empreses del segle XXII segons  Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i soci consultor de Vector 5, i protagonista de la conferència principal sobre RSE.
‘Els reptes són molts i compartits per tots els agents que treballem en l’àmbit de la salut laboral’, explica Joan Conesa, vocal d’infermeria del treball al COIB, ’però és cert que les infermeres del treball tenim un paper rellevant en l’apoderament a les persones a fi que prenguin el control sobre la seva salut dins de l’empresa’. En aquest sentit  i durant la sessió, es va posar de manifest la utilitat de l’eina 2.0 del COIB, Infermera virtual, com a plataforma de promoció de la salut pel ciutadà i per la infermera. Una plataforma que acaba de llançar la seva APP per a dispositius mòbils per a facilitar encara més les possibilitats de prescriure salut en un entorn digital.
A la jornada es va fer entrega per primer cop del I Premi Jornada d’Empresa Saludable: Salut i Feina  a Juan Guasch, director del Centro Nacional de Condiciones de Trabajo. INSHT, per la seva llarga i rellevant trajectòria professional.
II Jornada Empresa SaludableEn aquesta segona edició hi han participat diferents organitzacions i entitats que han aportat les seves visions i experteses sobre la temàtica, bé com a ponents o com a col·laboradors de la jornada. És el cas de la Generalitat de Catalunya, Agència de Salut Pública, A.M.A., l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene del Treball, Infermera virtual, Vector 5, La Fageda, Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), Clubs DiR, Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL), PIMEC, Port de Barcelona,Medical & Pharma International Consulting SL, Danone Science & Nutrition, Softeng, iWopi i Menu&Menu. 


18.2.16 Canyelles: "L'RSE en el marc de l'Empresa Saludable" a la II Jornada d'Empresa Saludable (25-febrer)