27.6.14

Vídeo del Banc dels Aliments

Ahir vaig tenir una reunió amb el Banc dels Aliments de Barcelona. Aprofito per mostrar aquest vídeo time-lapse on es recullen imatges del cap de setmana del Gran Recapte d'Aliments de Catalunya corresponent a l'any 2013. Les imatges a càmera ràpida són impressionants per a mostrar el moviment de material i la quantitat de voluntaris i voluntàries, joves i grans, implicats en aquesta acció solidària. Algunes de les persones hi col·laboren a partir de programes de voluntariat d'empresa.





La Fundació Banc dels Aliments treballa juntament amb les empreses per donar resposta a la fam d’aquí des de la lluita contra el malbaratament alimentari.

Freqüentment i per diversos motius, les empreses tenen al magatzem estocs d’aliments que són consumibles però no comercialitzables. Davant d’aquesta situació l’empresa pot optar per destruir els aliments, fet que suposa un cost econòmic i ambiental, o bé donar-los al Banc dels Aliments.
Per altra banda, són especialistes en la gestió dels excedents alimentaris de les empreses, amb un experiència avalada de més de 20 anys. L’empresa que dóna els excedents alimentaris passa a formar part de la cadena solidària del Banc dels Aliments, i col·labora així en la tasca primordial de l’eradicació de la pobresa alimentària d’aquí.

Altres empreses fan donacions econòmiques i/o de serveis. Amb aquestes actuacions l’empresa donant obté els avantatges següents »

Logo-Benestar-SocialPer altra banda,  Benestar Social i Família crea una aplicació per situar els centres de distribució d’aliments. Davant la realitat que moltes famílies s’han quedat sense ingressos o han vist com se’ls reduïen ostensiblement, l’atur de llarga durada o subsidis insuficients, s’han multiplicat els punts de distribució d’aliments. És per això que el Departament de Benestar Social i Família ha creat un mapa que situa les entitats que reparteixen productes alimentaris a cada municipi i comarca. Es tracta d’un localitzador que es pot consultar a través del web de la Generalitat.

La Conselleria ha explicat que aquesta nova eina vol facilitar les donacions de menjar per part dels petits comerços i de la ciutadania en general, ja que hi poden buscar els centres que tenen més a prop. Per tal de confeccionar-la, s’han tingut en compte les entitats socials que reben els aliments i també les organitzacions que treballen de manera coordinada amb ajuntaments, consells comarcals i amb les àrees bàsiques de serveis socials.