15.10.13

L'error de la Plaça Catalunya #12O

En primer lloc em plau agrair la feina que es fa des del col·lectiu Contrastant de calcular les persones que participen en concentracions i manifestacions humanes. Crec que ajudar a millorar la transparència i evita els usos interessants de xifres de vegades fora de lloc.

Ara també cal agrair-los que hagin reaccionat i hagin fet públic que van cometre un error en la fórmual de càlcul usada el 12 d'octubre passat a la concentració unionista de la Plaça Catalunya de Barcelona.

Per a molta gent se'ns va fer veritablement estrany que darrera la foto dels manifestants hi haguessin 30.000 persones. Alguna cosa no lligava. Però vam haver de fer un acte de fe. Almenys creguem en la paraula de Contrastant! Ara ens tranquil·litza el recompte que aquest col·lectiu ha fet a partir de l'error detectat. Assumir els errors i disculpar-se és, per descomptat, una bona pràctica, en el sentit que esmena l'error i segurament minimitza el risc que en el futur es torni a produir.

També hem de dir que val la pena donar un cop d'ull als seus informes, com tracen els segments i fan els càlculs. Si algú en discrepa ha de dir exactament de quin factor, si d'un càlcul de densitat aplicat a una àrea determinada, etc.

En qualsevol cas, encara que l'error suposés atribuir més del doble de manifestats del que va ser real, la importància és molt relativa, ja que si cal comparar 18.000 (o el doble si calgués!) amb els 1.600.000 (2 milions segons el Guiness) hi ha una diferència de magnituds que fa que les afirmacions de Sánchez Camacho caiguin en un immens ridícul. Un ridícul tal que suposo que cap periodista ha tingut prou cor com per dir-li a la cara com pot sostenir l'argumentació.

Arrodonint, la Via Catalana va mobilitzar un 20-25% de la població catalana, i el 12O ha mobilitzat un 1% de la Via Catalana, és a dir, un 0,24% de la població catalana, que és menys si tenim en compte que van haver de portar autocars de fora de Catalunya. Està molt bé que les persones tinguin un cert orgull que les faci sentir segures dels seus punts de vista, però si us plau, algun periodista li hauria de fer veure a la líder popular que sosté arguments que estan molt distants de la realitat. Després de l'aclariment de Contrastant, encara estan el doble de lluny de la realitat.

No hi havia 30.000 persones a la plaça Catalunya pel 12-O: n'hi havia 18.000 

Contrastant refà els càlculs, rectifica les dades i redueix un 40% la xifra d'assistents a la convocatòria de Som Catalunya, Somos Espanya
Milers de persones han omplert aquest migdia la plaça Catalunya / AFP
El càlcul sobre els manifestants que van participar en la manifestació unionista del 12-O a la plaça Catalunya han estat rectificats per Contrastant: no n'hi havia 30.000, sinó 18.000, segons els nous comptes.
El col·lectiu Contrastant ha elaborat un nou informe, com ha avançat Vilaweb, i ha admès que van cometre un error en els seus càlculs.