8.7.08

El canvi cultural del relaxament de la corbata

Trobem encertada la reflexió que s'està fent sobre l'ús de les corbates i les prendes de vestir masculines. El fet que un trajo amb corbata obligui a fer ús de l'aire condicionat d'una manera molt superior al que seria aconsellable tot just per a mantenir un ambient de treball agradable, obliga a fer alguns replantejaments.

L'aire condicionat genera una despesa energètica excessiva, és un luxe de la societat opulenta i solament té sentit en la mesura que calgui rebaixar lleugerament la calor asfixiant de determinades èpoques per tal de facilitar realment el treball. Però si hom va vestit d'una manera anòmala per a l'època i en conseqüència cal una major dosi de potència refrescant, es comprèn fàcilment que s'escapa de qualsevol lògica.

Ja se n'escapava abans quan algunes persones que vestien d'acord amb la temperatura de l'estació estival havien d'optar per abrigar-se a la feina per culpa d'un ús abusiu dels aparells d'aire condicionat. Però és ara, amb la major consciència sobre la necessitat de l'estalvi energètic i el compromís de tothom contra l'escalfament del Planeta, que cal procedir a fer un canvi cultural.

O la innovació arriba al sector tèxtil i de la moda per dissenyar nous estàndards de roba elegant per a vestir en el nivell executiu, o bé les corbates i altres vestits excessivament calorosos s'han de mantenir desats i usats solament per a circumstàncies en què protocolàriament encara sigui exigible (els canvis culturals són lents).

Molts càrrecs intermitjos opten per una vestimenta que no els és estrictament necessària per tal de donar una millor imatge davant els seus superiors i per a mostrar estèticament la seva autoritat davant els col·laboradors. El canvi cultural ha d'atacar aquest subconscient: el trajo i la corbata no pressuposen cap autoritat sinó que són una convenció formal protocol·lària i prescindir-ne per a l'ús diari quan la calor ens ofega és del tot recomanable. Però sols reeixirem si canviem aquesta percepció. L'autoritat es guanya per altres vies, cada cop menys s'ha de guanyar per una peça de roba penjant del coll.

En aquest mateix sentit, us oferim aquesta informació que ens aporta el Canal Solidari:

Sense corbata, més ecològics

L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) promou una campanya per a estalviar energia mitjançant l'ús responsable de l'aire condicionat.


Redacció (04/07/2008)L'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) engega a partir del 1 de juliol una campanya per a estalviar energia mitjançant l'ús responsable de l'aire condicionat. Mentrestant, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, organisme del qual depèn el citat institut, recomana als seus treballadors que, amb la finalitat de facilitar l'activitat en aquestes noves condicions, usin vestimenta informal i no utilitzin corbates estalvi en “cas de necessitat ineludible”, com en actes oficials externs i reunions de caràcter institucional.

En el marc d'aquesta campanya, el Ministeri regularà tots els sistemes d'aire condicionat i de ventilació del Ministeri perquè la temperatura interior de les seves dependències no sigui inferior a 24 graus. La mesura engegada en el Ministeri d'Indústria, que posseeix una superfície de 200.000 m2, suposarà un estalvi de 3.200 kWh/dia. A més, el preu mitjà de l'electricitat (MIBEL) va ser al juny de 60 euros/Mwh cosa per la qual per cada grau centígrad que augmenti la temperatura en aquest ministeri, s'estalviaran al voltant de 6.000 euros al mes.

Podeu llegir altres notícies relacionades amb el medi publicades a Canal Solidari.


Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS