1.6.13

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa


El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López i el president del Consell Comarcal del Berguedà van visitar les instal·lacions de la cooperativa Altersport, una jove empresa que aplica la tecnologia i la innovació al món de l’esport per oferir als seus clients serveis personalitzats i serveis a empreses o institucions en àmbits com la prevenció de riscos psicosocials mitjançant la pràctica esportiva.


Lab Coop és una nova iniciativa i projecte de cooperació sense ànim de lucre formada per ECOS Grup Cooperatiu, Arç Cooperativa, Complementum, Etcs, Hobest i l’Apòstrof. El grup ECOS integra ja a 12 cooperatives, compten amb 107 persones treballadores i 6.800 socis de consum. La nova iniciativa preveu constituir-se en cooperativa de segon grau.

Arrenca la temporada de Debats d'Economia Social i Cooperativa, amb la ponència La banca cooperativa i la crisi financera internacional, a càrrec de Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers. El material de la presentació està disponible al web d’economia cooperativa.
Podeu visualitzar un resum del debat aquí Resum debat banca cooperativa .
Amunt
 

:: Notícies


Barcelona tornarà a acollir aquest innovador projecte que es marca com a objectiu principal la conscienciació general envers la responsabilitat social a l’empresa, el consum responsable i el respecte al medi ambient.
50è aniversari de Caixa Guissona , una cooperativa de crèdit vinculada al Grup Alimentari Guissona  que gaudeix de salut financera com ho demostren els resultats rècord amb què va tancar el 2012.  El seu balanç va créixer un 12,69% fins a superar els 400 milions d’euros, amb un benefici de 3,27€ milions (+4,91%) i una taxa de morositat de només l’1,24%, que contrasta amb el 10,41% de mitjana del sector financer. Veure informe anual . Un altre cas referent és el de Caixa d’Enginyers , que presenta també uns molts bons resultats.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Joan Marcé–Covides , Juli Silvestre-Nou Verd , Ramon Ros i Jordi Huguet-La Garbiana , Sergi Santacana-Santacana i Naranjo Assessors , Joan Clotet-Mas Albornà  i Cristina Molero i Eduard Guijarro-Cooperem, van explicar la seva experiència al capdavant  de l'economia social i cooperativa. A la jornada es va posar de relleu la cooperació entre empreses cooperatives i socials entre diferents sectors productius amb vistes a la promoció turística i enoturística de la comarca i la propera presentació per part del Consell Comarcal d’un projecte d’incentivació de l’ocupació autònoma en què s’explicaran els avantatges del model cooperatiu.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Joan Linares–Agrícola de Valls , Xavier Prats-Som Energia , Jordi Cartanyà-Companya d’Espectacles Pa Sucat , Jose Carlos Eiriz-Centre Ginesta de la Fundació Ginac  i Pau Cabanes-Celler Cooperatiu de Vila-Rodona , van explicar la seva experiència al capdavant  de l'economia social i cooperativa. Cooperatives centenàries com les de Valls i Vila-Rodona i  al costat de Som Energia,  constituïda l’any 2010, posen de manifest que el model cooperatiu és plenament vigent.

Consum ha tancat 2012 amb 1.935.095 socis clients, cosa que converteix la firma en la cooperativa amb més socis consumidors d'Espanya. A Catalunya compta amb 473.124 socis, un 24,5% del total. La firma va augmentar un 7% les vendes a Catalunya, fins a arribar als 389,12 milions d'euros.
Les empreses d'economia social com a exemples d'organitzacions socialment responsables, segons la publicació impulsada per la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social, CEPES. El document inclou els antecedents, concepte, tipologia d'empreses i principis que conformen l'economia social, i de cinc capítols que recullen les diferents àrees que conformen la gestió responsable d'una organització: sostenibilitat i gestió d'empresa, medi ambient, ètica i valors, societat i gestió dels recursos humans.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha traslladat la seva seu a la Casa de l’Agricultura al nou barri Pla de Marina. L’edifici, recentment inaugurat pel president Mas, aplegarà diferents organitzacions agràries.
Dimarts, dia 14 de maig de 2013, es va celebrar la jornada "Arts, lletres… Iogurts!" dedicat a la cooperativa La Fageda  a l’Arts Santa Mònica. Durant l'acte es van presentar els llibres El tresor de La Fageda i Historia de una locura empresarial social y rentable: La Fageda , que pretenen acostar una mica més a tots els públics aquest projecte. El primer dirigit a un públic infantil, amb textos de Pep Molist i il·lustracions de Clàudia Puig, se centra en els valors de respecte i tolerància que han guiat l’activitat de La Fageda. El segon llibre ens permet conèixer la història de la cooperativa i ens explica els secrets del seu èxit, tant des del punt de vista social com econòmic.
Amunt
 

:: Agenda

Mònica Reig Majoral i l’Albert Serra Martín d’ESADE seran els ponents del Debat d’Economia Social i Cooperativa que se celebrarà el proper dia 14 de juny al Palau Moja, sota el títol: L'Economia social i la cooperació público-privada. L’acte, organitzat per la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, en col·laboració amb la Confederació de Cooperatives de Catalunya, serà conduït per Olga Grau redactora d’El Periódico.
El 5 i 6 de juny, l’economia social i cooperativa tindrà diversos espais en el Saló Biz de Barcelona, esdeveniment dedicat a l’emprenedoria que reuneix solucions per a la creació, creixement i internacionalització d’empreses i projectes empresarials agrupats en 9 temàtiques: finançament, innovació, internacionalització, estratègia i gestió empresarial, vendes, optimització de recursos, eines de màrqueting i comunicació, franquícies i habilitats directives.

Jornada de difusió de les oportunitats emprenedores, l’experiència del programa “Municipi Cooperatiu” de la Federació de Cooperatives de Treball i les experiències cooperatives de creixement de La Gralla, Mirallet, Apindep i l’Escola Sant Gervasi, a Granollers, el proper 13 de juny, coincidint amb l’exposició Construïm un món millor.


Jornada per divulgar les oportunitats del model cooperatiu a càrrec de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i les iniciatives de Pediatria dels Pirineus, SCCLP, d'Ivars, SCCL, de la cooperativa Cadí i del CET Fundació Integrar Pirineus, a La Seu d’Urgell el proper 27 de juny promoguda pel Departament d'Empresa i Ocupació i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

A l'auditori ONCE, el proper 12 de juny, jornada sobre finançament del Tercer Sector Social, la qual comptarà amb l’exposició de diversos productes financers dirigits a l’economia social i cooperativa.
La Universitat Internacional de Catalunya acollirà durant els dies 5 i 6 de juny el V Congrés Català de Comptabilitat. Durant la sessió de comptabilitat de cooperatives, en la que participarà la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, la Confederació de Cooperatives de Catalunya  i la Universitat de Lleida, es presentarà l’estudi que s’està duent a terme sobre com afectarà la Norma Internacional de Comptabilitat 32 a les empreses cooperatives.