19.9.09

Efecte bumerang a Monsanto

En algunes ocasions ens hem mostrat crítics amb la classe tècnica, els professionals que emeten opinions categòriques quan solament es tracta d'opinions fonamentades. Alguns articles en aquest sentit són aquests:

Als Estats Units els agricultors han hagut d'abandonar cinc mil hectàrees de soja transgènica i unes altres cinquanta mil estan greument amenaçades. Aquest pànic es deu a una "mala" herba que ha decidit oposar-se al gegant Monsanto, conegut per l'ésser el major predador de la terra. Insolent, aquesta planta mutant prolifera i desafia al Roundup, l'herbicida total a base de glifosat, al qual "no es resisteix cap mala herba"



Quan la naturalesa es recupera


El 2004 un agricultor de Macon, a Geòrgia, ciutat situada a uns 130 quilòmetres d'Atlanta, es va adonar que alguns brots de Amarante resistien al Roundup amb què ell ruixava els seus camps de soja.


Els camps víctimes d'aquesta invasora mala herba havien estat sembrats amb grans Roundup Ready, que contenen una llavor que ha rebut un gen de resistència al Roundup al qual "no es resisteix cap mala herba".


Des d'aleshores la situació ha empitjorat i el fenomen s'ha estès a altres estats, Carolina del Sud i del Nord, Arkansas, Tennessee i Missouri. Segons un grup de científics del Centre per a l'Ecologia i la Hidrologia, organització britànica situada a Winfrith, Dorset, s'ha produït una transferència de gens entre la planta modificada genèticament i algunes herbes indesitjables com el Amaranto. Aquesta constatació contradiu les afirmacions peremptòries i optimistes dels defensors dels organismes modificats genèticament (OMG) que pretenia i segueixen afirmant que una hibridació entre una planta modificada genèticament i una planta no modificada és simplement "impossible".


Per al genetista britànic Brian Johnson, especialitzat en problemes relacionats amb l'agricultura, "n'hi ha prou amb un sol creuament reeixit entre diversos milions de possibilitats. Un cop creada, la nova planta té un enorme avantatge selectiu i es multiplica ràpidament. El potent herbicida que s'utilitza aquí, a base de glifosat i d'amoni, ha exercit una pressió enorme sobre les plantes, les quals ha augmentat encara més la velocitat de l'adaptació ". Així, segons sembla un gen de resistència als herbicides ha donat naixement a una planta híbrida sorgida d'un salt entre el gra que se suposa que protegeix i el Amaranto, que es torna impossible d'eliminar.


L'única solució és arrencar a mà les males herbes, com es feia abans, però això ja no és possible donades dimensions dels cultius. A més, en estar profundament arrelades, aquestes herbes són molt difícils d'arrencar cosa amb la qual, simplement, s'han abandonat 5.000 hectàrees.


Molts conreadors es plantegen renunciar als OMG i tornar a l'agricultura tradicional, tant més quan les plantes OMG costen cada vegada més cares i la rendibilitat és primordial per a aquest tipus d'agricultura. Així, Alan Rowland, productor i venedor de llavors de soja en Dudley, Missouri, afirma que ja ningú li demana grans Monsanto tipus Roundup Ready mentre que en aquests darrers temps aquest sector representava el 80 per cent del seu comerç. Avui els grans OMG han desaparegut del seu catàleg i la demanda de grans tradicionals no deixa d'augmentar.


Ja el 25 de juliol de 2005 The Guardian publicava un article de Paul Brown que revelava que els gens modificats de cereals havien passat a plantes salvatges i creat un "supergrà" resistent als herbicides, alguna cosa "inconcebible" per als científics del ministeri de Medi Ambient. Des de 2008 els mitjans de comunicació agrícoles nord-americans informen de cada vegada més casos de resistència i el govern dels Estats Units ha practicat importants retalls de pressupost que han obligat al ministeri d'Agricultura a reduir i després aturar algunes de les seves activitats.


¿Planta diabòlica o planta sagrada?


Resulta divertit constatar que aquesta planta, "diabòlica" per a l'agricultura genètica, és una planta sagrada per als inques. Pertany als aliments més antics del món. Cada planta produeix una mitjana de 12.000 grans l'any i les fulles, més riques en proteïnes que la soja, contenen vitamines A i C, i sals minerals.


Així aquest bumerang, retornat per la natura a Monsanto, no només neutralitza a aquest predador, sinó que instal·la en els seus dominis una planta que podria alimentar la humanitat en cas de fam. Suporta la majoria dels climes, tant a les regions seques com les zones de monsó i les terres altes tropicals, i no té problemes ni amb els insectes ni amb les malalties o sigui que mai necessitareu productes químics.


Així "l'Amarant" s'enfronta al molt poderós Monsanto com David es va oposar a Goliat. I tothom sap com va acabar el combat, però molt desigual! Si aquests problemes es produeixen en quantitat suficient, el que sembla que passarà, aviat a Monsanto no li quedarà més remei que fer el tancament. A part dels seus empleats, qui es compadecerá veritablement d'aquesta fúnebre empresa?


Pres de Rebelión
28 de maig de 2009