3.3.15

Balanç de l'activitat desenvolupada al 2014

L'any 2014 ha estat marcat en la meva activitat professional per la posada en funcionament de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, on tinc la funció de coordinador. Per altra banda, segueixo desenvolupant la consultoria en RSE des de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, empresa on sóc soci i consultor, i algunes activitats, bàsicament relacionades amb l'opinió i algunes de formació, les porto a terme sota la identitat Responsabilitat Global.

Aquest 2014 he complert 25 anys d'activitat professional continuada. I amb aquest motiu vaig mostrar un indicador amb què monitoritzo la dedicació per sectors i on es va poder visualitzar la coincidència amb el fet que tot just he traspassat la barrera del 50% de dedicació al sector privat, amb un 41% al sector públic, i un 9% al no lucratiu: Ja he estat més del 50% de l'activitat professional en el sector privat
    Penedès Destinació Turística Responsable. Al començament d'any, hem anat fent el tancament i les jornades de cloenda del programa Penedès Destinació Turística Responsable, que la Fundació Pro Penedès va portar a terme durant el 2013 a Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Igualada i el Vendrell, sota la direcció tècnica de Vector 5. El programa ha resultat un èxit i ha mostrat que la Responsabilitat Social ajuda a millorar la destinació. El projecte Penedès Destinació Turística Responsable ha permès descobrir que uns atributs de responsabilitat i sostenibilitat poden enriquir els actius del territori i millorar-ne l'atracció turística. La iniciativa s'ha portat a terme durant un any amb 20 empreses, 5 de cada destinació.

    Programa europeu COGITA. Enguany ha estat el darrer any del programa europeu COGITA, en el qual he assumit la gestió tècnica pel Consell de Cambres de Comerç, i on ha participat Catalunya i dotze territoris més de diferents llocs d'Europa. 

    Formació. Aquestes són les dades professionals de cursos de formació realitzades durant el 2014 i la comparació respecte als exercicis anteriors, agregant l'activitat feta com a Responsabilitat Global o bé com a Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat. Hem ofert formació en RSE per mitjà d'assignatures d'MBA, de cursos universitaris, i d'altres marcs de formació [veure anàlisi]


    En el format per als alumnes, es pot visualitzar segons menúA més, aquest 2014 s'ha posat en marxa el primer Màster universitari en Responsabilitat Social Corporativa online a la UOC. Hem col·laborat en l'elaboració de materials i en la consultoria d'una assignatura. Com a material del Màster, hem col·laborat en l'Audiovisual: Diàleg UOC sobre lideratge responsable entre empreses de Respon.cat. Es tracta d’un magnífic material audiovisual, de 50 minuts, que els participants del Màster podran visualitzar segons menú. També per mitjà de la UOC, hem ajudat a divulgar l'RSE en alguns vídeos i entrevistes:

    Conferències. Aquestes són les dades de conferències realitzades durant el 2014 i la comparació respecte als exercicis anteriors, agregant l'activitat feta com a Responsabilitat Global o bé com a Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat.


    Una consideració especial a la compareixença de Josep Maria Canyelles al Parlament de Catalunya sobre Barcelona World.

    A banda, també cal indicar la implicació com a coordinador en els actes de Respon.cat: acte presentació [ca][
    es], l'assemblea [ca][es], o l'acte de reconeixement.


    Hem tornat a formar part del Catàleg tallers tutorats de la Diputació de Barcelona, des d'on ofereim dos recursos. Aquest any sols s'ha fet una sessió informativa a l'Ajuntament de Calella. A través d'altres programes de suport, hem col·laborat com a Vector 5 amb l'Ajuntament de Sant Joan Despí.

    Articles i reflexions. Hem seguit publicant articles i reflexions per mitjà del bloc i també en altres mitjans. Al 2014 he publicat 31 articles: Articles publicats al 2014 / Artículos publicados en 2014. El bloc Responsabilitat Global ha tingut un ritme mitjà d'1,5 entrades diàries, 547 en total, incloent informacions i esdeveniments sobre RSE (nota: les informacions que publiquem al blog es distribueixen també per Facebook i LinkedIn, i des del 2011 també per Twitter).


    Newsletter. Hem publicat la nostra newsletter mensual, que ha mantingut els 11.000 subscriptors. Enguany n'hem fet 18 edicions en català i 13 en castellà:


    Publicacions. He elaborat o col·laborat en algunes publicacions aquest 2014:
      Portada_bones_pràctiques_RSE
    • Elaboració de diferents fitxes de bones pràctiques de pimes de les publicades a Bones pràctiques de Responsabilitat Empresarial per Respon.cat. Aquesta publicació pretén reconèixer el paper actiu i compromès que porten a terme les empreses petites i mitjanes en matèria de responsabilitat social. I per fer-ho volem mostrar un seguit de casos de bones pràctiques, caracteritzats per la seva diversitat en diferents sentits.
    • Portada_enquesta_pimes_RSEElaboració de la publicació Resultats de l'enquesta a les pimes participants en programes d'RSE, per Respon.cat, fruit d'una enquesta feta a les pimes participants en programes de foment de l’RSE en els darrers anys, algunes de caràcter pioner com RSE.Pime, tRanSparÈncia, RSE.Coop, Gestió Sostenible Rural… A més, cal resaltar el caràcter de bona pràctica, ja que sovint l'avaluació dels programes es limita als resultats immediats sense atendre l'impacte en el llarg termini.
    • Elaboració del material de l'assignatura La funció directiva i la responsabilitat social corporativa, per al Màster d'RSC de la UOC.  
    • El Vocabulari de la responsabilitat social, la nova publicació en línia del TERMCAT. L’obra és fruit de la iniciativa del TERMCAT, i s’ha fet amb l’assessorament de Josep Maria Canyelles, expert reconegut de l’àmbit.

    Desenvolupament

    Compromís

    Hem desenvolupat la implicació de voluntariat i solidaritat en diferents iniciatives: continuant com a patró de la Fundació ACIDH; desenvolupant accions professionals de manera altruista o subscrivint iniciatives enguany molt centrades en el Dret a Decidir de Catalunya (Ja sóc voluntari de la campanya del 9N i també hi he contribuït amb un donatiu; Vilanova tanca la campanya "Vine a enviar un missatge al món"; Responsabilitat Global se suma a la campanya "Declara’t a Catalunya" per avançar cap a la Hisenda Pròpia; He col·laborat en la campanya "Human Towers for Democracy" @verkamiCAT; He firmat el Manifest La nostra hisenda, el nostre dret)

    He mostrat novament les dades d'aquests dos indicadors:
    Grups d'interès. També hem gestionat els aspectes d'RS en referència als nostres grups d'interès: Promoció de Securitas Direct des de la Caixa (i II); Promoció de Securitas Direct des de la Caixa; Respuesta a: Queja a la empresa de estudios de opinión Simple Lógica @simplelogica; Queja a la empresa de estudios de opinión Simple Lógica @simplelogica; Aviso que incompliré; Novament amb Renfe hem topat; Els conflictes de consum haurien de ser una oportunitat per a aprendre. Missatge a Rosa dels Vents.

    Desig 2015. Hem expressat a Primer dia 2015. 365 oportunitats el desig de poder contribuir, amb l'enfortiment de la gestió de la responsabilitat social, a fer possible que les empreses i les organitzacions siguin actors destacats en aquest procés de canvi accelerat que hem de viure necessàriament...  

    Balanç de l'activitat desenvolupada al 2012
    Balanç de l'activitat desenvolupada al 2011