14.5.14

Vilanova i la Geltrú va cloure la jornada sobre Territori Socialment Responsable

Sis empreses de la ciutat van explicar les seves experiències en Responsabilitat Social Corporativa 
La Sala d'Art Contemporani de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú va acollir ahir a la tarda la jornada "Caminant cap a un Territori Socialment Responsable (TSR)", dins el la cloenda del Projecte de Destinació Turística Responsable.

L'acte va ser obert per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras que va introduïr a Joan Manel Montfort, secretari de la Fundació Pro Penedès; i a Josep Maria Canyelles, consultor en Responsabilitat Social Empresarial (RSE) per parlar sobre el projecte de Destinació Turística Responsable. Canyelles va destacar que al llarg d'aquesta experiència s'ha introduït a diferents empreses turístiques, bones pràctiques de Responsabilitat social Corporativa. "Al llarg del procés s'ha identificat les àrrees de millora en RSC. Les PIMES i les microempreses s'han adonat de la importància de la RSC com a valor afegit i les hem volgut ajudar a desenvolupar projectes molt concrets, ja fossin documents de compromís, maneres de bon govern, o noves maneres de comunicar” Aquest treball s'ha centrat majoritàriament en empreses del sector nàutic o esportiu, però també s'han dur a terme treballs amb d'altres també relacionades amb el turisme.

Precisament Josep Maria Canyelles, soci de Vector 5, empresa responsable de la consultoria efectuada, va ser l'encarregat de moderar una àmplia taula rodona que va comptar amb la presència de sis empreses de Vilanova i la Geltrú que van explicar com s'havien sumat al projecte i quines eren les propostes que havien treballat al llarg d'aquests mesos. La taula d'experiències va comptar amb la presència de Marga Pons, Directora de l'Atenea Park; Carlos Alcover, director del restaurant La Cucanya; Anna Belzunces, gerent de Casa Marisol; Lucas Contreras, director de Roc-Roi; Carles Valero, gerent de Vela Vilanova; i Joan Hernández, president de l'Escola de Golf Portal del Roc. Finalment també es va presentar el nou espai dedicat al TSR al web municipal vilanova.cat, i per obrir un torn de paraules entre els assistents.

Finalment, Xavier López, director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya va parlar breument del "Present i futur de la RSE al nostre país"; mentre que Ferran Civil, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, i president de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic local, dissertà sobre el "Pla de treball entorn la RSE a la Diputació de Barcelona." Tot dos van voler destacar el fet que aquest treball que s'ha dut a terme a Vilanova i la Geltrú en matèria de RSC està sent molt ben considerat i que es prem com a exemple a tenir en compte i seguir en la majoria de fòrum especialitzats.

Aquest acte va estar organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, el Fons Social Europeu de la Unió Europea; el Servei d'Ocupació de Catalunya; la Fundació Pro Penedès, i la Diputació de Barcelona.

Font: nota de premsa de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú 

Vídeo:


Territori Socialment Responsable

TSR - Banner
Segons recullen diverses definicions, un Territori Socialment Responsable és aquell que

- Promou el desenvolupament sostenible
- Treballa pel diàleg, la cohesió social i la creació de valor compartit
- Millora la utilització i el rendiment dels seus actius intalgibles
- Fomenta la innovació i gestiona el coneixement
- Tendeix a ser més ecoeficient
- Posa en valor el paper de les persones en tant que consumidores, treballadores, ciutadanes...
- Facilita l'empoderament de totes les parts i aposta pel treball en xarxa
- Difon i estén la seva Responsabilitat Social tot cencant noves formes de cooperació territorial
- Obté un atribut ètic per a la pròpia identitat territorial

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vol treballar, de la mà dels diferents agents econòmics i socials de la ciutat per avançar vers un Territori Socialment Responsable i per això vol posar en valor la feina que actualment ja estan duent a terme moltes empreses, entitats, associacions o institucions de la ciutat.

Aquí podreu consultar un petit recull de BONES PRÀCTIQUES que s'han realitzat a partir d'un projecte pilot sobre Destinació Turística Responsable. Un projecte realitzat al llarg de 2013 de la mà de la Fundació Pro-Penedès i els Ajuntaments de Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Igualada i Vilanova i la Geltrú i finançat a través del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu. (enllaç a la notícia aquí)

Si teniu alguna bona pràctica, o en coneixeu d'altres, us animem a que ens les feu arribar a través d'omplir el formulari següent (aquí)

I si teniu qualsevol dubte, proposta o suggeriment només cal que ens feu saber aquí



     Enllaç WEB                 fitxa BONA PRÀCTICA
 enllaç al web                                 Atenea Park
                                     Infografia
 enllaç al web                                Casa Marisol
 enllaç al web       Escola de golf Portal del Roc
 enllaç al web                 Restaurant la Cucanya
 enllaç al web                                         Roc Roi
 enllaç al web                               Vela Vilanova
 Font: http://www.vilanova.cat/html/ajuntament/tsr.html