24.10.13

L'elaboració del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya encara la seva recta final

  • La consellera Neus Munté va participar el 4 d'octubre en una jornada de treball on es van posar en comú les línies programàtiques i els objectius del Pla
  • Josep Maria Canyelles també va assistir a l'acte com a participant en el PNVC junt amb més de 400 experts 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquest divendres en una sessió de treball on els col·laboradors del Programa per a l’impuls i l’assoliment del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya han posat en comú les principals línies programàtiques i els objectius del futur Pla. La jornada “Catalunya innova. Consciència, valors i lideratge” ha comptat amb la participació de 400 membres pertanyents als grups de treball encarregats d’elaborar el Pla. Aquests grups de treball estan formats per 500 experts i expertes de reconegut prestigi del món universitari, acadèmic i social.
 
La consellera ha destacat que el Pla de valors ha de ser “inspirador i corrector d’alguns elements”. Segons Munté, “avancem cap a un nou demà i no el construirem sense plantejaments generosos. Tot un repte que cal afrontar sabent d’on venim i sobretot tenint clar cap a on anem. I els valors són part de les solucions”. Neus Munté ha qualificat la sessió de treball d’avui de “dosi d’optimisme que convé transmetre. Per això la propera fase de treball consistirà en transmetre la feina feta arreu del país”. La consellera ha volgut insistir que “l’època de les reformes ja ha passat. Estem davant d’un canvi de paradigma, d’una profunda transformació”. Per acabar, Neus Munté ha reiterat el compromís del Govern amb aquest Pla de valors afirmant que “aquest Govern ha impulsat el Pla, el manté i renova absolutament la confiança en les persones que l’estan treballant i en les conclusions que se’n derivin i que evidentment es tindran molt en compte”.
El Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya neix de la necessitat de repensar quins són els valors essencials que contribueixen a la convivència, l’enfortiment de la nació i la pervivència d’una societat que vol conservar la seva identitat, en un moment en què la globalització i les seves conseqüències es fan evidents en la quotidianitat. El seu objectiu és promoure una nova cultura cívica que garanteixi la cohesió social, la convivència i el benestar de la ciutadania.
Durant els anys 2012 i 2013 els membres dels grups temàtics del Programa per a l’impuls i l’assoliment del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya han treballat voluntàriament per a fer un diagnòstic de situació de cada àrea. Així s’han identificat elements qualitatius en l’educació, la cultura, la comunicació, la sostenibilitat, la ciència, l’economia, el comerç, la justícia, la seguretat, la política o l’art, entre d’altres.
D’altra banda, en aquest darrer any s’ha avançat en l’elaboració de les línies programàtiques i objectius de cadascun d’aquests àmbits amb propostes cap a una nova cultura cívica que permeti posar la persona al centre de cada àrea temàtica, sense adoctrinaments ni imposicions. Aquestes propostes es marquen fites com l’educació integral, la cultura educadora i socialitzadora, la comunicació transparent i veraç, l’economia ètica i orientada al bé comú, l’empresa que aporta valor al seu entorn i que promou el desenvolupament dels seus membres, el consum responsable, la sostenibilitat ecològica, l’esperit crític i una governança oberta i transparent de les institucions, la justícia preventiva i que prioritzi l’acord, un model de més autoconeixement i estils de vida saludables, la garantia de l’exercici dels drets fonamentals de les persones, etc.
Durant la seva intervenció la consellera Munté, ha lloat la feina de totes les persones que han intervingut en l’elaboració del Pla i ha explicat que ara es posarà a disposició del Consell Director del PNV per a la seva aprovació.
En la sessió de treball d’aquest divendres cada coordinador de grup ha exposat sintèticament els objectius i propostes consensuats amb els col·laboradors del seu grup. Entre aquests coordinadors destaquen noms com la psicòloga Mercè Conangla, Enric Canet del Casal dels Infants, el filòsof Jordi Pigem, el cantant Natxo Tarrés i el psicòleg Xavier Guix, entre d’altres experts.
Durant la seva intervenció la consellera Neus Munté ha agraït el treball de totes les persones que col·laboren en la construcció del Pla de valors i ha posat de relleu l’esforç i la qualitat de la feina feta fins ara.
La consellera ha explicat que a partir d’ara s’inicia el tram final d’elaboració del Pla. Aquesta darrera fase, prèvia a la presentació de la proposta definitiva, estarà oberta a la participació de la ciutadania. Així, durant els mesos de novembre i desembre es realitzarà un mínim de 10 sessions de presentació de les línies programàtiques del Pla a diferents ciutats de Catalunya per tal de que tothom que ho desitgi aporti les seves propostes.

Font: gencat