2.11.14

Panorama catastròfic si no s’actua contra el canvi climàtic ara mateix

  • Mostres d'alerta en la presentació del cinquè panel del canvi climàtic que durant sis anys més de 800 científics han elaborat per posar les bases del que ha de ser el substitut del Protocol de Kyoto, en vigor des del 2005.
  • S'augura un panorama catastròfic si no s’actua ja que els impactes negatius seran greus, generalitzats i irreversibles a escala mundial: els científics adverteixen que la temperatura pujarà 1,5 graus de mitjana a la superfície terrestre respecte als nivells de l’època preindustrial de finals del segle XIX. 
  • Els científics apunten a l’activitat humana com a causa del canvi climàtic i afirmen que no es pot perdre temps, i el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va dir que “hi ha mitjans -tecnologia- però ens cal voluntat -política- per actuar ràpid”.
El planeta entra en una fase perillosa si els governs no s’apliquen a mirar de frenar les emissions de CO, que provoquen el temut efecte hivernacle. La recepta dels científics segueix sent anar retallant fins que les concentracions de carboni siguin pràcticament zero en el 2100. 

La probabilitat d’èxit seria més gran si la reacció és immediata i hi ha el compromís de tothom amb resultats efectius. En el terme mitjà, fins al 2050, les emissions haurien d'haver caigut un 40% a 70%. Per assolir aquest repte cal una la voluntat per canviar unes polítiques que han situat els nivells de CO al nivell més alt dels últims “800.000 anys”. L’economia productiva s’ha basat en els combustibles fòssils, i encara n’abusa. Però ara, com assenyalava el responsable de l’ONU, existeix una tecnologia verda que ha de ser la gran aliada perquè funcioni l’equació entre creixement econòmic i sostenibilitat ecològica, i que faci callar les teories negacionistes que consideren el petroli i els seus derivats com la manera més ràpida de créixer.

Les dades que aporten els científics apunten que és viable fer un canvi de model productiu i que la nova tecnologia ecològica només suposaria cada any el 0,06% del PIB mundial, mentre que l’economia global creixerà entre l’1,6% i el 3% al llarg del segle XXI.