4.7.08

Promoure l'RSE des dels ajuntaments

Ens arriba la informació d'un acte portat a terme fa uns dies a Viladecans en què l'Ajuntament pretenia motivar les pimes a ser socialment responsables.

La jornada 'Què cal fer perquè la vostra empresa sigui socialment responsable?' es va realitzar el 30 de juny. Llegim a la difusió del programa:

Amb aquesta jornada es vol començar a sensibilitzar i promoure pràctiques de responsabilitat social entre les petites i mitjanes empreses de l'àrea de Viladecans. Es pretén evidenciar que una gestió responsable suposa, a més d'un compromís ètic, un potencial de beneficis a mig i llarg termini per a les empreses que l'apliquin.

La jornada va estar presidida per l'alcalde de Viladecans, Sr. Carles Ruiz Novella, i hi varen participar representants de la Diputació de Barcelona i dels sindicats i patronals més representatius de Catalunya; a més per tancar l'acte es va comptar amb l'experiència de Novartis, una de les empreses més reconegudes en l'àmbit de la RSE.


Està molt bé que els ajuntaments vulguin promoure l'RSE però si el que pretenen -lògicament- és arribar a les pimes, no creiem que portar a Novartis sigui gaire exemplar. No ho diem per res d'aquesta companyia sinó senzillament per la distància que té respecte a una pime...

Recordo fa un parell d'anys un acte d'RSE organitzat a Vilafranca del Penedès, una altra població mitjana catalana, on es feia un dinar per a implicar les pimes locals en aquest enfocament de gestió. Parlaven uns consultors que explicaven com treballaven per empreses a les quals els interessava saber quina diferència de retorn es produïa entre la inversió en RSE o en publicitat. I també parlaven de grans operacions de patrocini esportiu i de reputació empresarial.

Dos empresaris asseguts a la meva taula comentaven entre ells: "és interessant això que expliquen que fan les grans empreses". L'altre li deia: "i tant, ja els hi toca de mirar de netejar la imatge!". El que és evident és que no van entendre en cap moment que l'acte anava dirigit a ells. No van sentir-se interpel·lats a plantejar-se què poden fer per a millorar la seva RSE.

Si mostrem un to crític no és per ganes només de criticar per criticar. Tots els actes costen un esforç i segur que en gran part valen la pena. Però en aquests casos hi ha un factor que resta més que suma. El gran repte respecte les pimes és precisament que entenguin que missatge també va per a elles. Des d'aquest punt de vista, cada acte o cada notícia en què es relaciona l'RSE només amb la reputació i la responsabilitat social corporativa de les grans multinacionals és una dificultat més per a fer-los-ho entendre.

A Catalunya tenim déu-n'hi-do quantes empreses petites i mitjanes que estan gestionant la seva responsabilitat o que disposen de bones pràctiques interessants. Sense tenir res per cap empresa en concret, cal portar una empresa com Novartis a parlar d'RSE davant de les pimes de Viladecans per tal de motivar-les a gestionar la seva responsabilitat? Van entendre alguna cosa? Van agafar idees del que poden fer?

Penso que tant els ajuntaments com els experts haurien d'haver pensat que no era apropiat i que fins i tot juga a la contra de la pròpia comprensió. Pot semblar que l'acte vesteix més, però no afavoreix l'objectiu. Per cert, la pròpia empresa ho podria haver fet notar.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS