28.8.15

[ARTICLE] La reforma horària

Article de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, publicat al diari econòmic Expansión (20-07-15) abordant el repte social i empresarial de la reforma horària. L'article se suma a la Setmana dels Horaris promoguda per la Iniciativa per a la Reforma horària que, a Catalunya, tracta de sumar voluntats per promoure un gran canvi cultural.

La reforma horària 

Sortir de la crisi és molt més que albirar tendències o recuperar certs indicadors. La nostra crisi té una part d'estructural que provoca que ni en les èpoques de més bonança puguem tenir una economia sana que creï alhora valor econòmic i social, que fomenti la plena ocupació i reparteixi satisfactòriament la riquesa. Però si debatem sobre les moltes causes d'un model que sempre troba sostres en la seva màxima expansió, no podem deixar-nos aquelles relacionades amb la gestió del temps, perquè és aquest el factor que ens limita seriosament la productivitat, al costat de la poca inversió en R+D.

Les inversions i les infraestructures són fonamentals, però per més que en tinguéssim, no podríem treure'n tot el rendiment per causa d'una altra infraestructura sovint menystinguda: l'ús laboral i social del temps. Som llatins i mediterranis, donats a gaudir del pas de les hores, però sobretot som hereus d'una anomalia política operada fa 70 anys i que va trastocar els horaris de què disposa la resta d'Occident.

Som hereus
d'una anomalia
política que va trastocar
els horaris respecte a
la resta d'Occident

Aquests horaris impacten contra la productivitat de les empreses, la salut de les persones i la qualitat de vida de les famílies. En una economia globalitzada, enmig d'esforços per sortir de la crisi, amb una societat esgotada que perd les energies vitals intentant quadrar horaris i donar sentit a la vida, ja és l'hora de plantejar-ho com un gran repte social i empresarial. I en aquest sentit, entronca perfectament amb part de l'anàlisi i dels postulats de la responsabilitat social.

Algunes empreses fa anys que busquen la manera de facilitar la conciliació. Ara cal apuntar més alt i no limitar-se a horaris laborals sinó a sumar-se a un repte de més abast en la responsabilitat que les organitzacions tenen envers la societat. Parlem de contribuir a canviar els horaris de la societat. Gran repte que té més de canvi cultural que no d'una simple i també necessària modificació del fus horari.

És necessari que una gran majoria prenguem consciència que el canvi és molt necessari i que, a més, és urgent. Com diu Fabián Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, aquesta ha nascut precisament per no diferir més en el temps un repte massa important a les persones i per a les empreses. Tenim un objectiu i tenim una data. I fa poc es va celebrar la Setmana dels Horaris per anar augmentant la implicació i facilitar que, ara sí, això vagi de debò.  

Josep Maria Canyelles 
Coordinador de Respon.cat

Accés en PDF de la publicació
Accés a entrada blog en castellà