7.9.15

Imponent: L'empresariat acceptarà democràticament el dret a decidir dels catalans i s'adaptarà a la nova realitat


  • Patronals i cambres de comerç catalanes donen suport "incondicional" al dret a decidir en un acte a la Pedrera
  • Quatre economistes defensen que la independència seria positiva per a Catalunya tant en matèria pressupostària com d'inversions
Unes 500 persones del món empresarial s'han congregat aquest dijous a la Pedrera de Barcelona per expressar el seu "compromís amb el dret a decidir del poble de Catalunya". Les 13 cambres de comerç i 17 patronals i entitats empresarials catalanes han presentat en l'acte el denominat 'Manifest del Far', en què reafirmen el seu suport incondicional "al procés iniciat pel Parlament de Catalunya".

El manifest mostra el suport incondicional al procés endegat pel Parlament per permetre als ciutadans de Catalunya expressar la seva voluntat sobre el futur del país. Així mateix, advoca per respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i fer-li costat, sigui quina sigui. I alhora, adaptar l’actuació de les empreses a la resolució presa per poder continuar contribuint en el progrés i benestar de la societat.

No hauria de fer falta dir-ho. Si fóssim un país nòrdic quedaria extravagant dir-ho. Però aquí ho hem de dir i remarcar: una part majoritària de l'empresariat català s'ha mostrat plenament respectuós amb la democràcia per a poder canviar les coses fins on calgui. Expliquen que no els pertoca a ells sinó al conjunt de la ciutadania de Catalunya prendre una decisió, que respectaran i s'hi adaptaran com han de fer les empreses. Una demostració imponent de respecte a la democràcia, de civisme i de sentit real de l'emprenedoria per canviar les coses quan aquestes no funcionen bé, no han funcionat bé i no es preveuen que funcionin bé des del punt de vista de poder crear un entorn favorable al desenvolupament del país.

El pronunciament és una rèplica a Foment del Treball, que ha advertit de la "tensió i màxima preocupació" que el 27-S genera entre els empresaris. També es diu que l’acte empresarial pel dret a decidir es va gestar com a reacció a unes declaracions poc equidistants de Miquel Valls al juliol demanant els costos de la independència sense demanar els costos de la dependència. La raó dels equilibris s'explicaria per la creació per part del govern espanyol de la Cámara de España, presidida per Bonet, president de Freixenet i reconegut unionista. Potser com a reacció, l’acte de dijous va anar més enllà i va flirtejar més o menys obertament amb l’independentisme.

La crítica majoritària a Foment del Treball era que el seu president, Joaquim Gay de Montellà, no va consultar res a ningú abans d’enviar la nota crítica amb el 27-S. Diverses fonts confirmen que la nota no es va sotmetre ni a votació ni a consulta de la junta de Foment i que tan sols es va enviar per correu electrònic als membres de la junta el dia abans que es fes pública. “Que no passi per la junta no és maco; és un procediment poc impol·lut”, reconeixien fonts pròximes a la principal patronal catalana. En sentit invers, les cambres i organitzacions del Manifest del Far asseguren que, en el seu cas, sí que han sotmès a les seves respectives juntes la decisió de firmar-lo. 

Quatre destacats empresaris han intervingut en l'acte, en què han entregat el document a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Els ponents han sigut el vicepresident del Consell General de Cambres de Catalunya, Domènec Espadalé; el president de la patronal Cecot, Antoni Abad; el president de FemCat, Ramon Carbonell, i el president de la Pimec, Josep González, també vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Els participants en l'acte, una mostra de la divisió en el sector empresarial en relació amb el conflicte català després del posicionament de Foment, han considerat la independència positiva per a Catalunya, tant en l'àmbit de la gestió dels pressupostos com en el de les inversions i la relació amb la Unió Europea. Els ponents han defensat el seu compromís de "respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya" el 27-S i recolzar-la "sigui quina sigui", a més de convidar a votar "sense por ni ingerències", ha assenyalat Espadalé.

Falta de diàleg

El president de la Cecot, Antoni Abad, ha assenyalat que el que "preocupa" de veritat el sector és que l'Estat "no dialoga" i això "sí que provoca tensió", ha dit en al·lusió directa al document difós dimarts passat per la patronal Foment del Treball. Ha apuntat que els empresaris compten amb multitud d'estudis que demostren que la qualitat democràtica i el bon funcionament d'un estat són elements que contribueixen al bon desenvolupament de l'economia i que “el dret a decidir és un element estructural d'una democràcia”. Abad ha afirmat que “els empresaris no tenen por de la democràcia, sinó de la ignorància i de la intolerància. A Espanya no es dialoga des de la transició i això perjudica greument el funcionament de l'economia. Els empresaris de Catalunya fa dècades que plantegem la necessitat de comptar amb un estat homologable. Cal refundar l'Estat o fundar un nou estat”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el president de Pimec, Josep González, ha recordat que la patronal manté el seu suport al dret a decidir dels catalans i ha demanat “seriositat” als agents polítics. González ha carregat, sense esmentar-los, contra els empresaris que no volen que els ciutadans "s'expressin lliurement" i ha al·ludit a la polèmica carta de l'expresident Felipe González al criticar els que apunten a "temors i comparacions fora de lloc" i sense sentit. “Volem unes eleccions tranquil·les el proper 27-S i no entenem les pors i les comparacions històriques lamentables”.

Ramon Carbonell, de FemCat, explica en una entrevista a Vilaweb que les empreses sempre s’adapten a la situació política del moment: ‘Quan els ciutadans han decidit que tocaven lleis d’esquerres, els empresaris ens hi hem adaptat. Quan han volgut lleis de dretes, també. El cas del procés sobiranista no és diferent. Hem de desdramatitzar la qüestió. Assumirem la decisió que prengui el poble de Catalunya amb la màxima normalitat possible a través dels nostres negocis, que són la funció social de l’empresa. Volem subratllar la normalitat democràtica.’

L'acte s'havia iniciat amb la presentació per part del periodista José Antich, que ha apuntat que en una situació “normal” els empresaris es centren en reivindicacions que millorin el funcionament de l'economia, però que en el cas actual és necessari reclamar el dret a l'autogovern i el dret a decidir. Antich ha posat d'exemple de l'excepcionalitat del moment el projecte del govern del PP de reformar el Tribunal Constitucional, una proposta que ha aixecat l'oposició de tot l'arc parlamentari del Congrés.

Els economistes Joan B. Casas, Jordi Galí, Miquel Puig i Xavier Sala i Martín han fet diverses exposicions per demostrar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent i els costos associats a la permanència a l'estat espanyol. Casas ha posat l'accent en el dèficit fiscal i pressupostari que pateix crònicament la Generalitat per la seva dependència d'Espanya, mentre que Galí ha mostrat matemàticament que l'estoc de capital públic de Catalunya s'ha vist molt disminuït en les darreres dècades per la política d'inversions dels governs espanyols.

Per la seva banda, Puig ha defensat el procés d'autodeterminació d'Escòcia i el debat democràtic que va viure el Regne Unit en aquest aspecte. L'economista ha afirmat que Catalunya es mantindria dins de la UE i de l'euro, tot i que el procés no seria automàtic. En aquest sentit, ha citat un document elaborat per Londres per convèncer els escocesos de romandre al Regne Unit, en què es reconeix Escòcia es mantindria dins de la Unió Europa en cas d'independència. “Són tants els interessos industrials i financers que hi ha darrere, que no es permetria que Catalunya sortís de la UE i de l'euro, encara que volguéssim”, ha sentenciat.

En el seu torn, Sala i Martín ha recordat la història bíblica de David contra Goliat, però ha recordat que el gegant no era tant fort i el jove pastor no era tan dèbil. “L'estat espanyol s'està fent extraordinàriament dèbil per culpa dels seus governants, que falsifiquen documents, que canvien les lleis al seu interès. Mentre que l'economia catalana és forta i vital, com mostren les seves exportacions, les seves universitats i les seves empreses”, ha conclòs. Tanmateix, “la gran força de Catalunya és la seva il·lusió”.

Fonts: El Periódico i El Punt Avui

Per altra banda, els diaris econòmics nacionalistes espanyols han desinformat de l'acte amb algunes mentides (dir que eren petits comerços i que sols hi havia algunes Cambres) i tergiversacions (donat a entendre que és més tebi que el d'un any enrere:
  • Negocios.com: "Son pequeños y medianos comercios con el apoyo de algunas Cámaras de Comercio" 
  • Crónica Global Business: No todos los firmantes de entonces acudirán ahora [...]. El manifiesto de 2014, de solo tres puntos, proclamaba la "total adhesión al Pacte Nacional pel Dret de Decidir y su soporte incondicional al proceso puesto en marcha por nuestro Parlament". El nuevo texto, en cambio, elude las referencias al concepto del "derecho a decidir". En concreto, el texto de este año ya no se alude al Pacte Nacional pel Dret de Decidir. También se ha modificado el subtítulo. Donde antes los empresarios estaban "con el Parlament y el derecho a decidir del pueblo de Cataluña", ahora están solo "con el Parlament de Cataluña".
Per la seva banda, les entitats empresarials més condicionades per les empreses que depenen del BOE han seguit la seva campanya contrària a la democràcia i negacionista del que no pot passar perquè és impossible que passi, i perquè si passa farem que no hagi passat:
  • El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, ha advertit aquest dijous que els dirigents catalans "s'han llançat pel precipici". El vicepresident, Josep Piqué, ha respost que entre els empresaris catalans "no hi ha inquietud respecte a la possibilitat de la secessió perquè no es produirà".
Fa un any, una trentena de representants de l'empresariat van signar un manifest a favor del dret a decidir, del qual ja vam informar en el seu moment i vam mostrar el nostre suport a la iniciativa, que permet consolidar el dret a decidir com un dret plenament democràtic exigit per la societat de manera molt transversal. Novament, Responsabilitat Global se suma a aquesta manifestació de bona part de l'empresariat de Catalunya.