3.6.13

Tenir-lo gran infla l'orgull però no millora el benestar

Disposar d'un estat gran potser millori l'orgull dels seus compatriotes però això no es correlaciona com una millora del benestar dels seus ciutadans.

Les declaracions del president espanyol Rajoy dient que "els estats petits no compten per a res" porten cua. Òbviament de declaracions i contradeclaracions polítiques. Però també sobre el model de civilització que té aquest senyor, que encara deu pensar en termes imperials. La conseqüència de les seves declaracions és que els que pertanyem a nacions petites hauríem d'estar apenats, qui sap si avergonyits, i gairebé hauríem de demanar ser absorbits per a alguna nació que per la seva grandària fos més digna. L'estupidesa de Rajoy no té límits i seria ofensiva per a moltes nacions del món, si no fos perquè ningú li prestarà cap atenció, perquè ell és ben insignificant. En tot cas, ens preguntem si la lògica del seu argument podria portar a justificar les annexions de països o l'eliminació de les formes nacionals més petites. De fet, el que el seu ideari pretén respecte a les diverses nacions que integren l'estat espanyol és exactament això: fer-les desaparèixer.

Com diu Terribas: La qüestió és: per què Rajoy utilitza el concepte "no comptar per a res"? Rajoy ho veuria diferent si pensés en els estats no com estructures polítiques i d'influència internacional, sinó de servei de portes endins. Aleshores la mida és relativa, perquè la pregunta és: per què els estats no han servit per garantir el benestar de la gent que hi viu?

Mas responde a Rajoy: "Los países pequeños viven mejor". El presidente de la Generalitat, Artur Mas, ha respondido que "normalmente" los países de menor tamaño, como Suiza, Suecia, Dinamarca, Austria y Finlandia, son más competitivos y ofrecen una mayor calidad de vida. "España es un país grande pero tiene un 27% de paro. Austria es un país pequeño y tiene un 4%, quizás el tamaño te da más poder pero no hace que la gente viva mejor", ha asegurado Mas. Rajoy había afirmado que "para estar en Europa con fuerza se necesita ser grande. Los pequeños no cuentan. No cuentan nada". El conseller de Justicia, Germà Gordó, ha reivindicando que Europa "no sería plena sin los países pequeños y naciones como Cataluña":
"Europa no sería plena sin los pequeños". Gordó ha apostado por que Catalunya sea una nación-estado dentro de Europa: "Un territorio en el que la gente participe y la administración deje participar, y donde se encuentren fórmulas de cooperación para hacer más viable el Estado del Bienestar y la democracia". El titular de Justicia ha remarcado que la marca Catalunya no solo consiste en lengua, identidad e historia, sino también "en el tejido de la sociedad civil, las asociaciones profesionales, gremios, patronales, sindicatos, lonjas, colegios, entidades, agrupaciones y fundaciones". 
El professor Xavier Sala-i-Martín s'afegeix al debat aportant algunes dades, en el seu article "La influencia de los estados pequeños":
[...] Comparemos esas cifras con Finlandia (no lo hago con la Luxemburgo de Viviane Reding o el Portugal del presidente de la Comisión Europea, Durao Barroso para no hacer reír a los lectores). Tiene 5,3 millones de habitantes, es decir, el 1% de la población europea. Ese 1% de la población tiene...
El que diu Lucena. Paral·lelament, en una entrevista al canal 3/24, el portaveu parlamentari del PSC donava la raó a Rajoy en aquesta qüestió. Per Maurici Lucena, "És claríssim que els països petits tenen una influència de segona derivada". "Les grans decisions a Europa les prenen els països grans. Les decisions importants que tenen a veure amb la política econòmica, amb la seguretat, la política exterior, amb el BCN... hauríem d'assumir que hi tindríem una influència molt limitada", ha afegit. Respecte a l'entrevista al Sr. Lucena, he fet les següents piulades al twitter (en ordre invers):
  1. Sr. : una pena que si tant en sap d'influir a la UE no ho utilitzi per defensar els interessos dels ciutadans i del país
  2. Ja tinc clar que hi entén molt d'estratègies europees. Molt bé. Deixem els wargames i parlem del contingut? Quins interessos?
  3. Sr : els seus arguments em semblen deplorables: cal seguir sotmesos als interessos ESP per poder tenir més poder? Quin poder?
  4. Sr : se li ha ocorregut q hi ha ciutadans que preferim la dignitat i la llibertat (i l'economia!!) abans q els seus interessos
  5. Sr , a mi ESP no sols no em representa sinó q sol anar contra els meus interessos personals, socials, empresarials i nacionals
  6. O potser considera que els interessos dels ciutadans de CAT ja estan representats a la UE? La UE encara riu de corredor centr
  7. : la diferència és ser-hi o no. Ara els interessos CAT a la UE no hi són. Amb un estat propi hi seran.
  8. està d'acord amb Rajoy: els països petits no pinten res a UE. Uiiii, que trampós...
  9. Escoltant al 3/24: es refereix als que treballen per la llibertat i la democràcia (ACN) com a activistes exaltats. Quina pena