28.10.14

L'ocupació a les cooperatives creix i torna a nivells d'abans de la crisi

  • En el segon trimestre d’enguany, l’ocupació ha arribat a 42.203 persones, amb un augment del 8,3% respecte al trimestre anterior, assolint la major xifra d’ocupació en cooperatives des de l’any 2007
  • La Generalitat impulsa, en col·laboració amb la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el programa aracoop per posar en valor l’economia social i cooperativa com un model empresarial estratègic i transformador de realitats socials
  • En les 361 activitats presencials i 68 productes del programa han participat més de 6.500 persones
  • Un total de 150 empreses han millorat i crescut i s’han iniciat prop de 200 nous projectes
 
L’ocupació a les cooperatives creix i torna a nivells d’abans de la crisi. En aquest sentit, en el segon trimestre d’enguany, l’ocupació ha arribat a 42.203 persones, amb un augment de 3.237 (+8,3%) respecte al trimestre anterior, assolint la major xifra d’ocupació en cooperatives des de l’any 2007. A aquests llocs de treball cal afegir-hi els 42.000 socis en cooperatives de serveis, els 100.000 agricultors vinculats a cooperatives agràries i al voltant d’un milió de persones sòcies de cooperatives de consum.
 
Actualment a Catalunya hi ha 4.175 cooperatives i un miler de societats laborals, que conjuntament generen 48.094 llocs de treball directes. La incorporació de socis, tant en cooperatives com en societats laborals, continua en creixement, amb un 6,9% d’increment respecte al trimestre anterior i un 9,5% respecte l’any anterior.
 
També cal destacar que durant els darrers anys s’han creat més cooperatives; si el 2011 es van registrar 113, els dos anys posteriors es van constituir 147, i en aquest 2014, fins el mes setembre, se n’havien creat 90 de noves.
  
Més de 6.500 participants en el programa aracoop
 
Davant l’interès que l’avenç d’aquest sector té per a l’economia catalana, la Generalitat ha impulsat el programa aracoop amb l’objectiu de posar en valor l’economia social i cooperativa com un model empresarial estratègic i transformador de realitats socials. La Generalitat de Catalunya ha destinat enguany un total de 900.000 euros al programa en el marc del qual s’han desenvolupat fins a 361 activitats presencials i 68 productes en tot el territori amb 6.530 persones beneficiàries.
 
Algunes d’aquestes accions són per exemple, acompanyar als emprenedors en la creació dels seus negocis cooperatius, donar suport per millorar la viabilitat i enfortir les empreses de recent creació, l’assessorament expert per créixer i internacionalitzar-se, la formació directiva, la transformació d’empreses i associacions en cooperatives o l’aprenentatge del model cooperatiu a escoles i universitats.
 
Com a resultat d’aquestes activitats, 150 empreses han millorat la seva viabilitat i han crescut i unes 15 han ampliat la seva presència internacional amb assessorament expert. També s’han iniciat uns 194 nous projectes -incloent nous projectes emprenedors, transformacions d’associacions i cooperatives d’alumnes- i 40 empreses han treballat per potenciar projectes de col·laboració.
 
Així mateix 110 persones directives que han millorat les seves competències, en visió estratègica, lideratge i comunicació eficaç. També s’han realitzat tallers d’estratègia per dur a terme l’activitat professional en forma cooperativa a cambres de comerç i col·legis professionals.
 
Un altre aspecte que ha treballat l’aracoop és l’aprenentatge de l’empresa social i cooperativa a escoles i  universitats. En concret han participat 120 escoles a les quals se’ls ha facilitat que els estudiants aprenguin el model de l’empresa cooperativa, coneguin experiències i puguin saber tot el que cal per crear una cooperativa.
 
Pel que fa a les 10 universitats participants, s’han programat activitats per a alumnes de diferents disciplines com ara start-up social o sessions de creativitat per impulsar noves idees i s’han incorporat crèdits d’emprenedoria cooperativa.  Així mateix, s’han ofert 50 places de pràctiques professionals a 32 cooperatives per a alumnes de 18 facultats.
 
El web aracoop.coop permet l’accés a tota la informació, eines i recursos que s’han desenvolupat durant el programa com ara una guia per a la creació de cooperatives, una aplicació interactiva per a l’aprenentatge de competències clau per a membres de Consells Rectors de cooperatives o una app de geolocalització de cooperatives que estarà disponible properament.
 
Aquest és un programa marc de cooperació públic-privat, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació de la Confederació i les federacions de cooperatives i la col·laboració de 80 entitats i institucions — 34 entitats locals, 4 diputacions, 11 universitats i escoles de negoci, 4 institucions financeres, 7 associacions i fundacions, 20 Cambres de Comerç, col·legis i associacions professionals—.
 
Segona edició de l’aracoop
 
La Generalitat donarà continuïtat a una segona edició del programa aracoop. El Departament d’Empresa i Ocupació està preparant noves mesures per complementar la primera edició i consolidar els eixos estratègics d’ampliar, renovar i enfortir la presència i viabilitat de les empreses d’economia social i cooperativa.
 
En concret, l’aracoop 2015 desenvoluparà diversos projectes en el marc de tres línies de subvencions:
 
1.Assessorament  en economia social i cooperativa
Aquesta línia oferirà accions d’acompanyament expert i suport a la viabilitat, així com al creixement i/o la internacionalització de les empreses.
 
2.Aprenentatge, formació i millora de les competències professionals del’economia social i cooperativa
Es continuarà promovent la millora de competències professionals per a persones que ocupen càrrecs de responsabilitats. S’oferirà formació en els diferents àmbits de gestió de l’empresa així com formació per a socis i membres de Consells Rectors. També s’intensificarà la identificació de possibles projectes de col·laboració entre empreses d’economia social i cooperativa.
 
Així mateix, s’intensificaran les accions de formació en els àmbits jurídics i fiscal a través de  tallers per promoure l’organització de l’activitat de professionals en empreses d’economia social i cooperativa. Es potenciarà la presència del cooperativisme al món escolar i s’impulsaran nous projectes en l’àmbit universitari, com ara un MOOC (Massive Open Online Course) cooperatiu o pràctiques en empreses.
 
3.Difusió de l’economia social i cooperativa          
El programa posarà èmfasi en l’objectiu de divulgar i difondre l’economia social i cooperativa a través de vídeos d’experiències al canal Youtube aracoop i es desenvoluparan noves aplicacions interactives per millorar la governança i la gestió cooperativa.
 
 
Des de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat hem participat en la gestió del programa