26.12.15

Canyelles a NacióDigital: "És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades, ni s'hi pot fer una cerca" @naciodigital

Fa un parell de dies vaig publicar una breu reflexió sobre la publicació dels grans deutors d'Hisenda (Es publiquen els grans deutors d'Hisenda però en format tancat. I l'Open Data?).

NacióDigital ha consultat experts en lleis per valorar la utilitat del llistat posat a disposició de la ciutadania. Entre les principals queixes hi ha la d'haver presentat un document inútil per trobar-se en un format no reutilitzable (.PDF); desactualitzat, perquè els comptes són de fa sis mesos, i efímer donat que el ministre Montoro ja ha anunciat que el mes de març es retirarà d'Internet.

Podeu llegir els comentaris de Josep Matas, assessor jurídic especialitzat en noves tecnologies; Josep M. Canyelles, expert en responsabilitat social; i Jordi Casals, coordinador Comissió Fiscal del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.

A la República catalana s'hauria fet diferent

Complementant la reflexió, caldria dir que a Catalunya la publicació d'aquestes dades s'hauria fet diferent, ja que la Llei de la transparència 19/2014, a diferència de l'espanyola, estableix que tota la informació del sector públic susceptible de ser obtinguda pels ciutadans, tant aquella que cal difondre per publicitat activa com la que es lliuri a demanda, cal lliurar-la en suport reutilitzable.

Però a banda del format, la part més absurda de la divulgació que ha fet el govern espanyol, cal fer referència al model fiscal subjacent. És a dir, la necessitat de bastir un nou model d'administració fiscal que no es limiti a publicar els grans deutors sense fer res més alhora que es persegueixen els contribuents que estan dins del sistema. N'he parlat en algunes entrades:

Referència de Josep Maria Canyelles a Nació Digital

Josep M. Canyelles, assessor en responsabilitat social: "És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades, ni s'hi pot fer una cerca".
  1. Han complert amb la llei, sí, però el format no és útil perquè no és reutilitzable.
  2. Jo com a ciutadà i emprenedor em seria més útil tenir una aplicació cercable per consultar cada cop que tingués un nou client, veure si l'empresa surt en aquest llistat o no. Països com Holanda i Dinamarca ho fan així, de manera que s'acaba amb l'economia submergida. 
  3. No és possible que en el s.XXI, el de l'open data i de la transparència encara siguem tan opacs. És una falta de voluntat política perquè la capacitat tècnica existeix.